reklama

Radujte se z českého česneku co nejdéle díky správnému skladování

Kdo by neměl rád český česnek... Podstatné je jeho správné uskladnění, aby brzy neplesnivěl a nevyčpěl. Co takhle vyzkoušet zdobnější způsob? Návod na netradiční a zároveň praktickou podzimní dekoraci z česneku nabízí naše video. Vedle sušených květů do ní můžete přidat i papričky a menší cibule. Ale to už je na vás.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Vazby se k usušení a skladování česneku využívají už tradičně. Za nať k sobě pevně svážeme několik kusů palic česneku, ty zavěsíme do průvanu na suchém a chladnějším místě. Takové najdeme například na půdě či ve stodole. Tam necháme česnek důkladně proschnout, aby nám přes zimu doma neplesnivěl a nehnil. Takto uvázaný by nám měl český česnek vydržet nejméně do jara.

Základem správného uskladnění česneku je suché prostředí. Přitom není nutné skladovat česnek ve vyloženě chladném prostředí. Naopak, osvědčuje se teplota kolem 15 °C, maximálně ale 20 °C.

Jak uskladnit česnek
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jak uskladnit česnek

Prima tipy na uskladnění českého česneku

  • Suchý česnek se dá skladovat v nádobě z kameniny s uzavíratelným víkem.
  • Někdo palice skladuje uzavřené v obalech na vajíčka na větraném suchém místě (např. ve spíži).
  • Ideální je také pevná papírová krabice, do níž uděláme dírky.
  • Palici česneku rozdělíme na stroužky a zbavíme je slupek. Poté stroužky necháme v mikrotenovém sáčku zmrazit.
  • Český česnek lze dlouhodobě uchovávat i naložením do soli. Čisté stroužky rozemeleme a smícháme se solí v poměru 200 g soli na 1 kg česneku. Takto uložený česnek ale částečně ztrácí své chuťové vlastnosti.
  • Dříve se dobře usušený česnek zbavený natí ukládal také na síta s pískem do temného a chladného místa ve sklepě.

Publikováno: 13. 9. 2021, Autor: Zuzana Schneidewind, Profil autora: Zuzana Schneidewind