reklama

Je nejvyšší čas sklidit poslední letošní odrůdy

Pozdní odrůdy jsou takové, které dozrávají v pozdějším čase, než je obvyklé. A zatímco spousta ovoce a zeleniny dozrává během léta či začátkem podzimu, na sklizeň pozdní odrůdy si budete muset počkat opravdu dlouho. Máte ale díky tomu čas postarat se o ranou sklizeň a připravit si místo ve spíži na pozdní odrůdy zeleniny i ovoce.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Je nejvyšší čas na sklizeň pozdních odrůd (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Sklizeň pozdních odrůd

Pozdní odrůdy ovoce i zeleniny vyséváme a vysazujeme proto, abychom měli téměř po celý rok přísun čerstvých plodin ze zahrady a vitamínů v nich obsažených. 

Brzy zjara sklízíme ozimou zeleninu, následně vyséváme rané druhy. Během léta pak sklízíme rané, polorané a klasické druhy a vyséváme některé pozdní odrůdy nebo ozimou zeleninu. Pozdní odrůdy zeleniny a ovoce sklízíme většinou v období října až listopadu v závislosti na počasí i nadmořské výšce.

Pozdní sklizeň zeleniny nezapomeňte dobře uskladnit
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pozdní sklizeň zeleniny nezapomeňte dobře uskladnit

Pozdní zelenina

Téměř všechny druhy zeleniny mají i své pozdní odrůdy. Pozdní zeleninu vysazujeme obvykle v období konce léta, aby stihla do podzimních chladných dnů dozrát. Neplatí to ale u všech druhů, vždy musíme mít na paměti, jak dlouhou dobu od vysetí do dozrání plodina potřebuje. 

  • Ředkve a ředkvičky - Daikon a Japana F1 u ředkví, Tercia, Kvinta, Prima, Kvarta či Goliath u ředkviček.
  • Špenát - Misano F1 či Lorelay.
  • Mrkev - Červený obr, Floyvi, červená bez jádra, Bayadere, Vita Longa, Podzimní královna, MO (speciální mrkev), Flacoro, Císař nebo Chantenay 2461, Olympus, Sladká zima, Dolyanka. Yellowstone je speciální žlutá odrůda. 
  • Petržel - Bogatyr (petržel pro listy), Alba, Finale, Olomoucká, Pikantní (petržel, tvořící kořeny) nebo Hanácká. 
  • Celer - Anita a Maxim, Tiumf a Zakhar.
  • Saláty - tuto listovou zeleninu můžeme během roku vysazovat na záhony opakovaně až do podzimu. Odrůdy jako ’Humil’ a ’Král Máje’ dokážou až neuvěřitelně vzdorovat chladu.
  • Hrášek - Radim, Dalila, Maxi, Alderman. 
  • Brokolice - Miranda.
  • Zelí - Kiklop, Target, Agresor F1, Mara.
  • Cibule - červená brunšvická, Schoderleer, Gerda zimní, Bianka di Maggio.
  • Česnek - Bjetin, Havran, Ivan.
Při sklizni červené řepy ponechte listy, bulvy nebudou tak snadno vysychat
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Při sklizni červené řepy ponechte listy, bulvy nebudou tak snadno vysychat

Pozdní brambory

  • Bintje (dědictví)
  • Butte
  • Canela Russetová
  • Carole
  • Desiree
  • Fingerling salát
  • Německý butterball
  • Král Harry (dědictví)
  • Purpurové peruánské
  • Russet Norkotah
  • Asterix (patří k odrůdám holandského výběru)
  • Jelly (jsou vhodné spíše pro průmyslové pěstování). 

Zelenina na uskladnění musí být nepoškozená, proto se k jejímu „dobývání“ nejlépe hodí rycí vidle. Abyste ji nepoškodili, podrývejte ji opatrně v meziřádcích. 

Pozdní odrůdy brambor si ponechte na uskladnění přes zimu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pozdní odrůdy brambor si ponechte na uskladnění přes zimu

Salátové červené řepě neodřezávejte listy, ale stejně jako u celeru je opatrně vykruťte. Snažte se, aby zůstal střed nepoškozen, jinak bude bulva uvadat.

Pokud jste sklidili kořeny a bulvy nepoškozené (čisté a suché), můžete úrodu přesunout do spíže, sklepa nebo skladovací komory. Zeleninu dejte do beden, zasypte ji pískem tak, aby z ní byl vidět jen kousek, a uložte do tmavého sklepa. Teplota ve sklepě by neměla překročit 4 °C. Místnost by měla být také dobře větratelná. K uskladnění můžete použít i prázdný skleník, je ale potřeba se postarat o to, aby zemina s uskladněnou zeleninou trvale nepromrzla, protože tím by se zelenina znehodnotila. Nutná je také (a to ve všech případech skladování) kontrola kvality zeleniny. Napadené či poškozené plody ihned odstraňujte, jinak dojde ke kontaminaci i ostatních plodin. 

Pokud jste sklidili cibuli s natí, spleťte jí do copů a zavěste do sucha
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pokud jste sklidili cibuli s natí, spleťte jí do copů a zavěste do sucha

Pozdní ovoce

  • Meruňky - Hargrand, Harlayne, Darina, Bergeron, Anegat, Harogen, Rakovského, Sirena, Somo, Veecot.
  • Broskve - Mirkos, Redbuz.
  • Jablka - Aport, Antaeus, Moskevská zima, Severní synap, Bogatyr, Isetskoye, Gloucester, Golden Ragers, Cameo, Pinova, Raika, Breburn, Idared, Jonathan.
  • Hrušky - Williamsova, Morava, Konference, Boscova lahvice, Blanka, Karina, Elektra.
  • Švestky - Colora.
  • Hroznové víno - Cabernet Dorsa, C. Moravia, C. Sauvignon, C. Jura, Cerason, Chenin blanc, Damascenka, Dívčí hrozen, Dunaj, Erilon, Frankovka, Fratava, Hibernal, Kadarka modrá, Kamenorůžák, Kofranka, Malbec, Malverina, Marlen, Medea, Merlot, Nativa, Pálava, Rulandské bílé, modré i šedé, Ryzlink, Sauvignon, Savilon, Svojsen, Tramín červený, Veltlínské zelené, Vesna, Zweigeltrebe.
Při skladování pozdních odrůd ovoce dbejte na základní zásady
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Při skladování pozdních odrůd ovoce dbejte na základní zásady

Všechny pozdní odrůdy ovoce se sklízejí v období tzv. sklizňové zralosti. To je doba, kdy je ovoce zralé ke sklizni. Ale neznamená to, že je ovoce také zralé ke spotřebě. Doba konzumní zralosti je u podzimních a zimních odrůd různá. Někdy je mezi těmito dobami rozdíl až několik měsíců. Ovoce mezi těmito obdobími dozrává uložené v bedýnkách. Pokud chceme co nejvíce oddálit konzumní zralost plodů, skladujeme je při teplotě 0-3 °C a při vzdušné vlhkosti  80-90 %.

Pozdní odrůdy vinné révy se vzdor předpovědím vydařily
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pozdní odrůdy vinné révy se vzdor předpovědím vydařily

Zdroj informací: cs.haenselblatt.com; kniha Dvanáct měsíců v zahradě (Johannes Höhne, P.G. Wilhelm); abecedazahrady.dama.cz; www.hledamvino.cz

I na podzim sklizený plevel můžete využít:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 17. 11. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová