reklama

Máme pro vás 3 zaručené způsoby, jak uchovat bylinkovou úrodu

Také bylinkový záhonek bude před příchodem zimy potřebovat naši péči. Čeká nás nejen jeho zazimování, ale i poslední sklizeň, která zpravidla bývá více než štědrá. Bylinky bývají na konci sezony opravdu bohatě narostlé a bylo by rozhodně škoda nechat je napospas mrazům. Spotřebovat vše najednou samozřejmě nelze, a proto si povíme něco o snadných metodách uchování sklizených bylin.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jak zpracovat sklizené bylinky? Poradíme (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Zpracování sklizených bylinek je každoroční velké téma. Na bylinkovém záhonku vedle sebe pěstujeme jak druhy vytrvalé, tak jednoleté. Letničky musíme sklidit celé, pro zpracování samozřejmě použijeme jen listy, ale kořeny je dobré ze země odstranit a nenechávat je v půdě do jara. Známými zástupci bylinkových letniček je bazalka, saturejka, koriandr a majoránka. U vytrvalých druhů pak samozřejmě sklízíme jen nadzemní část (libeček, oregano, pažitka).

Po sklizni můžeme začít se zpracováním. Snad u všech druhů uchováváme pro další použití jen jejich listy. Proto začneme tím, že je oddělíme od stonků. Výjimku představuje majoránka k sušení, kdy je daleko praktičtější nasušit celé stonky a lístky odrolit až v suchém stavu. V případě majoránky můžete zcela bez obav sušit i stonky, které mají květy a poupata.

Sušení

Sušit se kromě majoránky dá velmi dobře i libeček, nať petržele a oregano. Pro zachování aroma bylin po delší dobu listy nekrájejte předem, ale sušte je vcelku. Rozdrobíme je mezi prsty až při přípravě jídla. Sušení by mělo probíhat na stinném a bezprašném místě v suché místnosti. Dobře proschlé listy je nejlepší skladovat v kořenkách s uzávěrem, který pevně sedí.

Sušení představuje nejsnadnější a nejčastější způsob konzervace bylin
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sušení představuje nejsnadnější a nejčastější způsob konzervace bylin

Mražení

Dalším známým způsobem uchování bylinek je mražení. Tento způsob má velkou výhodu v tom, že oproti sušení daleko lépe uchovává autentickou chuť a aroma bylin. Mezi sušeným a zamraženým kerblíkem je opravdu velký rozdíl. Před mražením musíme bylinky nasekat nožem na malé kousky. Poté je sypeme do plastových sáčků a ihned ukládáme do mrazáku. Dopředu si můžete vytvořit i bylinkové směsi.

Dobrá do polévek je například kombinace libečku, lístků kadeřavé a kořenové petrželky. Velmi pěknou verzí mražení je i zamrazování lístečků do kostek ledu. Potřebujeme pouze ledové tvořítko, do kterého zaléváme vybrané pěkné lístky, případně květy, a to jak po jednom, tak i po několika. Kostky se hodí do studených nápojů čiré barvy, kde můžeme dobře vidět pěkný efekt.

Pro pěkný výsledný efekt můžeme mrazit i lístky v kostičkách ledu. Hodí se samozřejmě nejvíce do koktejlů a studených drinků
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pro pěkný výsledný efekt můžeme mrazit i lístky v kostičkách ledu. Hodí se samozřejmě nejvíce do koktejlů a studených drinků

Nakládání do oleje

Zajímavým způsobem konzervace bylinek je jejich nakládání do oleje. Využívali ho již ve starém Egyptě, znali jej Řekové i Římané. Postup je velmi jednoduchý. Základem úspěchu je kvalitní, za studena lisovaný olej. Nejlepší je olivový nebo slunečnicový, protože je nejen zdravý, ale má i velmi dobrou chuť. Bylinky nasekáme na prkénku stejně jako kdybychom je chtěli mrazit. Nasekané lístky pak vkládáme do menších lahviček z tmavého skla, nakonec je jen stačí dolít olejem. Množství bylinek záleží jen na nás, optimální poměr je pak 1:1.

Pokud lahvičky z tmavého skla nemáte, můžete použít i sklo čiré, ale potom musíte olej uchovávat na temném místě. Použít jej můžeme již za 14 dní, má výbornou chuť a vůni. Cílem jeho využití je studená kuchyně, zejména pak zeleninové nebo těstovinové saláty. Naložené bylinky pak samozřejmě do pokrmu přidáváme společně s olejem. Labužníci mohou spolu s bylinkami přidat do nádobky i několik pokrájených stroužků česneku. Tradičně se takto konzervuje bazalka, ale vyzkoušet můžete i oregano, majoránku, kerblík, kopr nebo koriandr.

Příprava bylin na nakládání
Příprava bylin na nakládání (Zdroj: Daniela Dušková)
Nakládání bylin do oleje
Nakládání bylin do oleje (Zdroj: Daniela Dušková)

Podívejte se, jak bylinky zazimovat:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 30. 9. 2021, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková