Stromkový rybíz a angrešt jsou elegantní alternativu, jak si vypěstovat vlastní ovoce bohaté zejména na vitamin C a přitom se nemuset prodírat hustými ovocnými keři. Stromková forma je jednodušší na okopávání, udržování i pletí a zároveň na sklízení oblíbeného ovoce. Pravidelné a hlavně správné prořezávání dřevin je prvním krokem k získání chutných a šťavnatých plodů.

Proč je prořezávání rybízu a angreštu tak důležité
Ovocné keře, jako jsou např. rybíz nebo angrešt, je možné pěstovat i formou stromku. Vzhledem k snadnějšímu okopávání a udržování stromků je volí většina zahrádkářů. Navíc sklizeň plodů je mnohem jednodušší. Prostě samé plusy. Ale o stromky je velice důležité se pečlivě starat a pravidelně je prořezávat.
Nejenže je důležité záměrně snižovat hustotu koruny, ale prořezem také přispíváme k vzniku nových výhonků, zvyšujeme produkci stromků, kvalitu i velikost bobulí. Navíc tím omlazujeme rostliny, tudíž prodlužujeme životnost stromkového rybízu a angreštu. V neposlední řadě pravidelným prostřiháváním snižujeme riziko šíření škůdců a chorob na našich oblíbených stromcích.
První řez stromkového rybízu a angreštu
Prořez stromku je velice důležitý, přičemž rybíz na něj velice dobře reaguje. Nové květy se vytváří především na loňských letorostech a díky tomu dochází k rychlému stárnutí výhonků. Jejich pravidelná obměna je tedy nevyhnutelná. První prořez se musí udělat ihned po výsadbě stromkového rybízu. V prvním kroku se zaměřujeme na prořez nových výhonků. Koruny stromků jsou poměrně řídké a přehledné. Proto se snažíme odstranit slabě rostoucí větve či kratší výhonky, které rostou do koruny stromu a následně by ji zahustily.

Příliš hustá koruna může přispět k šíření houbovitých chorob. Navíc oblíbené hrozny rybízu usazené v koruně stromku hůř dozrávají. Abychom v období sklizně mohli ovoce snadno obírat, provádíme také prořez paralelně rostoucích výhonků. Po kompletním vybudování koruny stromkového rybízu by se v ní mělo nacházet zhruba 12 výhonků. Ty nám zaručí bohatou úrodu velkých a kvalitních hroznů rybízu.
U stromkového angreštu provádíme první řez po výsadbě stejně jako u rybízu. V tomto případě je nutné seříznout kosterní výhonky, a to o dvě třetiny. Takové zkrácení je sice radikální, ale velice důležité z hlediska vyrovnání rostliny z šoku, který je spojen s jejím přesazením. Tímto prořezem dostane stromkový angrešt potřebný impulz k dobrému zakořenění a následně novému růstu. Rostlina se pak lépe ujme. První řez je dobré provádět na podzim v období vegetačního klidu, kdy se teplota vzduchu pohybuje v rozmezí mezi 0 °C až 5 °C.
Jak správně prořezat stromkový rybíz a angrešt
Zhruba rok po výsadbě stromkového angreštu přistoupíme k prvnímu prořezání. V koruně stromku ponecháme maximálně 6 výhonků, které zkrátíme přibližně o jednu třetinu tak, aby byly v rovnováze. Menší výhonky na stranách koruny zkracujeme za 2 až 4 pupenem. Po dalších 3 až 4 letech odřežeme kosterní výhonky za prvním pupenem. Rostlina se postupně doplní o nové výhonky.
Koruna dospělého stromkového rybízu je charakteristická velkým počtem výhonků. Rybíz totiž každoročně mívá nové silné výhonky, kterými se koruna stromku obnovuje. Je dobré udržovat korunu v rovnováze a výhonky starší než 3 roky odstranit. Jeho bobule pak budou větší, budou dozrávat stejnoměrně a sklizeň se pro nás stane příjemným okamžikem. Příliš hustá koruna není pro stromkový rybíz přijatelná.

Na co ještě myslet
Jedinou možnou nevýhodou stromkového rybízu či angreštu je nutná opora kmínku. Nesmíme však zapomínat ani na potřebné a pravidelné odstraňování podnoží a podrostu. Po celou dobu pěstování stromku provádíme pravidelné udržovací řezy. Odstraňujeme nadpočetné výhonky, které vyrůstají v koruně stromku, a dbáme na to, aby byla koruna rovnoměrně rozložena kolem kmínku.
Udržovací a omlazovací řezy rybízu i angreštu mají jednoduchý úkol. Udržujeme jimi co nejdelší životnost stromku. Jestliže budeme stromku věnovat maximální péči a pozornost, pohybuje se jeho životnost mezi 8 až 12 roky. Rybíz i angrešt se zastřihávají pravidelně na podzim v období, kdy máme již po sklizni. Pokud nestihneme zastřihnout stromky v tomto období, nemusíme zoufat. Prostřih je možné provést i na jaře, než začne stromkový rybíz či angrešt rašit.
Znáte jostu?
Kříženec angreštu a černého rybízu se nazývá josta. Díky své jemnější chuti získává stále na větší oblibě. Rostlina je bez trnů a vzhledem se podobá spíše černému rybízu. Pěstuje se převážně jako keř.
Zdroj informací: zahradkarem.cz; zahrada.cz; jakpestovat.cz
Publikováno: 25. 9. 2022, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová