Naši předkové si dokázali při skladování úrody poradit i bez technických vymožeností. Uměli dlouhodobě uskladnit ovoce i zeleninu tak, aby vydržela i mimo sezonu. A to díky tomu, že respektovali fyzikální zákony. Jde o zajímavé a funkční metody, které můžete s úspěchem používat i v této době.
Jak skladovat úrodu zeleniny
Uskladnit si zásoby cibule, česneku a další zeleniny nemusí být složité a dokázali si s tím i kdysi poradit. Jiná cesta nebyla a zelenina se později v zimě už špatně sháněla.
U cibule je to jednoduché – použijte obyčejné punčochy. Vložte do jedné z nich cibuli a udělejte nad ní uzel. Pokračujte další cibulí a dalších uzlem a tak dál, dokud nebude punčocha plná. Potom ji dejte na suché místo. Babičky je přehazovaly přes trám. Mezi jednotlivými kusy se tímto způsobem nemůžou šířit houby a snadno si vždycky jednu odstřihnete. Předtím ale nechte cibuli důkladně vyschnout, ořezejte kořeny a listy zkraťte asi na 5 cm. Všechny nemocné, nahnilé a poškozené bez milosti vyhoďte – to ostatně platí pro všechny druhy ovoce i zeleniny.

I česnek můžete uskladnit a uchovat jednoduše. Při sklizni jim nechte delší stvol. Odstraňte kořeny a rostliny uskladněte stvoly dolů, hlavičkami nahoru. Uložte je takto do nádoby a používejte podle libosti, bude vždy k dispozici - stejně tak dobrý jako čerstvý.
I rajčata se dají skladovat. Ne tedy ta zcela zralá a červená. Z těch si můžete připravit kečupy či protlaky. Pokud je ale musíte sklidit už zelená, můžou vám doma krásně dozrát. Každé zvlášť zabalte do hedvábného papíru, naskládejte je do bedýnky a proložte jablky. Ta budou postupně uvolňovat etylen, který urychluje zrání. Rajčata postupně dozrají a neztratí na chuti. Sklidit takto můžete případně i celou rostlinu s plody. Kořeny zabalte do vlhkého papíru a zavěste jimi vzhůru. Používejte vždy jen zdravé plody, jinak můžete přijít o celou úrodu.

Brambory jsou zeleninou, kterou můžete skladovat v podstatě celoročně. Aby nezačaly předčasně klíčit a ztrácet na chuti, je potřeba je uskladnit podle určitých pravidel. Na jejich uložení použijte bedýnky, které vyložíte listy kapradí nebo kopřivami. Ty dejte na dno a na ně navrstvěte brambory. Plusem jejich skladování v bedýnkách je také to, že si snadno zkontrolujete jejich zdravotní stav během celé zimy. Důležitá je také správná teplota při skladování.

Jak na skladování ovoce
Jablka jsou sice na pultech obchodů k mání celoročně, ale jak naložit s úrodou ze zahrádky? Jednoduše je naskládejte do bedýnek. Vždy v jedné vrstvě a stopkami nahoru. Pokud používáte plastové bedýnky, je údržba jednoduchá. S těmi dřevěnými bylo a je více práce. Je třeba je před použitím vydrhnout kartáčem a teplou vodou, abyste z nich odstranili možné zdroje infekce. Tato snaha se vyplatí, abyste nepřišli o úrodu.

Na švestky platí jedna zajímavá metoda. Jen musíte mít studnu. Do sklenice nasypejte trochu mouky a do ní naskládejte švestky. Nesmí se navzájem dotýkat. Zase dejte vrstvu mouky a vrstvu švestek. Naplňte tímto způsobem celou sklenici a zapusťte ji do studny. Vytáhnout si ji pak můžete vždy, když budete potřebovat, a švestky budou jako právě utržené.

A co bylinky?
I s bylinkami můžete naložit jinak než jen metodou sušení, ačkoli je to nejběžnější a nejvyužívanější způsob. Není ale vždy ten nejlepší, protože bylinky mohou ztrácet chuť a vůni.
Zkuste to s nimi jinak – nasekejte je a naložte do sklenice s rozpuštěným sádlem nebo olejem. Dbejte na to, aby byly úplně ponořené a oleje byl dostatek, jinak by se mohly zkazit. Další možností je zakonzervovat je solí. Z celkové hmotnosti směsi by 15 % měla tvořit sůl. Tu smíchejte s nasekanými bylinkami. Naplňte jimi sklenice, zakryjte vrstvou soli a nakonec voskovým papírem.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Jak na dýně, aby vyržely celou zimu v dobré kondici:
Publikováno: 4. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová