reklama

Orat na podzim, či neorat? Máme pro vás odpověď

Na podzim vás po sklizni čeká ještě zpracování půdy na pozemku - jedna z posledních, zato velmi důležitých činností. Pole je potřeba řádně pohnojit a také zorat. Jen správný postup zaručí, že bude úroda příští rok stát za to. Podívejte se, jak se tohoto úkolu zhostit se ctí.

Nepodceňujte podzimní zpracování půdy (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Zpracování půdy a její organické hnojení na podzim je základem úspěchu pro bohatou úrodu v dalším roce. Dá se říci, že čím více organického materiálu použijete, tím bude zem lepší a bude lepší i samotná úroda. Ideální je použít obyčejný hnůj. Uvolňuje živiny do země postupně. V prvním roce se z něj uvolní asi polovina obsažených živin, v druhém třetina a zbytek v roce třetím. Vhodné je použít i nejrůznější organické zbytky z pěstování. Stačí je nastříhat na menší kusy, abyste je snáze zaorali. Nejlepší je potom nechat je projít mulčovačem.

Živiny doplníte organickým materiálem
Živiny doplníte organickým materiálem (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Pokud neseženete dostatečné množství hnoje, sáhněte po organickém granulovaném hnojivu. Průmyslová hnojiva v žádném případě nedodají půdě to, co potřebuje, a tak se jim raději vyhněte.

Seženete různé druhy přírodně fermentovaných hnojiv – kravské, koňské, slepičí i jejich kombinace. Můžou v nich být přidány i další přírodní složky. Výhodou oproti používání organických zbytků a hnoje je to, že v nich nenajdete žádná klíčivá semena plevelů ani choroboplodné zárodky. Protože se říká, že kolečko hnoje nahradí hrst toho granulovaného. Nebudete muset řešit ani jeho složité převážení, uskladňování a používání. Budete potřebovat asi 500 g na 1 m² půdy (u klasického hnoje je to mezi 3 až 5 kg). Je možné ho použít kdykoli během roku.

Místo hnoje můžete použít granulované hnojivo
Místo hnoje můžete použít granulované hnojivo (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Klasický hnůj pak používejte pouze na podzim. Velmi důležité je jeho správné zapravení do půdy. Mnoho zahrádkářů k tomu účelů používá rotavátor – po sklizni při předpokladu velkého zaplevelení. Práce s ním je rychlejší a snadnější. Není to ale vhodný přístroj na podzimní zpracování půdy. Rozruší se při něm jen vrchní vrstva půdy a výsledek není dobrý. Použitý organický materiál se namotává, často zůstane i na povrchu. Rotavátor zem poměrně dobře rozruší a rozmělní, což není na podzim žádoucí. Je ale ideálním pomocníkem v jarním období.

Rotavátor na podzimní zpracování půdy není vhodný
Rotavátor na podzimní zpracování půdy není vhodný (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nejlepší a jediná správná je proto kvalitní orba nebo rytí. Tím vzniknou hrubé brázdy místy i s hroudami, které se během zimy mrazem a deštěm rozpadnou. Při orbě nesmíte zapomenout ani na správné seřízení pluhu. Ten by měl orat tak, že se organický materiál dostane na bok brázdy. Ne dospodu. Bude tak správně v celém profilu země. Vyorejte tedy první brázdu a pluh si potom seřiďte. Řez musí být rovný, roztřepený okraj brázdy je znakem špatného seřízení pluhu. Špatně oře a špatně naklápí zem.

Nejlepší způsob je tradiční orba
Nejlepší způsob je tradiční orba (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Svá pravidla má také orání svažitého pozemku. Tam musíte orbu klopit vždy proti svahu, do kopce. Působením vody a eroze zem totiž klesá postupně dolů, proto je nutné každý rok postup opakovat a klopit do svahu.

V takovém případě se používá obracecí pluh. Ten na každé straně pole otočíte a pokračujete dál. Oráte tak celou dobu ve stejném směru - na jednu stranu. Na rovném pozemku použijte pluh jednostranný, který vytvoří rozvory a sklady. Pokud máte větší pole a sklízíte postupně, můžete i orbu provádět postupně. Jestliže tedy stojíte před otázkou téměř klasickou, zda orat, či neorat, odpověď je snadná. Pokud tu možnost máte, určitě svá pole zorejte. Zvláště těžká půda si to zaslouží. Dojde k jejímu prokypření a provzdušnění. Je to základ úspěšné úrody v dalším roce.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Víte, jak stanovit pH půdy?

Publikováno: 12. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová