Střih keřových bobulovin je důležitý proces, který nám zajistí napřesrok nejen bohatou úrodu, ale i větší velikost bobulí. Mezi keře, které vyžadují řez ve vegetačním období, řadíme rybíz i angrešt, ale také maliník nebo ostružiník. Jedná se o velice oblíbené ovoce, které nalezneme snad na každé zahradě. Pravidelné podzimní prořezání je důležitým krokem, jak zajistit vitalitu bobulových keřů v následující sezóně.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/df/43/column/df43c8ec6c44c73829784c5b80b6d382_chcete-mit-napresrok-bohatou-urodu-nezapominejte-na-pravidelny-strih-kerovych-bobulovin.jpg)
Proč je prořezávání keřových bobulovin tak důležité
U ovocných bobulovin je podzimní prořezání keřů velice důležitým krokem. Nejenže tímto úkonem snížíme hustotu keře, ale hlavně tím přispíváme k vzniku a růstu úplně nových a silných výhonků, zvyšujeme plodivost keře i velikost ovoce. Podzimní prořez má jednoznačný vliv na omlazování výsadby, a tudíž i prodloužení životnosti ovocných keřů. Opomenout však nesmíme ani pozitivní vliv na nežádoucí šíření chorob a škůdců.
Prořez rybízu
Po ukončení sklizně je ideální čas na prořezání rybízu. Staré méně plodící letorosty odstraňujeme úplně, a to přímo u země. Ponecháme si pouze 3 až 4 silnější výhonky. Jednoleté výhonky, které rostou po stranách, zkrátíme zhruba o jednu polovinu, ideálně na 2 až 3 pupeny a slabší větve je dobré zkrátit na jeden pupen. Pro černý rybíz je typické, že přes sezónu vyroste větší počet mladých výhonků. Odstraňuje se tedy převážná část starších letorostů.
![Podzimní prořez má jednoznačný vliv na omlazování výsadby](https://img.primadoma.cz/r/50/70/column/5070c8013e163986e3e3fd66e4b27301_podzimni-prorez-ma-jednoznacny-vliv-na-omlazovani-vysadby.jpg)
![U černého rybízu se odstraňuje převážná část starších letorostů](https://img.primadoma.cz/r/fa/8d/column/fa8d61cf8d9cdb90d3f3a29b90e2d440_u-cerneho-rybizu-se-odstranuje-prevazna-cast-starsich-letorostu.jpg)
Prořez angreštu
Angrešt je celkem trnitý keř, který rodí na starších, ale i mladých výhoncích. Prořez je velice důležitý. Jestliže hned v prvním roce zkrátíme výhonky o tři čtvrtiny jejich celkové délky, odmění nás v následujícím roce hned několika novými postranními výhonky. Právě z těchto prutů vybereme 7 až 10 výhonků, které budou tvořit kostru celého keře.
U odrostlých keřů provádíme udržovací řez buď za účelem menší úrody, zato však větších plodů, nebo menších plodů, ale velmi bohaté úrody. Pokud je pro nás žádoucí bohatá úroda s menšími plody angreštu, odstraníme úplně všechny starší větve. Jestliže chceme mít velké plody na úkor menší úrody, musíme zkrátit všechny nové výhonky, které vyrůstají z kosterních větví.
![U odrostlých keřů provádíme udržovací řez](https://img.primadoma.cz/w_10/22/c8/column/22c83a3ef970d7a3225513992b202f7e_u-odrostlych-keru-provadime-udrzovaci-rez.jpg)
Prořez maliníku
Výhonky maliníku, které vyrostly předcházející rok, jsou zdrojem sladkého ovoce. Po odplození zasychají. V podzimním prořezu tyto výhonky odstraníme společně s mladými přehoustlými větévkami. Starší silné výhonky je pak dobré seříznout o celou čtvrtinu.
![Výhonky maliníku, které vyrostly předcházející rok, jsou zdrojem sladkého ovoce](https://img.primadoma.cz/w_10/66/f1/column/66f1f4e836fd526ceebb32f9bbfb0b73_vyhonky-maliniku-ktere-vyrostly-predchazejici-rok-jsou-zdrojem-sladkeho-ovoce.jpg)
Prořez ostružiníku
Ostružiník je keř, který se pyšní větším množstvím postranních výhonků. Právě tyto výhonky nás v sezóně obšťastní oblíbeným ovocem. Pravidelným prořezem tedy přispíváme k větší úrodě. Jakmile sklidíme ovoce, odplozené pruty zasychají, a tudíž je musíme odstranit. Společně s těmito pruty odstraňujeme i veškeré slabé a nesprávně rostlé výhonky. Na konci zimy pak musíme keř zkontrolovat, zda nebyla rostlina poškozena mrazem. Pokud ano, musíme zkrátit veškeré pruty zhruba o 15 cm.
![Pravidelným prořezem ostružiníku přispíváme k větší úrodě](https://img.primadoma.cz/w_10/59/7e/column/597e6f2cd4f9b241b39be4755f7f6f73_pravidelnym-prorezem-ostruziniku-prispivame-k-vetsi-urode.jpg)
Prořez borůvek
U odrostlých keřů borůvek provádíme udržovací řez. V jednom roce však nikdy neodstraňujeme více než jednu čtvrtinu výhonků. Staré a slabé výhonky odřežeme.
![U černého rybízu se odstraňuje převážná část starších letorostů](https://img.primadoma.cz/w_10/fa/8d/column/fa8d61cf8d9cdb90d3f3a29b90e2d440_u-cerneho-rybizu-se-odstranuje-prevazna-cast-starsich-letorostu.jpg)
Řez provádíme co nejníže k bázi rostliny.
Zdroj informací: homeincube.cz; zahradkari-mistrice.cz
Publikováno: 30. 9. 2022, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová