Nadešel správný čas pro sklizeň úrody ze zahrad a polí. Sklízíme cibuli, česnek, mrkev, petržel, řepu a brambory, trháme podzimní a zimní odrůdy jablek a hrušek, švestky, vinnou révu a ořechy. Zeleninu a ovoce určené k uskladnění uchováme nejlépe ve sklepě. Přebytek úrody můžeme zpracovat. Zeleninu lze nakládat, sušit nebo zmrazit, z ovoce můžeme připravit lahodné džemy, kompoty, zamrazit je, nasušit nebo moštovat.
Kdy sklízet úrodu ovoce
Pro každý druh ovoce je vhodná jiná doba sklizně. Jablka, hrušky, švestky a další plodiny, sklízíme v době, kdy dosáhnou ideální zralosti. Podzimní odrůdy jablek a hrušek trháme nejlépe v říjnu, zimní sklízíme během listopadu. Měli bychom vědět, jaké odrůdy pěstujeme, a kdy je nejvhodnější čas pro jejich sběr.

Pravidla sběru ovoce
Trhat ovoce a další plody určené k uskladnění bychom měli zásadně za suchého a jasného počasí, nejlépe odpoledne. Pokud ovoce otrháme v nesprávný čas, brzy nebo příliš pozdě, může se začít kazit, hnědnout nebo scvrkávat. Ovoce natrhané ve správný čas má maximální obsah vitaminů a správné aroma a v kvalitním sklepě by mělo vydržet nejméně do jara. Pro trvanlivost je důležitá i optimální teplota a vlhkost ve sklepě.

Říjen v zahradě
Podzim je obdobím, kdy sklízíme plodovou i listovou zeleninu. Protože v tomto čase bývá vlhké a chladnější počasí, během něhož ještě mohou některé plodiny dorůstat a dozrávat, je vhodné počkat se sklizní co nejdéle. Sklidit bychom ale v každém případě měli odrůdy náchylné na chlad a první mrazíky, což je například zelí, mrkev nebo rajčata.

Jak trhat plody k uskladnění
Plody určené k uskladnění je nutné šetrně utrhnout nebo odříznout. Ovoce trháme tak, že každý plod opatrně otáčíme rukou, dokud se stopka neoddělí od větvičky. Česáčkem češeme plody také po jednom, aby se nepotloukly, a skládáme do bedýnky nebo regálů stopkami nahoru. Dýně, patizony či cukety uřízneme nebo odlomíme tak, aby na konci zůstala stopka, jinak by se kazily.

Do sklepa nebo pařeniště
Ovoce a některé druhy zeleniny uchováme nejlépe ve sklepě rozložené v přepravkách nebo na policích vedle sebe, aby se nedotýkaly. Pro uskladnění zeleniny lze využít i pařeniště, kam se zelenina ukládá kořeny dolů do půdy, do písku nebo rašeliny. Takto můžeme uskladnit kořenovou i košťálovou zeleninu s kořeny. Před promrznutím chráníme pařeniště listím nebo slámou. Některé druhy zeleniny můžeme ponechat do zámrazu na záhonech.

Co nechat na záhonech přes zimu
Podzimní druhy zeleniny lze na záhonech ponechat většinou do konce listopadu, než přijdou první mrazíky. Jedná se například o kapustu, petržel, pórek, špenát, polníček či ředkvičky. Mrazuvzdorné druhy kořenové zeleniny, zimní cibuloviny a listovou zeleninu, například kadeřavou a růžičkovou kapustu, zimní pórek, černý kořen nebo pastiňák, můžeme nechat na záhonech přes zimu. V případě silných mrazů je lze zakrýt netkanou textilií.

Podívejte se, jak naložit se záhony po sklizni:
Publikováno: 2. 10. 2021, Autor: Běla Nedorostová