Chlebovník svým názvem trochu mate. Má opravdu něco společného s chlebem? Abychom to neměli úplně jednoduché, tak se v rostlinné říši setkáme hned se dvěma chlebovníky.
První z nich je chlebovník různolistý (Artocarpus heterophyllus) neboli jackfruit či breadfruit. Jedná se o tropickou rostlinu z jihovýchodní Asie. Jeho plody jsou velké, lahodné a svou chutí připomínají mix manga, hrušky a ananasu.
Druhá rostlinka, které se také říká chlebovník, má ještě několik dalších názvů. Nejběžnějším je svatojánský chléb či karob. Správný botanický název je ale rohovník obecný (Ceratonia siliqua). Pochází z jižní Evropy a volně v přírodě jej můžeme vidět třeba v Chorvatsku. Rozemleté suché lusky se používají jako náhrada kakaa. Známé jsou jako karob.
Pěstování chlebovníku - jackfruitu
Jackfruit můžeme v našich podmínkách pěstovat pouze v zimní zahradě. Vyžaduje teplo a vysokou vzdušnou vlhkost jako většina tropických rostlin. Jedná se navíc o vysoký strom, který dorůstá až 30 m výšky. Nicméně jej můžeme pěstovat jako zajímavou kuriozitu. Váha jeho plodů je obrovská. Nemusíme se ale jeho výšky obávat, v našich podmínkách nikdy tak vysoko nevyroste. Případně lze podle potřeby tvarovat řezem.

Pěstovat budeme ze semínka, která můžeme zakoupit ve specializovaném obchodě. Před vysazením je dobré namočit semínka na jeden den do vlažné vody. Poté je vložíme do substrátu na množení zhruba 1 cm pod povrch půdy. Květináček zakryjeme fólii, aby se pro vyklíčení vytvořilo teplé a vlhké mikroklima. Semínka klíčí po několika týdnech. Mladé rostliny rostou celkem rychle a v prvních letech musíme pravidelně přesazovat. Nejlepší dobou na přesazení je jaro. Mladší rostliny přesazujeme každý rok.

Tip:
Pokud si koupíme exotický plod jackfruitu, můžeme z něj získat vlastní semínka. Vyséváme je ihned, většina semínek má velice dobrou klíčivost a brzo se dočkáme prvních klíčků.

Svatojánský chléb
Svatojánský chléb se u nás pěstovat dá jako nádobová rostlina. Zacházíme s ním podobně jako s marhaníkem, fíkovníkem nebo citrusy. Přes léto jej pěstujeme venku na terase, na zimu (před příchodem mrazů) se musí uklidit a zimovat na světlém místě s teplotou okolo 8 °C. Vždy volíme světlé místo, přes léto je vhodná bohatá zálivka, v zimě se doporučuje pouze jen mírná.
Pokud je teplé a dlouhé léto, můžeme dokonce sklízet i vlastní karobové lusky. V chladnějším létě však lusky nestihnou většinou plně vyzrát. Ať plodí nebo ne, jedná se o pěknou, vysoce dekorativní rostlinu. Po letech získává zajímavý nádech letité bonsaje. Kmen i koruna mívají lehce pokroucený tvar. Tento chlebovník můžeme zakoupit buď jako mladou rostlinu, nebo vypěstovat ze semene. Postupně, jak rostlina stárne, tak chlebovník přesazujeme do většího květináče. Tvarujeme a zastřihuje podle potřeby.

Zajímavost
Plody svatojánského chleba (neboli karob) jsou velmi zdravou a zajímavou potravinou. Obsahují celou řadu nutričně zajímavých látek - vápník, draslík, železo a fosfor, vitamínů, bílkovin a minerálů. Prášek z rozemletých lusků se používá jako náhrada kakaa. Má stejnou barvu a podobnou chuť. Pokud tedy nemůžeme z nějakého důvodu konzumovat čokoládu, je karob vhodnou náhradou.

Výborný je i z dietetického hlediska, ve srovnání s čokoládou má 3x méně kalorií a 17x méně tuku.
Zdroj: wikipedia
Znáte exotický muďoul?
Publikováno: 16. 11. 2021, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková