Zeleninu pěstuje téměř každý majitel zahrady. Za spoustu let, co se trh vyvíjel, přibývala spousta nových odrůd, které se mezi pěstiteli rozšířily jako lavina. Dnešní trh nabízí až neskutečné množství kultivarů zeleniny. Pojďme se podívat na ty odrůdy tradiční, které jsou nejen velice oblíbené, ale zároveň mají výjimečné vlastnosti.

Prvním druhem je salát ledový v kultivaru Traper. Je to salát, který můžete celoročně pěstovat, jeho výhodou je, že nevybíhá do květu, tvoří ohromné hlávky, plné křehkých listů. Tento salát je velice vhodný i pro letní pěstování. Z hybridních odrůd je velice dobrou volbou cibule kuchyňská Uniko F1 s velkými cibulemi, které se velice dobře skladují, mají vysokou kvalitu a také značný výnos.

Z mrkví lze doporučit tradiční odrůdu Tinga, která má špičatý kořen, jež vyniká velmi výrazně sladkou chutí. Za značnou výhodu považujte fakt, že při správném postupu skladování takto mrkev vydrží až do léta příštího roku.

Mezi tradiční zeleninu nesporně patří i okurky hadovky. Z nich vsaďte rozhodně na hybridní Pony F1, která dorůstá svačinové velikosti. Kromě velkého množství plodů se dočkáte také brzké sklizně, tato odrůda je velmi raná. Kadeřavá petržel Astra je neobvyklá tím, že dorůstá větší výšky a poskytne vysoký výnos chuťově výrazných listů, které se používají na sušení nebo mražení.
Kořenová petržel Alba je všem pěstitelům známá, dobře roste i v těžších půdách a kořen je v písku výborně skladovatelný až do příští sezóny. Červená řepa Bona má kořen středního vzrůstu, chybějící soustředné kruhy a velmi výrazné červené zbarvení. Nejoblíbenější využití řepy spočívá v jejím využití do salátů nebo jako velmi chutná večeře, pokud kořen upečete v troubě a doplníte například parmezánem nebo jiným chuťově výrazným sýrem. Nesmíme zapomenout ani na papriky, kde je tradiční odrůdou polní typ Eva. Jde o rostlinu, která vyniká krásnými červenými plody, které je možné využít například pro plnění zelím nebo zavařování.

Víte, jak na ozimou zeleninu?

Publikováno: 14. 10. 2021, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček