reklama

Vyberte ty nejlepší odrůdy dýní a naučte se je správně skladovat

Budeme se věnovat využití a skladování dýní po celou zimu. Dýně patří k nejoblíbenějším rostlinám na zahradě. S jejich pěstováním se u nás začalo zhruba před 20 lety, kdy se také rychle rozšiřoval pestrý sortiment odrůd.

Skladování dýní je stejné pro obrovské množství druhů s odlišným využitím (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Při vhodném skladování vydrží dýně celou zimu až do další sklizně. Pěstují se v mnoha variantách. Na podzim jsou nejviditelnější kolem domů a chalup především okrasné kultivary s různobarevnými plody, které se vyznačují také odlišnou úrovní bradavičnatosti. Nejlépe plní okrasnou funkci tam, kde se kombinují s jinými většími kultivary, jako jsou vřesovce a podzimními chryzantémy. Mezi odrůdy s obrovskými plody patří Atlantic Giant. Dužninu této dýně můžeme nakládat jako ananas.

Tyto plody mohou mít až 500 kg a v USA se používají v rámci soutěží. Úplně nejoblíbenější je však Hokkaido orange, menší plody sytě oranžové barvy mají hmotnost do 3 kg a jejich využití je velmi široké. Od okrasné funkce (po boku dalších dýní) po grilování nebo výrobu velmi chutného dýňového pyré. Dýně typu Hokkaido můžete sehnat i v zelené nebo namodralé variantě. Dalším oblíbencem jsou dýně muškátové, vyznačující se minimálním semeníkem, jejich dužnina je velmi masivní a podaří se vám zpracovat téměř celý plod.

Kdo by neznal dýně Hokkaido, využitelné především v kuchyni
Kdo by neznal dýně Hokkaido, využitelné především v kuchyni (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Dýně olejné se pěstují hlavně za účelem získání semen, která nemají slupku. U vyzrálých kusů stačí plod rozříznout a semena důkladně usušit v troubě nebo sušičce. Mezi tradiční patří kultivar Olga. Semena jsou ceněna pro vysoký obsah zinku. Nelze opomenout ani poslední využití - vyřezávání dýní v období Halloweenu. Pro tento účel poslouží například velkoplodá odrůda Gran Gigante s plody o váze až 12 kg.

Dobývání semen dýně olejné
Dobývání semen dýně olejné (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Mezi tykvovité patří také například patizon, který řada z vás pěstuje dlouhá léta. Využití najde především v kuchyni - z patizonu lze vyrobit chutné řízky. Dalším druhem je lagenárie, která není moc známá, ale v Africe se z ní vyrábějí i hudební nástroje a běžně se využívá jako nádoba na vodu.

Plod patizonu
Plod patizonu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Aby dýně vydržely po celou zimu, připravte jim prostředí s teplotou v rozmezí 10 až 15°C, přičemž plody neukládejte do bedýnek. Nechte je volně na zemi s mezerou mezi jednotlivými plody, aby mezi nimi proudil vzduch. Aby se plody dýní nekazily, je zapotřebí po sklizni provést jejich důkladné očištění od zbytků rostlin a půdy. Pravidelně kontrolujte zdravotní stav plodů, zda se na nich nezačíná vyskytovat hniloba nebo plíseň.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 10. 12. 2021, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček