reklama

Černé bobule aronie ptákům nenechávejte, jsou vitaminovou bombou

Černý jeřáb můžete znát také pod názvem aronie či temnoplodec. Objevuje se v zahradách čím dál častěji a není se čemu divit. Jeho plody obsahují velké množství prospěšných látek. Navíc je jeho pěstování absolutně nenáročné a chutný výsledek, který velkou měrou prospěje vašemu zdraví.

Černý jeřáb neboli aronie má v zahradě své nezastupitelné místo (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co je aronie zvaná černý jeřáb?

Černý jeřáb můžete pěstovat ve formě stromu (bývají naroubované na jeřáb obecný) nebo keře (bez roubování) výšky 1 až 2 m. Pokud má aronie dobré podmínky, tak ještě i o metr více. Stát může samostatně (je samosprašná) nebo jich můžete vysázet více ve formě živého plotu. Krom plodů dodá vaší zahradě i na kráse. Má totiž krásné bílé květy a na podzim se jeho listy barví od oranžové do červené barvy. Plody najdete na větvích starých 2 až 6 let. Na keři jich od srpna do září může dozrát 10 kg. Využít je můžete na sušení, výrobu sirupů, džemů, kompotů nebo třeba vína.

Z plodů můžete vyrobit i třeba likér lahodné chuti
Z plodů můžete vyrobit i třeba likér lahodné chuti (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jak na správné pěstování

Pěstování černého jeřábu není vůbec složité. Dopřejte mu místo, které bude slunné až v mírném stínu. Snese všechny typy půdy. Stejně tak je nenáročný, co se týká vlhkosti. Půda může být lehce promočená, vlhká i mírně suchá. Dobře odolává chorobám i škůdcům a nemusíte ji tak ani ničím postřikovat. Vydrží mrazy až -30°C. Je nenáročný i na výživu. Chudé půdy ani drsnější podmínky mu nevadí.

Řez v zásadě nevyžaduje, pokud ho nechcete prosvětlovat a mít tak lepší úrodu. Pokud z něj ale chcete mít krásný a hustý živý plot, který bude plnit svou funkci, je potřeba provést po výsadbě zahušťovací řez. Chutné plody raději chraňte, aby si na nich nepochutnali dříve ptáci než vy. Keř stačí obalit sítí nebo záclonou apod. A to důkladně i zespodu. Plody budou chráněné a zároveň k nim bude pronikat i slunce.

Plody mají léčivý účinek a jsou velmi chutné
Plody mají léčivý účinek a jsou velmi chutné (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Řez arónie jako živého plotu

Pokud chcete mít z černého jeřábu živý plot, je vhodné keříky hned po výsadbě pravidelně prořezávat, aby byl zahuštěný už od země. Keříky stříhejte na jaře. Zkraťte větve na 10 až 15 cm od země.Nové větve také zkraťte na stejnou míru, jakmile budou mít délku kolem 25 cm. Postup opakujte i na znovu vyrostlých větvích. Tento řez by se měl opakovat minimálně třikrát.

Keře můžete po třetím řezu už i tvarovat podle vašich potřeb. Keře by měly mát tvar lichoběžníku s širší spodní a užší horní částí. Slunce tak bude svítit i na spodní listy a zůstane tak i zde hustý. I tvarovací řez má stejná pravidla. Boční větve při délce kolem 25 cm zkraťte na cca 10 cm.

Keříky tvarujte podle vlastních potřeb
Keříky tvarujte podle vlastních potřeb (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co v plodech najdete?

Plody arónie jsou zdrojem velkého množství vitaminů a minerálů. Dalo by se říci, že by ve vaší zahradě neměly chybět. Má spoustu prospěšných účinků na organismus. Navíc se na stromě nekazí a můžete je tak sklízet postupně podle potřeby.

Najdete v nich množství vitaminu C. Mnohem více než třeba v citronu. Obsahují také provitamin A, vitaminy ze skupiny B a ovocné kyseliny. Z minerálů vám doplní draslík, hořčík, železo, měď, jód i další. Jejich konzumace pomáhá snižovat krevní tlak a zpevňuje žilní stěny, které to potřebují zejména při vzniku křečových žil. Snižuje i hladinu cholesterolu v krvi.

Působí na produkci žluči. Jako příloha k těžším, mastným jídlům, by neměly chybět. Najdete v ní i antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Plody umí i uklidňovat a pomáhají tak při stresu a neklidu. Přispívá k lepší imunitě.

Zdroj: www.dumazahrada.cz; abecedazahrady.dama.cz; www.aronie-cz.cz; www.ekozahrady.com

Inspirujte se, jak pěstovat jeřáb či mišpuli:

Publikováno: 13. 11. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová