Na zeleninu z vlastní zahrádky nemusíme čekat moc dlouho. Pokud máme vhodné prostředky, pak je možné sklizeň prvních druhů s krátkou vegetační dobou urychlit. Během několika týdnů tak máme k dispozici první vlastní výpěstky obsahující spoustu vitaminů, minerálů a dalších látek, které jsou důležité pro naši kondici. Kde všude můžeme rychlení provádět?

Rychlení zeleniny je technikou, která se využívá již po mnoho desetiletí. Pokud některé druhy vysejete nebo vysadíte do vhodných podmínek, tedy jim zajistíte teplo, dostatek slunečního svitu i vláhy, pak můžete vegetační dobu výrazněji zkrátit. Z druhů, které lze rychlit, využijte ledový salát, ředkvičku, rukolu, kozlíček polníček nebo cibuli sečku. Pokud máte rádi kedluben, pak využijte některou z raných odrůd. Mezi tradičně rychlené druhy zelenin patří také řeřicha. Určitě nezapomeňte ani na bylinky.
Velmi důležitý je výběr správného substrátu. Kupovaný zahradnický substrát je prakticky tou nejhorší možností, jakou rostlinám v jejich fázi růstu poskytnete. Vylehčený substrát rychle slehává, zadržuje velké množství vody a při hnojení průmyslovými hnojivy vzniká také nevábný bělavý povlak na povrchu. Substrát pro zeleninu, kterou chcete pěstovat v nádobách, je vhodné použít přímo ze zahrady a ani není nutné ho prosévat. Hrubší složky zajišťují provzdušnění, nedochází k zadržování přebytečné vody a dobře udržovaná půda také obsahuje dostatečné množství živin, což je důležité pro růst.
V květináčích nebo truhlíku si zeleninu rychlíte doma za oknem. Zde je nutné dávat pozor především na pravidelné větrání a také kontrolu, zda není rostoucí zelenina napadena některým ze škůdců, kterým se daří hlavně v suchých panelákových bytech. Pokud si chcete zeleninu ještě urychlit výrazněji, přikryjte klíčící vegetaci netkanou textilií nebo potravinářskou fólií, která zajistí dostatek tepla.

Pozor na houbové choroby při klíčení, což lze zminimalizovat propařením substrátu před jeho použitím a vhodně nastaveným vláhovým režimem. Za oknem se nejčastěji pěstují bylinky, jako je pažitka, bazalka nebo majoránka. Ve venkovních prostorách rychlete zeleninu v pařeništích, které jsou vyhnojené, a tedy jejich půda je záhřevná, což podporuje rychlost klíčení a růstu. Poté, co si vypěstujete nebo koupíte sadbu, v teplejších dnech ji do pařeniště přesaďte.

Růst je poměrně rychlý a při postupném vyjednocení máte k dispozici po sobě následující úrodu. Pokud chcete sklízet pravidelně, pak vysévejte rychle rostoucí zeleninu, jako jsou ředkvičky, salát a další. Ideální je vysévat tyto druhy postupně - několik týdnů za sebou. Podobný způsob praktikujte i tehdy, pokud používáte skleník.
Zdroj informací: jakpestovat.cz
Podívejte se, jak rychlit rebarboru:
Publikováno: 9. 4. 2022, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček