reklama

S láskou posekaná louka. Zvládnete to i vy postaru pěkně kosou jako děda Komárek?

Louka nebyla pro naše předky jen tráva, ale rovnocenný partner orné půdy. Vydávala totiž ohromný poklad – seno na krmení pro domácí zvířata po celý rok. A pokud i my stejně jako naši pradědové potřebujeme zásobu sena na zimu, můžeme si jej směle nasekat kosou a usušit na louce. Tedy když víme, jak na to.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sečení kosou není jen romantika, mnohde je to jediná možnost, jak sklidit louku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Dobře posečená louka bývala vizitkou každého správného hospodáře. Dnes už umění sekat kosou zvládá málokdo, přitom je ale stále ještě hodně luk, kam s technikou nevyjedeme. Na některé chráněné horské louky mají traktory a sekačky vjezd dokonce zákonem zakázaný. A tak zde sekáči i nyní dvakrát do roka berou kosy do ruky, aby pěkně postaru louky posekali. A louku za domem si můžeme podle jejich příkladu pokosit i my. Není to žádná věda, chce to jen ráno si přivstat, plivnout do dlaní a s vervou se pustit do práce. A že vám na rukou asi objeví mozoly? Pamatujte – práce šlechtí.

Sekání kosou

V našich článcích jsme si již ukazovali sečení trávy bubnovou sekačkou, mulčovačem nebo travním traktorem. A proto, abychom měli přehled úplný, podíváme se dnes na to, jak sekali a sušili seno naši pradědové – kosou. Při sekání je hlavně třeba dávat pozor na to, kde a co sečeme, abychom ostří hned neztupili třeba o hroudu nebo dokonce kámen. Než se pustíme do díla, je dobré také vědět, jakými pravidly se správná senoseč řídí. Protože to není jenom tak, stát se pravým sekáčem.

Tři sekáči
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Louku sečeme s několika pomocníky – jeden seká, druhý hrabe a další obrací

Kvalitní píce na zimu

Letos je tráva nádherná, dařilo se jí. Louka je plná různých travin, například sveřepy, lipnice, psárky a mezi nimi nádherně kvetoucí jetele, kopretiny či škardy i vonné byliny, jako je jitrocel, podběl, heřmánek či kozlík. Zkrátka přepestrý výběr všeho možného. Ale i přes tu všechnu tu hojnost a nádheru je to hlavně louka, která se musí posekat. Protože jen když se tráva včas správně poseče a usuší, dostaneme kvalitní seno jako ideální píci pro drobná hospodářská zvířata na zimu.

Louka
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kvalitní luční seno je skvělá píce pro hospodářská zvířata

Sekejte krůček po krůčku

Než začneme sekat, je třeba důkladně si nabrousit kosu. Počítejte ale s tím, že bude třeba brousit několikrát za seč, proto byste měli mít brousek stále u sebe, a v okamžiku, kdy pocítíte, že kosa nemá ten správný záběr, ostří několika tahy brouskem přiostřit. Trávu kosou sekáme dlouhými a rozmáchlými obloukovými tahy a drobnými krůčky postupujeme kupředu. Mělo by za námi zůstávat krásné hladké a čisté strniště, žádné nevzhledné fousy. Všechna posečená tráva by měla zůstat pěkně ležet srovnaná v řádku.

Sečení
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Trávu sečeme jistými a rozmáchlými tahy

Sušení sena

Trávu kosou sečeme za hezkého slunného počasí, ve dnech, kdy nepředpokládáme déšť. Proto nám krásně a rychle uschne přímo na louce. Rychlost schnutí má dokonce i přímý vliv na kvalitu píce. Zapařená tráva začne zahnívat a je k nepotřebě.

Louku sečeme alespoň ve dvou, protože řádky za sekáčem je potřeba hráběmi hned pěkně rozhazovat, aby seno mohlo okamžitě na slunci rovnoměrně prosychat. Jakmile seno z jedné strany zaschne, musí se obrátit. Seno rozhazujeme i obracíme širokými hráběmi s dřevěnými kolíčky. Modernější hrábě mívají kolíčky plastové, na funkci to ale nemá žádný vliv.

Sušení
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Posekané seno je třeba co nejdříve rozhodit po strništi

Hrabání sena

Řádně proschlé a voňavé seno, které v ruce hezky šustí, shrneme hráběmi zpět do řádků. V dnešní moderní době by v tomto okamžiku přijel traktor, seno sbalil do balíků a odvezl. Pokud ale chceme dostát tradici, měli bychom shrabané seno shrnout do kupek a odnést. Na horách v Krkonoších nebo Jizerkách se těmto balíkům říkalo „kejšky“. To se vzala loktuše (velká plachta), rozprostřela po strništi a zarovnala kejškami. Loktuše se zatáhla a celý uzel si hospodář přehodil na záda a odnesl domů. Tím bylo seno uklizené.

V Podkrkonoší odklízení probíhalo trošku jinak: Seno se navrstvilo do větších kup, ze kterých se odebíraly vrstvy a na trakaři nebo dvoukoláku odváželo k seníku. Potom se podávkami (dlouhými vidlemi) podávalo nahoru pod střechu, a tam se teprve seno skladovalo. Senoseč byla bezesporu velmi romantická, z našeho pohledu, ale také velká dřina. Za to vše si naši předkové zaslouží hluboký respekt a úctu.

Loktuše
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Usušené seno stylově naložíme do loktuší a odneseme k uskladnění

Náš tip jak na vyklepání kosy:

Během sečení musíme kosu pravidelně brousit. Jedou za čas, nejlépe těsně před sezonou, je ale potřeba ostří pořádně naklepat a srovnat. Nejlépe se kosa naklepává pomocí „babky“ což je jakýsi kovový klín s oblou hlavou zaražený do špalku. Kosu jednoduše položíme ostřím na vrcholek babky a jemnými údery menšího kladiva celou plochu srovnáme. Do kladiva ale nebušíme tak, jako bychom zatloukali hřebíky, ale představujeme si, co vlastně s plochou chceme udělat – chceme ji narovnat. To znamená, že údery kladiva vedeme lehce šikmo a po ostří by se mělo jakoby sklouznout. Takto postupujeme úder po úderu, až naklepeme a srovnáme celou délku ostří po jedné straně. Kosu otočíme, a to samé opakujeme z druhé strany. Nakonec naklepanou kosu naostříme brusným kamenem.

Pamatuji se, jak mému pradědečkovi kladívko na kose doslova zvonilo a mě nikdy neomrzelo dívat se na fortel, se kterým se o své nářadí dokázal pečovat. Kosa totiž nebyla vůbec levná a rozhodně se nekupovala každý rok nová. Proto se každý správný hospodář o svoji kosu, ale třeba i pilu či dláto dokázal sám postarat.

Ze sena si můžete vyrobit také půvabnou dekoraci:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 19. 9. 2021, Autor: Jana Šulcová, Profil autora: Jana Šulcová