reklama

Vyzkoušejte japonský způsob kompostování bokashi - kompostujte hygienicky, čistě a bez zápachu

Zvažujete, že byste třídili bioodpad z domácnosti, jen běžné kompostéry do bytu vás prozatím nenadchly? Nelíbí se vám žížaly, zápach a mušky? Máme pro vás tip na rafinované řešení. Víte, že toho můžete docílit i elegantně s pomocí japonského kompostování za použití bakterie bokashi? Stačí mu navíc pouze 14 dní, aby se organický materiál přeměnil na použitelný materiál. 

Bokashi vám umožní třídit bioodpad jednoduše a bez zápachu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Bokashi je japonský způsob zpracování organických zbytků. Na rozdíl od běžného kompostování, které k rozkladu odpadů potřebuje přístup vzduchu a přístup živých organismů, bokashi funguje na principu anaerobní fermentace. To znamená, že do bioodpadu se přidává směs speciálních bakterií, které ho dokáží efektivně rozložit bez přístupu kyslíku. Díky nim se odpad dokáže proměnit v kompost za pouhé dva až čtyři týdny.

Jak bokashi kompostování funguje?

Pro bokashi metodu potřebujete bokashi nádobu čili bokashi kompostér nebo bokashi koš a dále pak směs speciálních sušených bakterií. Do nádoby se vrství organické zbytky z kuchyně a bokashi směs bakterií. Výsledkem toho pak je fermentovaný organický materiál, jenž je možné zapracovat do půdy (čili jím můžete hnojit). No a také to představuje individuální využití organického odpadu a snižování množství odpadu, které končí na skládkách a ve spalovnách. Tím dochází k snižování emisí skleníkových plynů.

Bokashi kompostér funguje anaerobně s pomocí speciální směsi bakterií
Bokashi kompostér funguje anaerobně s pomocí speciální směsi bakterií (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Novinka na trhu?

Ale kdepak, bokashi metoda má za sebou hlubokou minulost. Používá se po dlouhá staletí v asijských zemích. Traduje se, že první kořeny této metody pochází ze starověké Koreje. Bokashi je ostatně japonský pojem, který přesně definuje fermentovanou organickou hmotu. Původní koncept byl ještě víc rozvinut v 80. letech minulého století doktorem Teru Higou z Univerzity Ryukyus v japonské Okinawě. Snažil se snížit množství chemických látek, které se v té době hojně používaly v zemědělství. Byl to právě on, kdo přišel s vrstvením kuchyňských zbytků (tedy zeleniny, ovoce, zbytků jídel, skořápek vajec, čajových sáčků, kávové sedliny, obilnin, pečiva a mléčných výrobků) a přidáváním očkovací látky do speciálního kbelíku.

Očkovací látka se obvykle sestává z pšeničných klíčků, pšeničných otrub nebo pilin v kombinaci s melasou a účinnými mikroorganismy. Otruby nebo melasa slouží jako potrava pro mikroorganismy. Vše se dá koupit v kompletních sadách. Efektivní mikroorganismy pak obvykle obsahují bakterie mléčného kvašení, čili Lactic Acid Bacteria, jež je známá i jako přírodní probiotikum, a dále pak i kvasinky, fotosyntetizující organismy, aktinomycety, enzymaticky aktivní houby.

S tvorbou hnojiva japonským způsobem budete ještě blíže způsobu života ve stylu zero waste
S tvorbou hnojiva japonským způsobem budete ještě blíže způsobu života ve stylu zero waste (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jak na založení bokashi kompostéru

K tomu, abyste takový kompostér mohli založit, potřebujete 4 věci:

  • 2 speciální koše s kohoutkem určený pro bokashi metodu
  • bokashi směs bakterií, 1 kg balení by vám mělo vydržet na 30 až 50 dní
  • organické zbytky, kterými nádobu naplníte
  • dále se vám bude hodit pěchovadlo, odměrka pro aplikaci bakteriální směsi a nádobka na sběr výluhu

Jak dochází ke kompostování pomocí metody bokashi?

Bokashi probíhá anaerobní fermentací organických zbytků. Efektivní mikroorganismy ze směsi se aktivují, když navlhnou. Potom fermentují organický odpad. V reálu je to spojeno s tím, že organické zbytky v koši je nutné prokládat vrstvou bakteriální směsi, kterou do nádoby stlačíte pomocí pěchovadla. Tím se z nádoby vyžene vzduch a vytvoří se tak vhodné podmínky pro anaerobní fermentaci. Po naplnění nádoby je nutné ji nechat 14 dní stát bez povšimnutí. Po uplynutí doby je materiál v nádobě připraven k použití. Během těchto 14 dní je se plní druhá bokashi nádoba.

Každou vrstvu odpadu je nutné překrýt vrstvou speciálních bakterií
Každou vrstvu odpadu je nutné překrýt vrstvou speciálních bakterií (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co získáme bokashi kompostováním?

Kromě hnojiva vám tento způsob kompostování dá i tekutý výluh, tedy fermentační tekutinu, která se z nádoby stáčí kohoutkem. Začne se zpravidla objevovat 14 po zahájení plnění nádoby. Stáčet ji pak můžete každé 3 až 5 dní. Výluh je možné používat pro hnojení rostlin. Je vhodné ho ale naředit v poměru 1 dcl fermentační tekutiny na 10 l vody. V nezředěné podobě ho pak můžete použít k čištění odpadu.

Co když se vám v nádobách objeví plíseň?

Rizikem pro toto kompostování je výskyt bílé nebo černé plísně. Když se objeví bílá plíseň, jde o znak toho, že nádobu plníte pomalu a je v ní hodně vzduchu. Jde o prospěšnou plíseň, která podporuje proces rozkládání. Pokud se vám ale nelíbí, můžete na vrchní vrstvu položit kus papíru, ten jejímu šíření zabrání. Černá plíseň je špatným signálem, kdy něco není tak, jak by mělo být.

To znamená třeba i to, že bokashi nádoba byla špatně uzavřená nebo jste přidávali málo anebo nepravidelně směs bokashi nebo jste zapomněli odčerpávat fermentační tekutinu. Pokud k tomu dojde, nezbývá nic jiného, než nádobu vyprázdnit do nějaké náhradní nádoby s víkem, přidejte dostatečné množství směsi bokashi, zasypte ho půdou, důkladně zavíčkujte a nechte ho 4 týdny stát, aby došlo k dostatečnému kompostování. Teprve pak můžete materiál použít k hnojení na zahradě.

Po dozrání můžete hnojivo použít na své zahradě
Po dozrání můžete hnojivo použít na své zahradě (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pro koho je tato metoda kompostování vhodná?

Bokashi metoda je vhodná pro všechny ty, kteří chtějí třídit organické zbytky v domácnosti tím nejjednodušším způsobem. Její výhodou je to, že nádoba je plně uzavřená, tedy nemá žádné otvory, a proto nezapáchá a neláká hmyz. Hodí se všude tam, kde najde využití, tedy pokud máte zahradu nebo v okolí máte někoho, kdo by váš kompost odebíral.

Žížalí čaj pro vaše rostlinky:

Publikováno: před týdnem, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová