reklama

Je čas na zpracování úrody a vytvoření zásob na zimu

Úrodu ovoce a zeleniny, kterou nestačíme zkonzumovat, můžeme uskladnit nebo zpracovat. Nabízí se nepřeberné množství možností a variant, jak dary přírody uchovat přes zimu.

i (Zdroj: Běla Nedorostová)
Je čas na zpracování úrody a vytvoření zásob na zimu (Zdroj: Běla Nedorostová)

Je čas zpracovat přebytky ovoce a zeleniny

Letošní ideální počasí přálo dobré úrodě téměř ve všech krajích republiky. Jablka, dýně, rajčata, papriky a další plodiny určené k uskladnění můžeme kromě uchování v čerstvém stavu také  zpracovat. Nabízí se několik variant, například sušení, zmrazení, zavařování nebo moštování. Je jen na nás, jakému procesu dáme přednost. 

Jak nejlépe uchovat jablka

Jablka jsou nejvhodnější zejména pro uskladnění na zimu. Máte-li dobrý sklep, měla by vám úroda vydržet minimálně do jara. V případě nadúrody se nabízí několik možností zpracování. Mezi nejčastější způsoby patří sušení, při kterém si ovoce zachová všechny zdraví prospěšné látky, chuť i aroma.

Jablka je ideální uskladnit na zimu v dobrém sklepě
i (Zdroj: Běla Nedorostová)
Jablka je ideální uskladnit na zimu v dobrém sklepě

Sušení ovoce, včetně jablek

Sušení je jeden ze způsobů, kterým dlouhodobě uchováme ovoce.  Sušit můžeme jablka, švestky, mirabelky, dřinky nebo šípky. Ovoce umyjeme, vysušíme a nakrájíme na plátky, drobné plody sušíme celé. Jablka můžeme zbavit slupky. Sušíme v domácí sušičce nebo zvolna v horkovzdušné troubě s nastavitelnou regulací teploty a ventilací, nejlépe na pečícím papíru. Správně usušené ovoce ukládáme do čistých, suchých sklenic nebo papírových sáčků a skladujeme v suchém prostředí. Sušené ovoce přijde vhod zejména v zimě, kdy nás zasytí. Je také vhodnou variantou pro zdravé mlsání. 

Nepříliš známé ovoce dřínky, připravené k sušení v domácí sušičce
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Nepříliš známé ovoce dřínky, připravené k sušení v domácí sušičce

Zdravý jablečný mošt

Jednou z možností, jak zpracovat přebytek jablek, je moštování. Máte-li  vlastní drtičku a lis, můžete si jablka namoštovat sami. V jiném případě si je nechte namoštovat v moštárně. Čistý mošt je ale určen k rychlé spotřebe, protože po několika dnech začne kvasit. Pokud jej tedy chcete uchovat, je nutné ho zakonzervovat. Nechcete-li ke konzervaci používat chemické přípravky, můžete mošt zakonzervovat několika nakrájenými kolečky zázvoru nebo křenu. Získáte tak zdravý nápoj účinný proti nachlazení a virózám, který ve sklepě nebo chladné místnosti vydrží i přes zimu.

Domácí mošt z jablek je jednou z nejlepších variant zpracování jablek
i (Zdroj: Běla Nedorostová)
Domácí mošt z jablek je jednou z nejlepších variant zpracování jablek

Zavařování a nakládání

Máte-li velké přebytky úrody, pak se nabízí další možnost jejího zpracování, a sice zavařování. Z jablek můžete vyrobit pyré, kompot nebo je nastrouhat a zamrazit na koláč či štrůdl. Z přebytku rajských jablíček lze uvařit domácí kečup nebo je zavařit celá, oloupaná či ve slupce, případně z nich udělat šťávu. Rajčata můžete také společně s paprikami nebo dýní zavařit jako základ pro lečo a z dýně uvařit výborné dýňové zelí, nebo ji nastrouhat a zavařit či zamrazit.

Rajská jablíčka můžeme zpracovat na kečup, zavařit je nebo udělat šťávu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )
Rajská jablíčka můžeme zpracovat na kečup, zavařit je nebo udělat šťávu

Sušená rajčata

Největším přínosem pro naše zdraví je konzumace čerstvých, zralých rajčat, která se k delšímu uskladňování nehodí. Máte-li jich však přebytek, za jednu z nejlepších variant považuji sušení. Rajčata umyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Sušte je pozvolna v sušičce. Sušená rajčátka jsou velmi chutná, přičemž si uchovají zdraví prospěšné látky i aroma. A následně z nich můžete naložením do olivového oleje připravit specialitu.

Sušená rajčata si uchovají zdraví prospěšné látky, výraznou chuť i aroma
i (Zdroj: Běla Nedorostová)
Sušená rajčata si uchovají zdraví prospěšné látky, výraznou chuť i aroma

Jablečné pyré

Jablka omyjeme, vykrájíme jadřince a nakrájíme na kousky. Dáme je do hrnce s trochou vody, přidáme skořici a hřebíček a vaříme do změknutí. Poté koření vyndáme a rozvařená jablka rozmixujeme. Plníme do vyvařených, suchých skleniček s uzávěrem. Pro delší uchování můžeme pyré zavařit. 

Jablka kromě uskladnění můžeme zpracovat na různé způsoby
i (Zdroj: Běla Nedorostová)
Jablka kromě uskladnění můžeme zpracovat na různé způsoby

Pečený ovocný čaj

Ovoce nakrájíme na kousky, můžeme použít jablka nebo více druhů ovoce.  Volíme raději sladší druhy, abychom nemuseli používat cukr. Ovoce vložíme do pekáčku, přidáme koření, a pečeme zhruba 30 minut na 180 stupňů C. Až ovoce pustí šťávu, nalijeme horkou směs do skleniček. Pro delší uchování můžeme přidat pár kapek rumu nebo jiného alkoholu. Skleničky uzavřeme a otočíme zhruba na pět minut dnem nahoru.  

Na výrobu pečeného čaje se hodí jakékoli ovoce, na podzim ho můžeme upéct ze směsi jablek, švestek a hroznového vína
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )
Na výrobu pečeného čaje se hodí jakékoli ovoce, na podzim ho můžeme upéct ze směsi jablek, švestek a hroznového vína

I v truhlíku na zahradě můžete vypěstovat bohatou úrodu:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 16. 10. 2021, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová