reklama

Tomel, exotický stromek, který plodí oblíbené ovoce kaki

Koho by nelákal plod lahodně sladké chuti sušených hrušek, meruněk a vanilky, který ke všemu pomáhá trávit tuky? Martin Pražák vám představí tomel, stromek nebo keř, na kterém takové ovoce, kaki, roste. Ví o něm spoustu věcí!

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak pěstovat tomel

Růst rostliny záleží na podmínkách, ve kterých ji pěstujeme. V malém květináči či nevhodných venkovních podmínkách roste opravdu velmi pomalu. Ve volné půdě mívá dobré přírůstky během 2-4 let. Přestože dvouletá rostlina v květináči může kvést, tak po jejím zasazení do půdy obvykle 2-3 roky nekvete vůbec.

Důvodem je intenzivní růst, kterým rostlina určuje budoucí tvar stromku nebo keře. Následně se růst velmi zpomalí a rostlina začíná intenzivně plodit. Již tříleté rostliny mají 2-3 m. O moc víc už nevyrostou. Pokud se jedná o keř, ten bývá zpravidla vysoký jako dospělý člověk.

Tomel japonský lze pěstovat i u nás
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Tomel japonský lze pěstovat i u nás

Máme se bát mrazu?

Mrazuvzdornost je u tomelu značná. Nejodolnější kultivary můžeme u nás i ve vyšších polohách pěstovat zcela bez ochrany. To platí především o mezidruhových křížencích. Tito kříženci velkoplodého tomelu japonského a drobnoplodého tomelu virginského jsou opravdu mimořádně odolné.

Vhodné stanoviště

Tomely snášejí i sušší a kamenité prostředí, ale nejlepší volbou je pro ně slunné stanoviště. Malé rostlinky mají větší rozvoj v kvalitních půdách dobře zásobených živinami i vodou.  Je-li nutné sázet rostlinky na stinnější stanoviště, musíme je v prvních letech zalévat a hnojit. Malé rostlinky preventivně chráníme před jejich první zimou. V případě velkoplodých odrůd, tak činíme první tři zimy.

Velkoplodé odrůdy více namrzají, takže je vhodné, aby měly tvar keře, který lépe regeneruje.  V nížinách a chráněných polohách lze takto pěstovat většinu velkoplodých odrůd. Brzké jarní rašení, zvláště v teplejších oblastech může v letech s velmi pozdními mrazíky způsobit poškození narašených výhonů. I po takovém poškození rostliny dále obráží. Malé rostlinky můžeme chránit například obráceným vědrem.

Při správné péči se dočkáme úrody
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Při správné péči se dočkáme úrody

Nejvhodnější polohy pro tomely jsou v zástavbě. Uprostřed nechráněných polí nebo dokonce v mrazových kotlinách budou rostliny poškozeny více. Nutno však podotknout, že mrazíky nejsou každoročně. Můžeme je pěstovat i v květináčích. Jakmile venkovní teplota přesáhne -12 °C, schováme květináče do sklepa, garáže či skleníku. Na zimu opadává.

Kaki, plody tomelu

Většina kulturních odrůd má pouze samičí plody, které bez opylení vytvoří bezsemenné plody. Takže opylení není podstatné. Plody jsou kulovité, protáhlé, zploštělé, dozrávají brzy po opadu listů. To je také doba, kdy jsou stromy nejkrásnější – jsou holé, a svítí na nich oranžové plody. Povrch plodu je tenká oranžová slupkou.

Dužina je též oranžová, protože má vysoký obsah karotenu, je sladká a mazlavá. Dále obsahuje vlákninu a minerály. A vitamin C. Ovoce pomáhá trávit tuky a je vhodné užívat při onemocnění jater a ledvin. Před konzumací se plody nechají přezrát do hniličkové konzistence. Takový plod je sytě zbarven a má rosolovitý vzhled, ale přesto je dužina mírně tuhá, lze ji kousat, nikdy neteče.

Výrazně sladká chuť je velmi lahodná. Jsou v ní cítit sušené hrušky, meruňky a vanilka. Pokud bychom měli přebytek plodů, můžeme je usušit. Semenáče plodí po dlouhých letech. Kvalitní odrůdy lze množit pouze roubováním.

Plody kaki známe i u nás
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Plody kaki známe i u nás

Tomel kavkazský

V našich podmínkách, kdy je v zimě mráz, se nejvíce pěstuje tomel kavkazský. Drobnoplodý kavkazský tomel má plody o velikosti třešní. Ponechávají si však trpkou příchuť a pro konzumaci jsou vhodné po dobrém přezrání neb naopak přemrznutí. Pro všechny odrůdy jsou výbornou podnoží.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 10. 11. 2022, Autor: Václav Postránecký, Profil autora: Václav Postránecký