reklama

Teď je ten správný čas na správné kompostování

Kompost, to je černé zlato zahrádkáře. Podzimní zahrada nás totiž zahrnuje největším množstvím organického materiálu za celý rok. Spadané listí, shrabaná tráva, usychající stonky a větvičky rostlin, které nás obdarovaly poslední úrodou v sezóně. Co se nehodí na podzimní mulčování, to najde využití v kompostu.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Teď je ten správný čas na správné kompostování (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kompost je totiž jedno z nejkvalitnějších přírodních hnojiv, které navíc živiny uvolňuje postupně během celé sezóny. Tento poklad plný živin a užitečných mikroorganismů si snadno vyrobíte i sami na zahradě nebo doma v bytě. A jde to úplně bez chemie.

O přeměnu organických zbytků na drobivý humus se postarají mikroorganismy, houby a bezobratlí živočichové. Na nás je, abychom jim zajistili dobré podmínky k práci. Základem je pestrý a vhodný „jídelníček“, tma, optimální vlhkost, teplota a vzduch. A pokud chceme celý proces uspíšit a zlepšit kvalitu kompostu, sáhneme po prospěšných bakteriích, které nám se zpracováním kompostu pomohou. Dobře vyzrálý kompost krásně voní lesem, je příjemný do ruky a má sytou temnou barvu. Tak pojďme na to!

Kompost je jedno z nejkvalitnějších přírodních hnojiv
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kompost je jedno z nejkvalitnějších přírodních hnojiv

Zakládáme kompost

Kompostér umístěte na stinné místo, kde bude chráněný před velkým deštěm korunami stromů nebo stříškou. Měl by stát na rovině, aby se nesesouval a měl co největší kontakt s půdou. Ideální je volné dno s jemným pletivem, kterým snadno projdou užitečné mikroorganismy, červy a žížaly, ale nedovolí vstoupit myším a dalším hlodavcům.

Teď si připravte dva druhy organického materiálu – hnědý a zelený. Do „zeleného“ materiálu se počítá všechno, co je čerstvé a vlhké: posečená tráva, zbytky ovoce a zeleniny, kávová sedlina, vylouhovaný čaj nebo chlévský hnůj. Mezi „hnědý“ materiál patří dřevo, sláma, štěpka, seno, popel z dřevěného uhlí, suché listí, a dokonce i podestýlka od králíka.

Na spodek kompostu vyskládejte vzdušný hnědý materiál asi do výše 15 cm. Dobře poslouží nalámané větvičky nebo kůra. Teď přijde na řadu tenčí, asi 5 až 7cm vrstva „zeleného materiálu“. Vrstvy střídáme a vždy se řídíme zlatým kompostovacím pravidlem: Na 1 díl čerstvého zeleného materiálu bohatého na dusík patří 2 až 3 díly staršího hnědého bioodpadu, který kompost zásobuje uhlíkem. Na jeden díl zeleného bioodpadu patří dva až tři díly hnědého.

Na vršek dejte hnědou vrstvu. Omezíte tak výskyt ovocných mušek a zápach. Můžete využít i zeminu nebo zralý kompost. Ten dodá i „startovací“ směs mikroorganismů. Kompost miluje různorodost! Proto nemíchejte jen zelené s hnědým, ale také vlhké a suché, porézní a hutné.

Kompostér umístěte na stinné místo, chráněné před velkým deštěm korunami stromů nebo stříškou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kompostér umístěte na stinné místo, chráněné před velkým deštěm korunami stromů nebo stříškou

Trochu tomu pomůžeme

Kompost hned od druhé vrstvy zalijte probiotiky pro kompost a posypte přírodním urychlovačem kompostu na bázi bramborového škrobu. Probiotika s urychlovačem se společnými silami postarají o rychlejší rozklad, potlačí vznik plísní, pomůžou zlikvidovat zárodky nemocí i plevelů, sníží zápach a zafixují v kompostu živiny. Ve správně založeném kompostu užitečné bakterie okamžitě spustí rozkladné procesy, na jejichž konci váš čeká nadýchaný drobivý humus. Už do dvou dnů se kompost zahřeje na 50 až 70 °C. Horká fáze probíhá několik dní až týdnů. Díky tomu můžete klidně spát, protože semínka nevítaných plevelů, patogeny i další zárodky nemocí budou zahubeny.

Použití přípravku pro kompost je jednoduché: Lahvičku vyndáme z tuby, protřepeme a potom už jen dávkujeme pomocí víčka. Sedm víček a 5 l odstáté vody vytvoří probiotický koktejl, kterým postupně pokropíme jednotlivé vrstvy kompostu vysoké zhruba 20 cm. Jedno balení vystačí na metr krychlový kompostu.

Pozor, pokud už přehazujeme jednotlivé vrstvy, což bychom měli dělat alespoň jednou za měsíc, můžeme rovnou použít i urychlovač kompostu. Urychlovač také používáme vždy, když chceme kompost nastartovat k větší aktivitě. S ničím se nemíchá, stačí s ním vrstvu kompostu jen posypat.

Kompost krmte postupně, protože tlením bude sesedat. Kromě výživy potřebují některé druhy bakterií a houby kyslík, proto nechte větrací otvory otevřené. Nesmíte zapomenout ani na vodu. Nepotřebujete žádné rozbory vlhkosti, stačí vzít kompost do ruky a stisknout. Pokud vám v dlani zůstane měkký knedlíček, je kompost napitý tak akorát. Jestliže z kompostu vytéká voda, je vlhký až moc a mohl by začít hnít. Jestliže se rozpadne v dlani, je suchý a potřebuje zalít.

V říjnu nebo listopadu využijete kompost také při podzimním hnojení
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
V říjnu nebo listopadu využijete kompost také při podzimním hnojení

Tohle nikdy!

Použití probiotik výrazně urychlí celý proces rozkladu, redukuje zápach a brání průniku dusíkatých látek do spodních vod. Taky nám díky nim kompost odpustí nějakou tu chybičku ve složení materiálu. Přesto jsou věci, které do kompostu nikdy, nikdy, nikdy nepřidáváme.

  • zbytky masa a kostí
  • mléčné výrobky
  • tuk, oleje
  • použité plenky, výkaly od kočky
  • zbytky rostlin postižené plísní, nebo jinou nemocí (kterou bychom si jinak rozšířili po celé zahradě)
  • potištěnou lepenku, noviny a časopisy
  • kosmetiku, barvy, čisticí prostředky
  • popel z cigaret
Jsou věci, které do kompostu nikdy nepřidáváme. Tyto patří do tříděného odpadu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jsou věci, které do kompostu nikdy nepřidáváme. Tyto patří do tříděného odpadu

Jak poznáte, že je kompost zralý?

Čerstvý kompost můžete odebírat už po dvou měsících. Ten ale nepatří přímo k rostlinkám, mohl by je spálit. Až přibližně za rok  (při použití probiotik už asi po půl roce) získáte uzrálý kompost - nejúrodnější a přirozeně prohnojenou zeminu. Zralý kompost můžete nasypat třeba přímo k rajčatům. Nejste si jisti zralostí? Zkuste řeřichový test. Do nádobky s kompostem vysejte semínka řeřichy. Pokud do týdne většina semínek vyklíčí, je kompost zralý. Jsou-li rostliny žluté nebo hnědé, obsah živin je velmi vysoký. Takový kompost můžeme použít pro velmi náročné rostliny, jako jsou košťáloviny a brambory. Zralý kompost stačí už jen mělce zapravit do půdy. Přibližně dvoucentimetrová vrstva dodá zemině výživu na celý další rok.

Zkuste řeřichový test. Do nádobky s kompostem vysejte semínka řeřichy. Pokud do týdně většina semínek vyklíčí, je kompost zralý
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zkuste řeřichový test. Do nádobky s kompostem vysejte semínka řeřichy. Pokud do týdně většina semínek vyklíčí, je kompost zralý

Jak kompost na podzim využijete

V říjnu nebo listopadu využijete kompost také při podzimním hnojení. V tomto případě můžete sáhnout i po čerstvém kompostu. Když sklidíte poslední úrodu, zbavte záhony plevele, zbytky rostlin ale v záhonu nechte. Teď přichází na řadu kompost. Čím je čerstvější, tím pečlivěji potřebuje zapravit do země. Na záhony, kde příští rok poroste hladová zelenina, můžete přidat i kravský nebo koňský hnůj. Přes zimu se krásně rozloží. Nakonec záhon pokryjte tenkou vrstvou mulče. Pro rychlejší a zdravější rozklad veškeré organické hmoty i kompostu přidáme užitečné mikroorganismy pro kompost. Tak si můžete být jistí, že na jaře bude půda v té nejlepší kondici. Odmění vás velkou úrodou a nádhernými květy. Uvidíte, že kompostování je zábava. A příští rok sklidíte hodně radosti.

Na záhony, kde příští rok poroste hladová zelenina, můžete přidat i kravský nebo koňský hnůj
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Na záhony, kde příští rok poroste hladová zelenina, můžete přidat i kravský nebo koňský hnůj

Jak zazimovat už založený kompost

Kompost už nějakou tu dobu máte a rádi byste ho na zimu udrželi v kondici. Jak na to? V první řadě kompost přeskládejte. To jednotlivé vrstvy promíchá a provzdušní. Při přehazování kompostu do jednotlivých vrstev přidávejte probiotika pro kompost. A stejně jako při zakládání kompostu – pokud chcete využít synergie, přisypte rovnou i urychlovač kompostu. Pokud nemáte krytý kompostér, přikryjte kompost černou fólií. Zadrží potřebnou vlhkost i teplo a zároveň zabrání, aby vám podzimní lijáky udělaly z hýčkaného kompostu rozmočené bláto.

Co když nemáte zahradu?

Nevadí! Dnes už si můžete vybrat hned mezi dvěma technologiemi domácího kompostování. Pro takzvané vermikompostování potřebujete vermikompostér a násadu žížalek. Ve vyšší nádobě kompostéru bude vznikat kompost a do spodní odtéká žížalí čaj - skvělé hnojivo pro pokojovky a balkonové rostlinky. Pokud žížaly v bytě nechcete, zvolte asijskou metodu Bokashi. Ta funguje na principu fermentace bez přítomnosti vzduchu a o rozklad se starají užitečné bakterie. Do nádoby vložte organický odpad, pokropte probiotiky pro kompost, posypete urychlovačem kompostu nebo bokashi směsí, směs upěchujete a uzavřete. Už po dvou týdnech vzniká v kompostéru tekutina, tzv. „Bokashi čaj“, kterou můžete ve zředěné formě používat například k hnojení pokojových rostlin.

Voňavý a nadýchaný kompost plný živin, než řeknete urychlovač

Zapálený zahrádkář už nyní přemýšlí, jak nakrmí rostliny v další sezóně. Ideální je voňavý a nadýchaný kompost. A abychom ho měli dost a nemuseli na něj moc dlouho čekat, použijeme ekologický urychlovač kompostu. Jedná se o speciálně upravený bramborový škrob, který nakrmí užitečné mikroorganismy, výrazně urychluje kompostování a likviduje zápach. Pomáhá fixovat živiny v kompostu a zlepší jejich využitelnost rostlinami. Získáte tak úplně jednoduše prvotřídní přírodní hnojivo. Celou akci ještě vylepšíte a urychlíte, když urychlovač použijete v kombinaci s probiotiky pro kompost. A to ať už ve vaší zahradě, vermikompostéru nebo bokashi systému.

S probiotiky weiki kompost snadno proměníte v realitu
S probiotiky weiki kompost snadno proměníte v realitu (Zdroj: weiki)
Pro voňavý a nadýchaný kompost použijeme ekologický urychlovač kompostu weiki
Pro voňavý a nadýchaný kompost použijeme ekologický urychlovač kompostu weiki (Zdroj: weiki)

Vytvořte si kompost napěchovaný živinami snadno a rychle

Kvalitní domácí kompost je snem každého pěstitele. S probiotiky ho snadno proměníte v realitu. Užitečné mikroorganismy se postarají o rychlé nastartování kompostovacího procesu a důkladnou přeměnu organických zbytků na kyprý a výživný substrát. V zakládce zatopí tak, že si na ni nepřijdou ani klesající teploty. Kompost ošetřený probiotiky nezapáchá, nebují v něm škodlivé patogeny a plísně. Bakterie navíc udrží živiny tam, kde je chcete mít – ve výsledném substrátu. Celou akci ještě vylepšíte a urychlíte, když probiotika použijte v kombinaci s urychlovačem kompostu.

Zdroj: weiki

Podívejte se, jak založit kvalitní kompost:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 6. 11. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce