Úrodu ovoce a zeleniny, kterou nestačíme zkonzumovat, můžeme uskladnit nebo zpracovat. Nabízí se nepřeberné množství možností a variant, jak dary přírody uchovat přes zimu.
Je čas zpracovat přebytky ovoce a zeleniny
Letošní ideální počasí přálo dobré úrodě téměř ve všech krajích republiky. Jablka, dýně, rajčata, papriky a další plodiny určené k uskladnění můžeme kromě uchování v čerstvém stavu také zpracovat. Nabízí se několik variant, například sušení, zmrazení, zavařování nebo moštování. Je jen na nás, jakému procesu dáme přednost.
Jak nejlépe uchovat jablka
Jablka jsou nejvhodnější zejména pro uskladnění na zimu. Máte-li dobrý sklep, měla by vám úroda vydržet minimálně do jara. V případě nadúrody se nabízí několik možností zpracování. Mezi nejčastější způsoby patří sušení, při kterém si ovoce zachová všechny zdraví prospěšné látky, chuť i aroma.
Sušení ovoce, včetně jablek
Sušení je jeden ze způsobů, kterým dlouhodobě uchováme ovoce. Sušit můžeme jablka, švestky, mirabelky, dřinky nebo šípky. Ovoce umyjeme, vysušíme a nakrájíme na plátky, drobné plody sušíme celé. Jablka můžeme zbavit slupky. Sušíme v domácí sušičce nebo zvolna v horkovzdušné troubě s nastavitelnou regulací teploty a ventilací, nejlépe na pečícím papíru. Správně usušené ovoce ukládáme do čistých, suchých sklenic nebo papírových sáčků a skladujeme v suchém prostředí. Sušené ovoce přijde vhod zejména v zimě, kdy nás zasytí. Je také vhodnou variantou pro zdravé mlsání.
Zdravý jablečný mošt
Jednou z možností, jak zpracovat přebytek jablek, je moštování. Máte-li vlastní drtičku a lis, můžete si jablka namoštovat sami. V jiném případě si je nechte namoštovat v moštárně. Čistý mošt je ale určen k rychlé spotřebe, protože po několika dnech začne kvasit. Pokud jej tedy chcete uchovat, je nutné ho zakonzervovat. Nechcete-li ke konzervaci používat chemické přípravky, můžete mošt zakonzervovat několika nakrájenými kolečky zázvoru nebo křenu. Získáte tak zdravý nápoj účinný proti nachlazení a virózám, který ve sklepě nebo chladné místnosti vydrží i přes zimu.
Zavařování a nakládání
Máte-li velké přebytky úrody, pak se nabízí další možnost jejího zpracování, a sice zavařování. Z jablek můžete vyrobit pyré, kompot nebo je nastrouhat a zamrazit na koláč či štrůdl. Z přebytku rajských jablíček lze uvařit domácí kečup nebo je zavařit celá, oloupaná či ve slupce, případně z nich udělat šťávu. Rajčata můžete také společně s paprikami nebo dýní zavařit jako základ pro lečo a z dýně uvařit výborné dýňové zelí, nebo ji nastrouhat a zavařit či zamrazit.
Sušená rajčata
Největším přínosem pro naše zdraví je konzumace čerstvých, zralých rajčat, která se k delšímu uskladňování nehodí. Máte-li jich však přebytek, za jednu z nejlepších variant považuji sušení. Rajčata umyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Sušte je pozvolna v sušičce. Sušená rajčátka jsou velmi chutná, přičemž si uchovají zdraví prospěšné látky i aroma. A následně z nich můžete naložením do olivového oleje připravit specialitu.
Jablečné pyré
Jablka omyjeme, vykrájíme jadřince a nakrájíme na kousky. Dáme je do hrnce s trochou vody, přidáme skořici a hřebíček a vaříme do změknutí. Poté koření vyndáme a rozvařená jablka rozmixujeme. Plníme do vyvařených, suchých skleniček s uzávěrem. Pro delší uchování můžeme pyré zavařit.
Pečený ovocný čaj
Ovoce nakrájíme na kousky, můžeme použít jablka nebo více druhů ovoce. Volíme raději sladší druhy, abychom nemuseli používat cukr. Ovoce vložíme do pekáčku, přidáme koření, a pečeme zhruba 30 minut na 180 stupňů C. Až ovoce pustí šťávu, nalijeme horkou směs do skleniček. Pro delší uchování můžeme přidat pár kapek rumu nebo jiného alkoholu. Skleničky uzavřeme a otočíme zhruba na pět minut dnem nahoru.
I v truhlíku na zahradě můžete vypěstovat bohatou úrodu:
Publikováno: 16. 10. 2021, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová