Chlebovník svým názvem trochu mate. Má opravdu něco společného s chlebem? Abychom to neměli úplně jednoduché, tak se v rostlinné říši setkáme hned se dvěma chlebovníky.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/98/dc/column/98dc97f3f75943cc26f6c2615be391c8_depositphotos_206187862_l.jpg)
První z nich je chlebovník různolistý (Artocarpus heterophyllus) neboli jackfruit či breadfruit. Jedná se o tropickou rostlinu z jihovýchodní Asie. Jeho plody jsou velké, lahodné a svou chutí připomínají mix manga, hrušky a ananasu.
Druhá rostlinka, které se také říká chlebovník, má ještě několik dalších názvů. Nejběžnějším je svatojánský chléb či karob. Správný botanický název je ale rohovník obecný (Ceratonia siliqua). Pochází z jižní Evropy a volně v přírodě jej můžeme vidět třeba v Chorvatsku. Rozemleté suché lusky se používají jako náhrada kakaa. Známé jsou jako karob.
Pěstování chlebovníku - jackfruitu
Jackfruit můžeme v našich podmínkách pěstovat pouze v zimní zahradě. Vyžaduje teplo a vysokou vzdušnou vlhkost jako většina tropických rostlin. Jedná se navíc o vysoký strom, který dorůstá až 30 m výšky. Nicméně jej můžeme pěstovat jako zajímavou kuriozitu. Váha jeho plodů je obrovská. Nemusíme se ale jeho výšky obávat, v našich podmínkách nikdy tak vysoko nevyroste. Případně lze podle potřeby tvarovat řezem.
![Plody jackfruitu dosahují přímo obřích rozměrů](https://img.primadoma.cz/w_10/97/5c/column/975cd571e1a2479ffcf557a40c7e03d8_depositphotos_51396123_l.jpg)
Pěstovat budeme ze semínka, která můžeme zakoupit ve specializovaném obchodě. Před vysazením je dobré namočit semínka na jeden den do vlažné vody. Poté je vložíme do substrátu na množení zhruba 1 cm pod povrch půdy. Květináček zakryjeme fólii, aby se pro vyklíčení vytvořilo teplé a vlhké mikroklima. Semínka klíčí po několika týdnech. Mladé rostliny rostou celkem rychle a v prvních letech musíme pravidelně přesazovat. Nejlepší dobou na přesazení je jaro. Mladší rostliny přesazujeme každý rok.
![Jackfruitový stromek má pěkné zelené dekorativní listy](https://img.primadoma.cz/w_10/da/75/column/da7560eb1e52617e2c5c4185fb04645d_depositphotos_445534736_l.jpg)
Tip:
Pokud si koupíme exotický plod jackfruitu, můžeme z něj získat vlastní semínka. Vyséváme je ihned, většina semínek má velice dobrou klíčivost a brzo se dočkáme prvních klíčků.
![Plod jackfruitu rozebereme na velké množství malých dílků](https://img.primadoma.cz/w_10/92/11/column/9211d994fe5bb607452a24010375daee_depositphotos_151290870_l.jpg)
Svatojánský chléb
Svatojánský chléb se u nás pěstovat dá jako nádobová rostlina. Zacházíme s ním podobně jako s marhaníkem, fíkovníkem nebo citrusy. Přes léto jej pěstujeme venku na terase, na zimu (před příchodem mrazů) se musí uklidit a zimovat na světlém místě s teplotou okolo 8 °C. Vždy volíme světlé místo, přes léto je vhodná bohatá zálivka, v zimě se doporučuje pouze jen mírná.
Pokud je teplé a dlouhé léto, můžeme dokonce sklízet i vlastní karobové lusky. V chladnějším létě však lusky nestihnou většinou plně vyzrát. Ať plodí nebo ne, jedná se o pěknou, vysoce dekorativní rostlinu. Po letech získává zajímavý nádech letité bonsaje. Kmen i koruna mívají lehce pokroucený tvar. Tento chlebovník můžeme zakoupit buď jako mladou rostlinu, nebo vypěstovat ze semene. Postupně, jak rostlina stárne, tak chlebovník přesazujeme do většího květináče. Tvarujeme a zastřihuje podle potřeby.
![Mladé rostlinky svatojánského chleba](https://img.primadoma.cz/w_10/e8/f1/column/e8f18ae9325128f55723782093800ac2_depositphotos_256842178_l.jpg)
Zajímavost
Plody svatojánského chleba (neboli karob) jsou velmi zdravou a zajímavou potravinou. Obsahují celou řadu nutričně zajímavých látek - vápník, draslík, železo a fosfor, vitamínů, bílkovin a minerálů. Prášek z rozemletých lusků se používá jako náhrada kakaa. Má stejnou barvu a podobnou chuť. Pokud tedy nemůžeme z nějakého důvodu konzumovat čokoládu, je karob vhodnou náhradou.
![Karobové lusky představuji ideální náhradu kakaa. Mají velmi podobnou chuť a mnohem méně kalorií](https://img.primadoma.cz/w_10/23/c7/column/23c7def3b287b4b7226a5912ae04d178_depositphotos_186873938_l.jpg)
Výborný je i z dietetického hlediska, ve srovnání s čokoládou má 3x méně kalorií a 17x méně tuku.
Zdroj: wikipedia
Znáte exotický muďoul?
Publikováno: 16. 11. 2021, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková