Existují ozimé odrůdy, které vyséváme ještě na podzim do připravené půdy, a už na konci zimy můžeme mít k dispozici první chutnou zeleninu do salátů nebo polévek. Dnes se podíváme nejen na výsev ozimé zeleniny, ale zároveň poradíme, jak na přípravu půdy před takovou činností.
Klasikou v ozimé zelenině je špenát, ceněný pro svoje chutné zelené listy a velmi snadné pěstování. Pro výsev ještě před začátkem zimy je vhodná především odrůda Winterriesen. Mezi dalšími druhy nesmíte zapomenout ani na cibuli sečku, která nabídne svému pěstiteli sklizeň v podobě malých cibulek (s chuťově výraznou natí), využitelných nejen v salátech, ale i polévkách. Další stálicí v ozimé zelenině je ještě kozlíček polníček, používaný nejčastěji do zeleninových salátů.

S výsevem začněte v září a pokračujte až do listopadu, když je ještě počasí přijatelné. Především jde o teploty nad bodem mrazu, kdy je možné bezpečně připravit půdu.
Pro podzimní výsevy ozimé zeleniny rozhoďte po záhonu proleželý kompost a zpracujte jej do hloubky nanejvýše 15 cm, a to buď rýčem, nebo za použití rotavátoru. Pak již jen plochu urovnejte hráběmi a rozbijte hroudy. Výsevy ozimé zeleniny provádějte do řádků, které si vyznačíte kolíkem za pomocí tkalounu. Vysejete, výsev následně opatrně přihrnete, přitlačíte a důkladně zalijete.

Pokud jsou další dny suché, je nutné se zálivkou pokračovat, aby všechna semena naklíčila. Vhodným prostředkem pro urychlení klíčení i růstu je použití bílé netkané textilie, která rostoucí semenáčky chrání před mrazy, udržuje mírně vyšší teplotu i vlhkost. Může se tak stát, že například u špenátu sklízíte za dobrých podmínek už koncem zimy, většina ozimých druhů se sklízí od května do června. A pokud nemáte zahrádku a chcete mít úrodu ozimé zeleniny, pak není nic snazšího, než si pořídit truhlíky. Také na balkoně si tuto zeleninu můžete vypěstovat.
Zdroj: pořad Receptář prima nápadů
Vneste barvy podzimu i do své zahrady:
Publikováno: 30. 11. 2021, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček