reklama

Chcete bohatou úrodu rybízu a angreštu? Pravidelný prostřih je důležitý

Stromkový rybíz a angrešt jsou elegantní alternativu, jak si vypěstovat vlastní ovoce bohaté zejména na vitamin C a přitom se nemuset prodírat hustými ovocnými keři. Stromková forma je jednodušší na okopávání, udržování i pletí a zároveň na sklízení oblíbeného ovoce. Pravidelné a hlavně správné prořezávání dřevin je prvním krokem k získání chutných a šťavnatých plodů.

Stromkový angrešt či rybíz je čím dál více oblíbený (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Proč je prořezávání rybízu a angreštu tak důležité

Ovocné keře, jako jsou např. rybíz nebo angrešt, je možné pěstovat i formou stromku. Vzhledem k snadnějšímu okopávání a udržování stromků je volí většina zahrádkářů. Navíc sklizeň plodů je mnohem jednodušší. Prostě samé plusy. Ale o stromky je velice důležité se pečlivě starat a pravidelně je prořezávat.

Nejenže je důležité záměrně snižovat hustotu koruny, ale prořezem také přispíváme k vzniku nových výhonků, zvyšujeme produkci stromků, kvalitu i velikost bobulí. Navíc tím omlazujeme rostliny, tudíž prodlužujeme životnost stromkového rybízu a angreštu. V neposlední řadě pravidelným prostřiháváním snižujeme riziko šíření škůdců a chorob na našich oblíbených stromcích.

První řez stromkového rybízu a angreštu

Prořez stromku je velice důležitý, přičemž rybíz na něj velice dobře reaguje. Nové květy se vytváří především na loňských letorostech a díky tomu dochází k rychlému stárnutí výhonků. Jejich pravidelná obměna je tedy nevyhnutelná. První prořez se musí udělat ihned po výsadbě stromkového rybízu. V prvním kroku se zaměřujeme na prořez nových výhonků. Koruny stromků jsou poměrně řídké a přehledné. Proto se snažíme odstranit slabě rostoucí větve či kratší výhonky, které rostou do koruny stromu a následně by ji zahustily.

První prořez se musí udělat ihned po výsadbě
První prořez se musí udělat ihned po výsadbě (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Příliš hustá koruna může přispět k šíření houbovitých chorob. Navíc oblíbené hrozny rybízu usazené v koruně stromku hůř dozrávají. Abychom v období sklizně mohli ovoce snadno obírat, provádíme také prořez paralelně rostoucích výhonků. Po kompletním vybudování koruny stromkového rybízu by se v ní mělo nacházet zhruba 12 výhonků. Ty nám zaručí bohatou úrodu velkých a kvalitních hroznů rybízu.

U stromkového angreštu provádíme první řez po výsadbě stejně jako u rybízu. V tomto případě je nutné seříznout kosterní výhonky, a to o dvě třetiny. Takové zkrácení je sice radikální, ale velice důležité z hlediska vyrovnání rostliny z šoku, který je spojen s jejím přesazením. Tímto prořezem dostane stromkový angrešt potřebný impulz k dobrému zakořenění a následně novému růstu. Rostlina se pak lépe ujme. První řez je dobré provádět na podzim v období vegetačního klidu, kdy se teplota vzduchu pohybuje v rozmezí mezi 0 °C až 5 °C.

Jak správně prořezat stromkový rybíz a angrešt

Zhruba rok po výsadbě stromkového angreštu přistoupíme k prvnímu prořezání. V koruně stromku ponecháme maximálně 6 výhonků, které zkrátíme přibližně o jednu třetinu tak, aby byly v rovnováze. Menší výhonky na stranách koruny zkracujeme za 2 až 4 pupenem. Po dalších 3 až 4 letech odřežeme kosterní výhonky za prvním pupenem. Rostlina se postupně doplní o nové výhonky.

Koruna dospělého stromkového rybízu je charakteristická velkým počtem výhonků. Rybíz totiž každoročně mívá nové silné výhonky, kterými se koruna stromku obnovuje. Je dobré udržovat korunu v rovnováze a výhonky starší než 3 roky odstranit. Jeho bobule pak budou větší, budou dozrávat stejnoměrně a sklizeň se pro nás stane příjemným okamžikem. Příliš hustá koruna není pro stromkový rybíz přijatelná.

Rybíz i angrešt se zastřihávají pravidelně na podzim v období, kdy máme již po sklizni
Rybíz i angrešt se zastřihávají pravidelně na podzim v období, kdy máme již po sklizni (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Na co ještě myslet

Jedinou možnou nevýhodou stromkového rybízu či angreštu je nutná opora kmínku. Nesmíme však zapomínat ani na potřebné a pravidelné odstraňování podnoží a podrostu. Po celou dobu pěstování stromku provádíme pravidelné udržovací řezy. Odstraňujeme nadpočetné výhonky, které vyrůstají v koruně stromku, a dbáme na to, aby byla koruna rovnoměrně rozložena kolem kmínku.

Udržovací a omlazovací řezy rybízu i angreštu mají jednoduchý úkol. Udržujeme jimi co nejdelší životnost stromku. Jestliže budeme stromku věnovat maximální péči a pozornost, pohybuje se jeho životnost mezi 8 až 12 roky. Rybíz i angrešt se zastřihávají pravidelně na podzim v období, kdy máme již po sklizni. Pokud nestihneme zastřihnout stromky v tomto období, nemusíme zoufat. Prostřih je možné provést i na jaře, než začne stromkový rybíz či angrešt rašit.

Znáte jostu?

Kříženec angreštu a černého rybízu se nazývá josta. Díky své jemnější chuti získává stále na větší oblibě. Rostlina je bez trnů a vzhledem se podobá spíše černému rybízu. Pěstuje se převážně jako keř.

Zdroj informací: zahradkarem.cz; zahrada.cz; jakpestovat.cz

Publikováno: před týdnem, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová