reklama

Chcete brzy na jaře sklízet první zeleninu? Právě nyní je správná doba pro výsev

Existují ozimé odrůdy, které vyséváme ještě na podzim do připravené půdy, a už na konci zimy můžeme mít k dispozici první chutnou zeleninu do salátů nebo polévek. Dnes se podíváme nejen na výsev ozimé zeleniny, ale zároveň poradíme, jak na přípravu půdy před takovou činností.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Pro výsevy ozimé zeleniny volte vhodné kultivary (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Klasikou v ozimé zelenině je špenát, ceněný pro svoje chutné zelené listy a velmi snadné pěstování. Pro výsev ještě před začátkem zimy je vhodná především odrůda Winterriesen. Mezi dalšími druhy nesmíte zapomenout ani na cibuli sečku, která nabídne svému pěstiteli sklizeň v podobě malých cibulek (s chuťově výraznou natí), využitelných nejen v salátech, ale i polévkách. Další stálicí v ozimé zelenině je ještě kozlíček polníček, používaný nejčastěji do zeleninových salátů.

Špenát se většinou sklízí hned po konci zimy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Špenát se většinou sklízí hned po konci zimy

S výsevem začněte v září a pokračujte až do listopadu, když je ještě počasí přijatelné. Především jde o teploty nad bodem mrazu, kdy je možné bezpečně připravit půdu.

Pro podzimní výsevy ozimé zeleniny rozhoďte po záhonu proleželý kompost a zpracujte jej do hloubky nanejvýše 15 cm, a to buď rýčem, nebo za použití rotavátoru. Pak již jen plochu urovnejte hráběmi a rozbijte hroudy. Výsevy ozimé zeleniny provádějte do řádků, které si vyznačíte kolíkem za pomocí tkalounu. Vysejete, výsev následně opatrně přihrnete, přitlačíte a důkladně zalijete.

Příprava na výsev do řádků
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Příprava na výsev do řádků

Pokud jsou další dny suché, je nutné se zálivkou pokračovat, aby všechna semena naklíčila. Vhodným prostředkem pro urychlení klíčení i růstu je použití bílé netkané textilie, která rostoucí semenáčky chrání před mrazy, udržuje mírně vyšší teplotu i vlhkost. Může se tak stát, že například u špenátu sklízíte za dobrých podmínek už koncem zimy, většina ozimých druhů se sklízí od května do června.  A pokud nemáte zahrádku a chcete mít úrodu ozimé zeleniny, pak není nic snazšího, než si pořídit truhlíky. Také na balkoně si tuto zeleninu můžete vypěstovat.

Zdroj: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 30. 11. 2021, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček