reklama

Nejvyšší čas vysadit naše nejlepší antibiotikum

S výsadbou česneku ještě není pozdě začít. Abyste měli zaručen růst této superpotraviny, která nesmí chybět v žádné kuchyni a téměř žádném pokrmu, věnujte mu před výsadbou tu správnou péči. Není radno zanedbat výběr zdravých stroužků ani ošetření jak česneku, tak půdy před výsadbou.

Pusťte se do výsadby česneku (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Kdy začít s výsadbou česneku?

Nejvyšší čas na výsadbu česneku přichází v listopadu. Pokud to podmínky dovolí, můžete vysazovat ještě i v prosinci. Nic není ztraceno ani touto dobou. Pokud přemýšlíte o tom, zda je nutné sadbu kupovat, nebo si vystačíte s čínským česnekem z obchodu, odpověď je snadná. S česnekem z obchodu to určitě výhra nebude, čekat můžete jen zklamání, vegetační doba je odlišná od našich odrůd. Je vždy vhodnější vybrat české odrůdy. Jsou vyšlechtěné pro naše podmínky.

Sáhnout můžete po paličácích. Ty vytvářejí středové stvoly, které mají na konci květ. Na tom se tvoří pacibulky. Stroužky mají většinou uspořádány pravidelně. Můžeme je využívat také k výsadbě, jen je potřeba vybírat ty větší. Pak jsou tu nepaličáky. Ty středový stvol nevytvářejí, nekvetou, tvoří většinou nepravidelně uspořádané stroužky. To je hlavní rozpoznávací znak. U nepaličáků máte jistější výnos, snadněji se pěstují a také déle vydrží uskladněné. Jinak jsou oba tyto druhy stejně kvalitní a vhodné pro pěstování v našich podmínkách.

Na co si dát při výsadbě pozor

Při výsadbě česneku si dejte pozor na kvalitu sadby. Pokud vysazujete česnek, který je uznaný jako sadbový, potom je minimální nebezpečí, že byste našli napadené stroužky. Kdo si ale sází svůj česnek, přemnožuje si ho sám, může se s tím setkat. V palicích potom najdete takové stroužky, které jsou vyšeptalé, napadené houbovými chorobami. Rozhodně je pro výsadbu nepoužívejte, nejsou vhodné. Je nutné je vždy vyřadit.

Vybírejte jen naprosto zdravé stroužky a palice
Vybírejte jen naprosto zdravé stroužky a palice (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Je třeba všechny kusy prohlédnout opravdu důkladně. Na první pohled může totiž palice vypadat zdravá. Při bližším zkoumání můžete přijít na to, že i zvenku zdravá palice ukrývá pro sadbu nevhodné stroužky. V takovém případě buďte nekompromisní a vyhoďte celou palici, nepoužívejte ani ty zdánlivě zdravé stroužky.

Co se týká dalšího postupu, určitě nezapomeňte česnek před výsadbou namořit. Moření podpoří nejen jeho zdravotní stav, ale také zakořeňování. Použijte přípravky, které jsou na bázi užitečných hub. Ty podporují rozvoj kořenového systému a současně chrání stroužek proti napadení patogenními houbami, které by se mohly eventuálně v půdě vyskytovat. Postup moření je velmi jednoduchý. Stačí do igelitového sáčku vložit nastroužkovaný česnek. Lehce ho zvlhčete vodou z rozprašovače a přisypejte trochu mořicího prášku. Sáček uzavřete a protřepejte. Česnek je teď připravený na výsadbu.

Vhodné je česnek před výsadbou namořit
Vhodné je česnek před výsadbou namořit (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jak na výsadbu

Před samotnou výsadbou je potřeba ještě připravit záhon. Půdu dobře vyhnojte. Použijte speciálně určená hnojiva pro česnek, cibuli a okrasné cibuloviny. Granulát stačí rozhodit a lehce zapravit do půdy třeba hráběmi. Záhon tak zároveň i urovnáte. Pak natáhněte provázek a pomocí sázecího kolíku udělejte důlky. Je třeba sázet do takové hloubky, aby nad špičkou česneku bylo ještě 5 cm půdy. Stroužky půdou zahrňte. Jsou tak připravené k přezimování.

A proč ho pěstovat?

Česnek je rostlina, která nesmí chybět na žádném záhonu. Právem na ně patří, protože je skvělým přírodním antibiotikem. Obsahuje celou řadu vitaminů, jsou jimi A, B, C a E. Funguje proti nejzávažnějším chorobám, které nás postihují. Česnek působí silně antibakteriálně, proti plísním i virům. Podporuje funkci imunitního systému. Díky obsaženým silicím také dezinfikuje a vyhání parazity. Snižuje hladinu cholesterolu a slouží jako prevence kardiovaskulárních chorob. Kdo by nezvládal konzumaci kvůli velkému množství silic, může použít česnek černý - fermentovaný.

Kdo nesnese česnek čerstvý, může použít fermentovanou variantu
Kdo nesnese česnek čerstvý, může použít fermentovanou variantu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Ten neobsahuje tolik silic a dá se tak bez problémů konzumovat. Obsahuje dvakrát více antioxidantů a v ústech po něm nezůstane nepříjemná pachuť. Další možností je konzumace sušeného česneku v kapslích.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Jak česnek zpracovat? Naložte ho!

Publikováno: 25. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová