Odrůdy sadbových brambor podle varného typu asi většinou jako konzumenti moc neřešíme. Ale jako pěstitelé bychom měli. Není brambora jako brambora a sázet odrůdy varného typu C a očekávat, že nám naroste A, je opravdu humorné. Proto bychom si v bramborách měli udělat pořádek.
Odrůdy sadbových brambor podle varného typu
Bez brambor si náš život představit asi nedokážeme. Brambory patří mezi základní potraviny. Zkuste bez brambor uvařit bramborové knedlíky, kaši nebo bramborový salát. Asi těžko, že? Když už jsem u toho jídla, jestlipak poznáte odrůdy brambor a varné typy?
Určitě si pamatujete, že varné typy brambor jsou 3:
- varný typ A
- varný typ B
- varný typ C
Typ A: hodí se jako samostatná příloha i jako základní surovina do salátů. Brambory jsou pevné na skus a při vaření se nerozpadají. Můžete je též opékat v troubě na plátky nebo smažit na tuku.
Typ B: využívají se k univerzálnímu vaření. V obchodě jsou v nabídce nejhojněji. Na temném, suchém a chladném místě při správném skladování vydrží i několik týdnů, proto bychom se jimi měli dostatečně předzásobit.
Typ C: jsou brambory velmi škrobnaté, tepelnou úpravou křehnou, proto jsou ideální na bramborová těsta. Připravíte z nich knedlíky i noky. Na pultech obchodů nejsou příliš obvyklé. Velmi příhodně se hodí na výrobu bramboráků.
Moderní pěstitelství brambor nabízí i typy AB nebo BC. Typ AB je ideální na přípravu bramborové kaše, typ BC je typický knedlíkový varný typ. Brambory ovšem nemusí být jen typicky žluté či bělavé. Na trhu je i barevná odrůda, konkrétně růžová či fialová. Pokud chceme mile překvapit naše strávníky, můžeme tyto barevné brambory použít právě třeba na bramborovou kaši.
Sázení brambor
Brambory se běžně sází na pole nebo velké záhony. Jak to ale udělat třeba v paneláku, zvlášť pokud nemáme ani kousek vlastní zahrady? Na to existují přímo určené sadbové koše, do kterých se nasype vhodný substrát a zasadí sadbové brambory. Tyto koše jsou většinou plastové (neulpívají na nich žádné zárodky chorob) a propustné, takže se v takové nádobě nebude držet nadměrná vlhkost a brambory nebudou uhnívat.
Vždy používejte pravé sadbové brambory. Nikdy ne ty, které vám doma zbyly a kupovali jste je v běžném obchodě s potravinami. Tyto brambory mohou být jednak typově zcela nevhodné a dlouhým skladováním v nevhodných podmínkách mohou být napadeny plísněmi nebo některými chorobami.
K sázení jsou určené sadbové brambory, které seženete v zahradnictví nebo si je objednáte na e-shopu. Sadbové brambory jsou speciálně označené a prodávají se v pevně zašitých pytlích, opatřených etiketou s označením sadbové odrůdy, informacemi o množení i množiteli brambor a pokyny pro sázení a skladování.
Důležité je předkličování brambor. Naklíčení brambor a následné sázení se dělá proto, abychom si urychlili sklizeň. Naklíčení je vhodné provést během března. Provedeme jej tak, že sadbové brambory rozložíme v jedné vrstvě do bedničky nebo lísky korunkovou částí nahoru. Uložíme je na světlo při teplotě 12-15 °C. Brambory sázíme, jakmile má půda v 10 cm teplotu alespoň 10 °C, a to nejpozději do 1. května.
Pro pěstování brambor v nádobách máme přizpůsobené speciálně vyšlechtěné odrůdy. Do pěstební nádoby tedy nasypeme substrát, zasadíme sadbu a snažíme se, aby nad hlízou byla maximálně 2 cm vysoká vrstva substrátu. Nádobu nenaplňujeme až po okraj, ale spíše do 1/3. Během růstu sazenic pak substrát dosypáváme a udržujeme jej přiměřeně vlhký. Důležité je přihnojování, protože v nádobě se živiny ze substrátu velmi rychle vyčerpají. Hnojíme cca 1x za 14 dní.
Výhodou je, že v pěstebních nádobách nedochází ke sklizňovým ztrátám, a také se podstatně eliminuje výskyt škůdců. Do bytu ve třetím patře vám mandelinka opravdu jen tak nezabloudí. Takovýchto pěstebních nádob si můžeme založit neomezené množství podle kapacity našeho volného místa, a tak budeme mít vlastní a ryze domácí brambory, vypěstované třeba v naší ložnici.
Zdroj Informací: pořad Receptář prima nápadů
Podívejte se, jak si poradit s výsadbou:
Publikováno: 1. 4. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová