Letní měsíce jsou na zahradě sice pracovně poněkud náročnější, ale není nad vlastní úrodu zdravé a chutné zeleniny, navíc pěstované bez chemie. Pokud máte velkou úrodu a stále hledáte nějakou inspiraci pro její zpracování, pak jste na správném místě. Poradíme, jak zeleninu vhodně zpracovat a uskladnit.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/0e/bf/column/0ebfaa3d1cc50f575904a11479bbec7a_zeleninu-v-ramci-sklizne-dukladne-ocistete-a-proverte-zda-neni-poskozena.jpg)
Jednou ze základních plodin v zahradě jsou brambory. Ke sklizni přistupujte ve chvíli, kdy již začne úplně zasychat nať, což je u většiny odrůd v průběhu srpna, může to ale být i dříve v závislosti na tom, kdy jste je sázeli. Hlízy brambor jsou dobře a velice snadno skladovatelné, ale je nutné je uložit nepoškozené, řádně očištěné a suché na vlhčí a chladné místo. Na suchém místě se mohou začít již během podzimu scvrkávat, což prudce sníží jejich kvalitu.
Pokud chcete být soběstační, pak si z vlastních brambor připravte i sadbu na příští jaro. Jistotou je však sadba certifikovaná, prodávaná v síťovaných pytlích, řádně označená varným typem a názvem úrody. Brambory se nejčastěji používají do polévek, na bramboráky nebo do salátů.
Tradiční zeleninou je cibule a česnek. Po opatrném vyjmutí z půdy za pomocí rycích vidlí palice řádně zbavte zbytků půdy a i s natí vyvěste na místo, kde doschne. Od podzimu patří sklizená cibule a česnek k nejvíce využívaným druhům. Obsahem silic a vysokým obsahem vitaminů podporují obranyschopnost a zároveň podporují zdravé trávení.
Ale u česneku pozor, palice s velkými stroužky si dejte bokem. Použijte je jako sadbu, je to předpoklad bohaté úrody v příštím roce. Cibule a česnek se skladují buď v úhledných copech, nebo přepravkách, ale na suchém místě. Mezi fantastické produkty z těchto zelenin patří česneková pasta nebo cibulové chutney, které najdou využití například při přípravě masa.
![Cibuli zbavte zbytků půdy](https://img.primadoma.cz/w_10/90/08/column/9008088ff7984c99ed6ea127641461c5_sklizen-cibule.jpg)
Koloritem každé užitkové zahrady jsou rajčata, a to jak tyčková, tak keříčková. Menší plody používáme k přímému konzumu, velkoplodá rajčata z tyčkových typů se pak využívají pro výrobu kečupů, nakládání nebo sušení. Z rajčat jde dokonce vyrobit i chutný džem. V dobrých podmínkách vydrží na chladném skladovacím místě i měsíc v prodyšné zelinářské bedýnce. Pro sušení rajčat je vhodná například odrůda Rubínek, jejíž plody jsou velice chutné. V období sklizně je vhodné denně kontrolovat rostliny, tím se zabrání případnému přezrávání a praskání plodů.
Pravidelná a mírná zálivka zabrání jak praskání plodů, tak rozvoji plísní. Někteří pěstitelé dávají úrodu i dnes do zemědělských výkupů. Při pěstování rajčat se často na zahrádkách a ve sklenících objevují i papriky, které mají podobné podmínky. Pro bohatou úrodu je během sezóny i přihnojte. Plody zde netrhejte jako u rajčat, ale vyštipujte ostrými zahradnickými nůžkami, očistěte a zkonzumujte nebo uložte do sklepa. A pokud chcete papriky nakládat, pak jsou nejvhodnější kapie.
Třetím teplomilným druhem je okurka. Ta vyžaduje ve všech polohách při zaplození velké množství vláhy a oporu, protože pak je nejen odolná proti plísním, zároveň se ale porost dobře kontroluje. Plody hadovek a polnic nejčastěji využijete k přímé spotřebě, avšak je možné je naložit jako úžasnou pochoutku na zimní večery s přáteli. Klasikou jsou nakládačky, které skončí v nálevu. Během zimní doby patří k nejchutnějším zeleninám vůbec a poskytnou množství vitaminů a dalších látek.
![Dozrávající rajčata ve skleníku](https://img.primadoma.cz/w_10/d2/7d/column/d27d52d1be95452a315468af9c72217e_dozravajici-rajcata-ve-skleniku.jpg)
Kořenová zelenina je nedílnou součástí našich jídelníčků po celá léta. Celer, mrkev a petržel najdete na každé zeleninové zahrádce. Při sklizni použijte, podobně jako u dobývání česneku a cibule, rycí vidle. Podzemní části důkladně očistěte, vykruťte nať a uložte do květináčů, které jsou naplněny pískem.
![Mrkev zbavte natě](https://img.primadoma.cz/w_10/21/f3/column/21f34ddb07c9acbf527d3c7135e0a125_pohled-na-ocistene-koreny-mrkve.jpg)
Vydrží tak v čerstvém stavu až do jarního období, ale jen za podmínek, že nebudou v úplném suchu. Celerovou nať nevyhazujte, ale usušte ji, používá se pak jako přísada do polévek.
Zdroj informací: peknebydleni.cz
Publikováno: 24. 8. 2022, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček