reklama

Potřebujete omladit keře s oblíbeným ovocem? Provádějte pravidelný prostřih

Střih keřových bobulovin je důležitý proces, který nám zajistí napřesrok nejen bohatou úrodu, ale i větší velikost bobulí. Mezi keře, které vyžadují řez ve vegetačním období, řadíme rybíz i angrešt, ale také maliník nebo ostružiník. Jedná se o velice oblíbené ovoce, které nalezneme snad na každé zahradě. Pravidelné podzimní prořezání je důležitým krokem, jak zajistit vitalitu bobulových keřů v následující sezóně.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chcete mít napřesrok bohatou úrodu? Nezapomínejte na pravidelný střih keřových bobulovin (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Proč je prořezávání keřových bobulovin tak důležité

U ovocných bobulovin je podzimní prořezání keřů velice důležitým krokem. Nejenže tímto úkonem snížíme hustotu keře, ale hlavně tím přispíváme k vzniku a růstu úplně nových a silných výhonků, zvyšujeme plodivost keře i velikost ovoce. Podzimní prořez má jednoznačný vliv na omlazování výsadby, a tudíž i prodloužení životnosti ovocných keřů. Opomenout však nesmíme ani pozitivní vliv na nežádoucí šíření chorob a škůdců.

Prořez rybízu

Po ukončení sklizně je ideální čas na prořezání rybízu. Staré méně plodící letorosty odstraňujeme úplně, a to přímo u země. Ponecháme si pouze 3 až 4 silnější výhonky. Jednoleté výhonky, které rostou po stranách, zkrátíme zhruba o jednu polovinu, ideálně na 2 až 3 pupeny a slabší větve je dobré zkrátit na jeden pupen. Pro černý rybíz je typické, že přes sezónu vyroste větší počet mladých výhonků. Odstraňuje se tedy převážná část starších letorostů.

Podzimní prořez má jednoznačný vliv na omlazování výsadby
Podzimní prořez má jednoznačný vliv na omlazování výsadby (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
U černého rybízu se odstraňuje převážná část starších letorostů
U černého rybízu se odstraňuje převážná část starších letorostů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Prořez angreštu

Angrešt je celkem trnitý keř, který rodí na starších, ale i mladých výhoncích. Prořez je velice důležitý. Jestliže hned v prvním roce zkrátíme výhonky o tři čtvrtiny jejich celkové délky, odmění nás v následujícím roce hned několika novými postranními výhonky. Právě z těchto prutů vybereme 7 až 10 výhonků, které budou tvořit kostru celého keře.

U odrostlých keřů provádíme udržovací řez buď za účelem menší úrody, zato však větších plodů, nebo menších plodů, ale velmi bohaté úrody. Pokud je pro nás žádoucí bohatá úroda s menšími plody angreštu, odstraníme úplně všechny starší větve. Jestliže chceme mít velké plody na úkor menší úrody, musíme zkrátit všechny nové výhonky, které vyrůstají z kosterních větví.

U odrostlých keřů provádíme udržovací řez
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
U odrostlých keřů provádíme udržovací řez

Prořez maliníku

Výhonky maliníku, které vyrostly předcházející rok, jsou zdrojem sladkého ovoce. Po odplození zasychají. V podzimním prořezu tyto výhonky odstraníme společně s mladými přehoustlými větévkami. Starší silné výhonky je pak dobré seříznout o celou čtvrtinu.

Výhonky maliníku, které vyrostly předcházející rok, jsou zdrojem sladkého ovoce
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Výhonky maliníku, které vyrostly předcházející rok, jsou zdrojem sladkého ovoce

Prořez ostružiníku

Ostružiník je keř, který se pyšní větším množstvím postranních výhonků. Právě tyto výhonky nás v sezóně obšťastní oblíbeným ovocem. Pravidelným prořezem tedy přispíváme k větší úrodě. Jakmile sklidíme ovoce, odplozené pruty zasychají, a tudíž je musíme odstranit. Společně s těmito pruty odstraňujeme i veškeré slabé a nesprávně rostlé výhonky. Na konci zimy pak musíme keř zkontrolovat, zda nebyla rostlina poškozena mrazem. Pokud ano, musíme zkrátit veškeré pruty zhruba o 15 cm.

Pravidelným prořezem ostružiníku přispíváme k větší úrodě
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pravidelným prořezem ostružiníku přispíváme k větší úrodě

Prořez borůvek

U odrostlých keřů borůvek provádíme udržovací řez. V jednom roce však nikdy neodstraňujeme více než jednu čtvrtinu výhonků. Staré a slabé výhonky odřežeme.

U černého rybízu se odstraňuje převážná část starších letorostů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
U černého rybízu se odstraňuje převážná část starších letorostů

Řez provádíme co nejníže k bázi rostliny.

Zdroj informací: homeincube.cz; zahradkari-mistrice.cz

Publikováno: 30. 9. 2022, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová