reklama

Na Vánoce se zakousněte do dračího ovoce, které jste si sami vypěstovali

Víte, co je pitahaya a jak ji pěstovat? Jistě jste se už setkali v obchodech s tropickým ovocem, zvaným dračí. Jeho další název je pitahaya a nebudete tomu věřit, ale dá se pěstovat i v našich podmínkách. Pravda, trochu specifické nároky má, ale nic není nemožné.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Na Vánoce se zakousněte do dračího ovoce, které jste si sami vypěstovali (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pěstování dračího ovoce pitahaya

Jak se pěstuje pitahaya? Pokud vám povíme, že toto ovoce vyrostlo na kaktusu, asi nám moc věřit nebudete. Ale je tomu tak. Pitahaya nebo také zkráceně pitaya je jedlý plod cereusovitých kaktusů, v tropech se pěstují některé druhy rodu Hylocereus, ve své domovině to jsou pak hlavně druhy rodu Stenocereus.

Pitahaya neboli dračí ovoce byla objevena v oblastech Jižní Ameriky a v Asii, kam byly tyto rostliny dovezeny. Jihoamerické Hylocereus jsou známy jako sloupovité, ale také liánovité kaktusy. Botanicky není zcela upřesněno, jak druhy Hylocereus rozdělovat. Rozlišují se tři typy pitahayí z okruhu dragon fruit (dračí ovoce). Plody pitahayi jsou bohaté na vitamin C, obsahují také betakaroten, vápník a železo. Nalezneme v nich dostatek vody a mnoho vlákniny, Plody jsou tedy vhodné i pro diabetiky nebo pro dietáře. 

Pitahaya je známá také pod názvem dračí ovoce
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pitahaya je známá také pod názvem dračí ovoce

Pitahaya blanca

Tato pitahaya je asi nejběžnějším druhem na trhu. Jedná se pitahayu s růžovočervenou slupkou a bílou dužinou s černými semeny. Hlavní druh je Hylocereus undatus a jeho příbuzný Hylocereus triangularis. Hylocereus undatus je také pěstován jako okrasná rostlina. Jeho květy voní nádherně po vanilce.

Pitahaya amarilla

Vzácná pitahya se žlutou slupkou a bílou dužinou. Nejznámější druh je Hylocereus megalanthus, jemu podobný je Selenicereus megalanthus.

Pitahaya roja

Tato pitahaya má červenou nejen slupku, ale i dužinu. Druhy Hylocereus polyrhizus, Hylocereus costaricensis, Hylocereus monacanthus jsou nejčastěji používanými druhy. Tato pitahaya má výraznější vůni i chuť než ostatní pitahayi.

Vzácná varianta se žlutou slupkou a bílou dužinou je pitahaya amarila
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vzácná varianta se žlutou slupkou a bílou dužinou je pitahaya amarila

Druhy Selenicereus jsou příbuznými dračímu ovoci, některé jeho druhy jsou ale nejedlé. za zmínku stojí druh Selenicereus setaceus ananasový kaktus, který vás překvapí obrovskými, vanilkově vonícími bíložlutými květy. Další druhy Stenocereus ale nejsou na evropském trhu příliš známé.

Pěstování pitahayi

Protože už víme, že pitahaya je druh kaktusu, bude její pěstování trochu specifické. Rostlina potřebuje horké a suché tropické klima, v zemích původu dorůstá až 6m výšky. To se nám asi v našich podmínkách nepoštěstí, velkým úspěchem bude, pokud pitahaya rozkvete a začne plodit.

Ve své domovině nejsou výjimkou 6 metrů vysoké rostliny
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ve své domovině nejsou výjimkou 6 metrů vysoké rostliny

Vzhledem k tomu, že se u nás většinou sazenice pitahayi sehnat nedají a převoz z jihoamerických nebo asijských oblastí je poměrně komplikovaný, můžeme vyzkoušet zasadit semínka. Ta seženeme lehce. Stačí si v obchodě koupit plod pitahayi a po zkonzumování z ní semínka vybrat a zasadit. Možné je také množení odnožemi.

Semena doporučujeme před výsevem namočit na několik hodin do teplé vody, lépe se nastartuje jejich klíčení. 

Pokud semínka namočíte na pár hodin do vody, lépe vám vzejdou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pokud semínka namočíte na pár hodin do vody, lépe vám vzejdou

Rostlinky budou vyžadovat propustnou písčitohlinitou půdu a teplé stanoviště s dostatkem slunce. Vyhovují jim teploty okolo 25 - 30 °C. Zálivka bude omezená vzhledem k tomu, že se jedná o kaktus. /plně vynecháme rosení, neboť při nadměrné vlhkosti by rostlinkách opadaly květy a začaly by uhnívat.

Mladé rostlinky potřebují písčitý substrát
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mladé rostlinky potřebují písčitý substrát

Květy jsou velmi specifické a opravdu velké. Z květů se pak při správném pěstování a dobrých podmínkách zhruba po 30 až 50 dní začnou tvořit plody. Zralé plody poznáme tak, že jejich listeny mají žlutou barvu. 

Může se samozřejmě stát, že i při sebelepší péči pitahaya nevykvete a o plodech si také můžeme nechat jen zdát. V takovém případě ale rostlinku nezatratíme, neboť v ní získáme zajímavou popínavku nebo unikátní kaktus. Pitahayi je možné pěstovat nejen v bytových podmínkách (zde jim bude asi nejvíc vyhovovat suchý panelákový vzduch s ústředním topením), ale také ve skleníku nebo v oranžérii. Musíme ale dbát na sníženou vlhkost vzduchu. 

Květy jsou velké a zajímavě tvarované
Květy jsou velké a zajímavě tvarované (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Plody se utvoří po odkvětu velkých a nápadných květů
Plody se utvoří po odkvětu velkých a nápadných květů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jak chutná pitahaya a co z ní lze vyrobit?

Chuť pitahayi je specifická, jako je rostlina sama. Chutí ji lze přirovnat k angreštu s melounem, plod je mírně nakyslý a aromatický. Nesprávně vyzrálé plody jsou mdlé a téměř bez chuti. Slupka plodu se loupe, jedlá je dužina pod ní.

Nedá se dlouhodobě skladovat, plody jsou náchylné na otlaky a potom se rychle kazí. Pitahayu jíme syrovou např. nakrájenou na kousky. Dá se z ní vyrobit smoothie, džus, zmrzlina či se přidává do ovocných salátů. V teplé kuchyni se téměř nevyskytuje. 

Z pitahayi si můžete udělat třeba chutné smoothie
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z pitahayi si můžete udělat třeba chutné smoothie

Zdroj informací: Wikipedia, sazenicka.cz, chovatelka.cz

Znáte i jiné exotické ovoce?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 7. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová