Jak uskladnit jablka se jistě táže každý, který se kochá jabloní obsypanou bohatou úrodou. Je to nádherný pohled. Odpověď není tak složitá, a když dodržíte léty osvědčená pravidla, vydrží vám voňavé a zdravé plody až do jara.

Na uskladnění jablek byste měli myslet už v době sklizně. Ne všechny odrůdy se k němu hodí, takže je důležité vědět, které to jsou. Zralé plody sbírejte nejlépe ráno nebo pozdě večer a nikdy za deště. Trhejte je se stopkou a odlamujte směrem nahoru. Není vhodné je sundávat z větve kroucením. K dlouhodobějšímu skladování vyberte jen pěkné a zdravé plody. V žádném případě je nemyjte a neleštěte.

Vlhkost je pro uskladnění jablek ideální
Jak poznáte, že jsou jablka vhodná ke sklizni? Je to tehdy, když jdou snadno utrhnout, což zjistíte tak, že se stonek snadno oddělí od větve. Až úrodu přeberete a připravíte k uskladnění, musíte pro ni najít vhodné místo. Tím nejlepším je sklep s alespoň 85% vlhkostí a s teplotou kolem 5 °C. Vlhkost je velmi důležitá, protože díky ní jablka nevysychají, nescvrkávají se a dlouho si udrží šťavnatou chuť.
Ještě, než začněte s uskladňováním, sklep dezinfikujte, jinak plody napadnou škůdci. Můžete ho třeba vysířit pomocí sirných knotů a vybílit vápnem obohaceným modrou skalicí, ale postačí i rychlejší varianta, kdy umyjete dezinfekčním prostředkem regály a otřete přepravky.
Nezapomínejte na kontrolu
Plody vybrané k uskladnění naskládejte do plastových přepravek nebo lísek s otvory na dně, protože na ně musí proudit vzduch. V lískách nemíchejte odrůdy a zjistěte si, jestli některá nepotřebuje „zvláštní“ zacházení. Vyskládejte je do lísek v jedné vrstvě stopkami nahoru. Dbejte, aby se nedotýkala, jinak se mezi nimi budou rychle šířit nákaza a hniloba. Případným otlakům zabráníte, když je podložíte slámou nebo polystyrenovou deskou. Alespoň jednou týdně uskladněné ovoce zkontrolujte. Pokud objevíte nějaké jablko, které se začíná kazit nebo je otlačené, ihned ho odeberte, abyste ochránili zbývající úrodu.

Když nemáte sklep
Ne každý má k dispozici vhodný sklepní prostor s odpovídající teplotou a vlhkostí. Jablka lze ale také uskladnit v dřevěných uzavíratelných bednách v nevytápěné garáži, na chodbě nebo v zasklené lodžii. Podstatné je, aby na tomto místě byl chlad a tma. V takto umístěných bednách může být i několik vrstev jablek oddělených 3-5 cm rašeliny. I v tomto případě platí, že by se plody neměly dotýkat.
Co je dobré vědět:
Vlhkost ve sklepě může někdy kolísat. Abyste udrželi potřebné podmínky, umístěte do sklepa vlhkoměr a teploměr, tak budete mít vše pod kontrolou. Pro krátkodobější uskladnění pozdních odrůd lze využít i „teplejší“ místnosti, kde ovšem teplota nepřesáhne 12 °C. I když bojujete s místem, nikdy neskladujte jablka dohromady s brambory nebo kořenovou zeleninou, protože rychle nasávají všechny pachy z okolí.
Ovoce potřebuje volné proudění vzduchu, takže sklípek nebo místnost, kde máte plody uskladněny, občas vyvětrejte (nikoliv ovšem v mrazivých dnech). Lépe tak mimo jiné udržíte odpovídající vlhkost. Pokud máte sklep suchý, zvlhčíte ho třeba nádobou s vodou nebo několika vlhkými cihlami.

Tip pro vás:
V letech, kdy je skutečně velká úroda, někdy ani dobrý sklep na uskladnění jablek nestačí. Není ovšem třeba ta „přebytečná“ vyhazovat. Nasušte z nich křížaly nebo je rozvařte na pyré, které můžete použít jako náplň do buchet a koláčů, případně z něj připravit dětem chutnou a zdravou mraženou dřeň. V obou případech navíc využijete i plody, které jsou mírně natlučené a které byste nemohli k uskladnění využít.
Z jablíček si upečte třeba perník:
Publikováno: 10. 9. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová