Většina stromů potřebuje prostřih na jaře před růstem nových listů. Ovocné stromy však potřebují sestříhat právě na podzim. Podzimní střih je vhodný pro starší stromy, kterým odstraníme suché, odumřelé a nemocné větve. Mladý strom potřebuje větve po sklizni ovoce jen zkrátit.
Stříhání ovocných stromů na podzim
Proč je potřeba na podzim ostříhat většinu ovocných stromů? Protože tato operace poskytuje stromům dlouhou životnost, a zásadně se tím zvyšuje výnos. Včasným a správným prořezem se také snižuje praskání kůry stromů a druhotně pak napadení nemocemi a škůdci.
Stříhání stromům tedy prospívá. Existuje několik různých způsobů, jak ovocné stromy ostříhal, ale my se nejprve budeme věnovat tomu, čím stromy stříhat. Také mladé ovocné stromy, které se sází na podzim, vyžadují vaší pozornost. Aby stihly zakořenit ještě, než začne zima, je vhodné při sázení rovnou zastřihnout větve i kořeny.

Nůžky na ovocné stromy
Nůžky pro stříhání větví dělíme podle několika hlavních kritérií. Aby nám práce s nimi šla opravdu od ruky a dělal nám radost, věnujeme pozornost tomu, k čemu je ten který druh nůžek určen. Nejdříve je potřeba si rozmyslet, jestli budeme stříhat suché nebo živé větve.
- Pro střih suchých větví používáme nůžky jednočepelové.
- U dvoučepelových nůžek se obě čepele zatlačují při střihu do dřeva.

Technika střihu
Neexistuje žádný univerzální návod, který by byl pro všechny stromy vhodný. Každý druh stromu je unikátní a má své specifické vlastnosti a požadavky, které by každý, kdo se rozhodl pro jejich výsadbu a pěstování, měl respektovat. Důležité je, aby člověk dokázal vysledovat, co který typ dřeviny přesně potřebuje.
Stříhání či prořez provádíme v období poloviny listopadu až do března. To je období, kdy ovocné stromy "spí" a stříhání větví nejlépe snesou. Budeme si pamatovat, že starší stromy je lepší stříhat ideálně až v únoru, zatímco mladé stromky si mohou počkat až do března. Pokud stříháme stromy na podzim, bavíme se o tzv. zimním řezu.

Jaké typy řezů a střihů provádět?
1. Zmlazovací řez
Nejprve je potřeba odstranit všechny suché a poškozené větve, olámané nebo okousané výhony, větve rostoucí dovnitř koruny keře a větve, které se navzájem dotýkají. Řez provedeme kousek nad očkem – pokud ponecháme dlouhý pahýlek, snadno je napaden infekcí. Správný řez větve – řez má být veden mírně šikmo nad pupen, kdy hrana řezu by se měla nacházet ve stejné výšce jako špička pupenu.
Podstatná věc, kterou je potřeba vzít v úvahu je tloušťka větví. Nůžky pro silné větve jsou výkonnější než běžné zahradní nůžky a přesnější než pilky.

Zmlazovací řez se používá zejména u starých stromů, které již nevytváří žádné nové výhonky. Koruna se přitom zastřihuje asi o třetinu. Větší místa po odřezu větví uzavřete pomocí příslušného prostředku (štěpařský vosk).
2. Radikální zmlazovací řez
Při tomto způsobu se stromy či keře neprořezávají po jednotlivých větvích, ale všechny větve se rovnou zkrátí těsně nad zemí nebo co nejblíže kmene. Opatření je vhodné především u dřevin, které mají schopnost opakovaně obrážet (líska). Úzká koruna: Aby do vnitřních částí koruny pronikl dostatek světla, měli bychom všechny svisle rostoucí postranní výhony buďto vyříznout hned u báze, nebo je zkrátit tak, aby pokračovaly zhruba vodorovně rostoucí větví směrem ven.
Pro stříhání větví ve výškách a špatně dostupných částích stromů jsou řešením nůžky s dlouhou násadou. S teleskopickou verzí dosáhnete až do výšky 6 metrů. Střih v takové výšce už vyžaduje jistou dávku zručnosti.
Široká koruna: Aby se v koruně vytvořil dostatek zdravých a plodících větví, měli bychom odstranit většinu převislých větví. Zároveň nezapomeneme na obvyklý prosvětlovací řez, kterým hned u báze odstraníme všechny svisle rostoucí výhony, stejně jako ty, které směřují dovnitř koruny.

3. Prosvětlovací řez
Při prosvětlování se odstraní mrtvé, nemocné nebo poškozené dřevo a odříznou se ty větve, které rostou těsně vedle sebe, kříží se nebo se o sebe třou, kromě toho se odstraní výhonky rostoucí dovnitř.
Malé zahradnické nůžky zastanou prostřihávání nízkých a tenkých větví stromů, jsou velice lehké a obratné. Na stříhání stromu volíme jen opravdu ostré nástroje. Důležité je také dbát na to, aby řezné nástroje byly vždy čisté, jinak můžeme do stromu snadno zanést infekci.
Zdroj informací: Fiskars; zahradkarem.cz; nkz.cz; dumazahrada.cz
Publikováno: 14. 11. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová