Chilli papričky (Capsicum frutescens), někdy se také používá název kajenský pepř, pocházejí ze střední Ameriky. Existuje nespočet druhů a odrůd nejrůznějších tvarů, barev i pálivosti. Že chilli papričky pálí jako čert, způsobuje rostlinný alkaloid – kapsaicin, který ale má naprosto úžasný pozitivní efekt na naše zdraví.
Pálivé chilli papričky na talíři
Obecně platí, že čím jsou chilli papričky druhově menší, tím jsou pálivější a nejpálivější jsou semínka. Čerstvé papričky jsou pálivější než sušené, nebo namleté v prášku. Čím déle se i v jídle vaří, tím více jsou pálivější, proto se přidávají až na konec vaření. Připravuje se z nich řada různých pikantních pokrmů, past, salsy, ale také se konzervují nebo nakládají pečené do oleje.
Nejčastěji se používá koření sušené, přičemž sušení není náročné a zvládne ho každý doma, stačí navléci natrhané papričky na nit a sušit v kuchyni při normální teplotě místnosti. Sušené se rozemele na prášek, který se potom přidává do pokrmů podle chuti. Způsob zpracování i používání chilli závisí na chuti každého.
Džem z chilli papriček
Stejný poměr chilli papriček a paprik (kapií) rozmixujte nebo nahrubo nasekejte; podle chuti můžete poměr pozměnit a přidejte 1–2 lžíce jablečného octa. Na přípravu použijte želírovací cukr Extra 2:1, tedy 2 díly rozmixovaných papriček a 1 díl cukru. Postupujte podle návodu na obalu. Používá se k sýrům, masům ale i na chleba s máslem, na chlebíčky, jednohubky, zálivky apod.

Co byste měli vědět o pěstování chilli papriček
Ke svému uzrání potřebuje chilli paprička až devět měsíců, proto bychom měli začít pěstovat už v lednu, pokud pěstujeme ze semínek. Rostlina potřebuje dobře propustnou půdu, nesmí mít kořeny dlouhodobě ve vlhku, tedy když pěstujeme v nádobě, musíme dbát na dobrý odtok vody. A raději půdu rosit. Rostlina nesnáší průvan a potřebuje k dozrání plodu dostatek slunečných dnů.

Proč a jak chilli papričky léčí
Chilli papričky obsahují rostlinný alkaloid – kapsaicin, který způsobuje pálení, ale také má velice příznivé účinky na lidský organismus. Pravidelné užívání chilli podporuje krevní cirkulaci, zvyšuje rychlost metabolismu, stimuluje žaludeční sekrece, a tím podporuje zažívání – pomáhá při hubnutí. Indiáni ho dříve používali při horečkách na snižování teploty, ale také na povzbuzení libida a ke zlepšení potence.
Chilli papričky tlumí bolesti všeho druhu, působí na snížení cholesterolu, zlepšují revmatické stavy, detoxikují střeva. Kapsaicin také snižuje množství inzulinu v těle po jídle, prospívá tedy diabetikům. Pálivá chuť chilli papriček snižuje chuť na sladké a tučné potraviny. Chilli papričky zlepšují náladu, protože zvyšují produkci endorfinů a také hladinu serotoninu, tedy hormonů, které vyvolávají pocit štěstí. Ovšem je důležité se nepředávkovat, jestli s kořením začínáte, chce to postupný nástup v užívání chilli prášku.

Tinktura z chilli papriček
Na přípravu domácí tinktury potřebujete papričky odrůdy Habanero Red a 40–60% čistý alkohol. Vezmete jeden díl papriček a devět dílů alkoholu, necháte přibližně dva týdny vyluhovat. Potom scedíte. Aplikuje se nejčastěji třikrát denně po jídle deset kapek v 200 ml vody. Ale můžete začít klidně se dvěma kapkami tři krát denně a postupně množství zvyšovat až do těch deseti kapek. Jedná se o medicínku, která pomáhá při anorexii, zažívacích potížích, proti revmatickým a svalovým bolestem, zlepšuje krevní oběh.
Pasta z chilli papriček
Na chilli pastu potřebujete mastný základ (lékařskou vazelínu nebo kokosový olej) a sušené mleté chilli papričky. Deset dílů mastné hmoty smícháte s jedním dílem papričky a pastou potřete místo s celulitidou, zabalíte do potravinářské folie a necháte působit přibližně půl hodiny. Potom smyjete tekoucí vodou. Procedura podporuje látkovou výměnu a odbourává podkožní tuk. Také pomáhá odvést přebytečnou vodu z tkání. Aplikace chilli na kůži problém nejen řeší, ale také mu pomáhá předcházet. Nejprve, ale odzkoušejte na kousku kůže, jestli nemáte na chilli alergii.
Chilli čokoláda
Určitě ochutnejte chilli čokoládu – stačí rozpustit svou oblíbenou čokoládu, dát do ní špetku sušeného chilli, nalít do formy nebo formiček a dát do lednice ztuhnout. Špetka chilli je moc dobrá i v šálku sladkého kakaa nebo horké čokolády.

Je to ideální nápoj nejen na zahřátí, ale hlavně pro povzbuzení energie a pro dobrou náladu.
Zdroj informací: autorka článku
Publikováno: 12. 8. 2023, Autor: Zdena Nováčková, Profil autora: Zdena Nováčková