Zaměřte se teď na důležitou část péče o zahradu, a to zazimování choulostivých rostlin. Ibišek a oleandr potřebují na podzim zvláštní péči. Rostliny, které pěstujete v přenosných nádobách, už můžete začít přemisťovat do chráněných chladných místností a ty venkovní ukryjte pod pořádnou vrstvu kompostu, listí či chvojí. Pokud si dáte tuto menší námahu, na jaře vám zahrada opět krásně rozkvete.

Zazimování choulostivých rostlin, jako jsou cibuloviny, tropické rostliny a další citlivé částí naší zahrady, by mělo být teď vaší prioritou. Ne každá kráska, kterou si na zahradě pipláme, je stavěna na bezproblémové přežití zimy v našich podmínkách. Chcete-li se těšit i příští rok z krásné zahrady, je nutné se o ni postarat i teď na podzim. Pořádně uklidit a rostliny, které zůstávají v půdě, dobře zazimovat. Větší péči potřebují zejména cibuloviny a citlivější rostliny, jako je ibišek a oleandr.

Zazimujte si správně choulostivý ibišek
Ibišek americký, bahenní i velkokvětý přezimuje pouze v kořenech. Horní, nadzemní část na podzim usychá. Na zimu je potřeba kořeny ale chránit, proto je zakryjte spadaným listím, silnější vrstvou mulčovací kůry, chvojím nebo jinou vhodnou alternativou. Ideálním postupem, zejména v severních a vyšších velmi chladných pásmech, je vytvořit opravdu hodně silnou přikrývku, aby kořeny ani náznakem nepromrzly.
Nad rostlinu jednoduše navezte plné kolečko kompostu, navršte ještě pořádnou kupu listí nebo slámy a vše zajistěte větvemi. Tak zároveň krásně zužitkujete přebytky ze zahrady. Tato izolační vrstva ochrání kořeny ibišku a také poslouží jako přirozený úkryt pro zimující slunéčka, čmeláky nebo ježky.

Odumřelou část rostliny na podzim nemusíte odstraňovat- Můžete ji případně jenom zkrátit, aby se vám lépe zasypaly kořeny, ale klidně to nechte až na jaro. Ochrannou vrstvu odstraňte v průběhu dubna podle aktuálních venkovních teplot. V poslední době nás překvapují mrazíky a sníh ještě v dubnu, tak na to pozor. Listí z krytu můžete pak ihned použít jako skvělý mulč, kompost rozhrňte kolem keře.
Ve chvíli, kdy vám obrazí čerstvý ibišek z kořenů, je dobré jej pak přihnojit a dodat sílu po zimě. Pokud máte zahradu v chladnějších oblastech, ibišek se vám probere až v květnu a klidně i později, proto se hned neděste a obrňte se trpělivostí. Nijak na tuto krásku nespěchejte.
Kráska jménem oleandr
Tuto středomořskou rostlinu pravděpodobně pěstujete v přenosné nádobě. Na zimu ji pak bez problémů můžete přenést do teplejšího prostoru a nevystavovat tak kořeny mrazivému počasí. Pro zazimování oleandru je nejideálnější vybrat světlou místnost s teplotou kolem 5 až 10 °C. Využít můžete světlý sklep, zimní zahradu, zasklený balkon, chladnější chodbu nebo skleník. Bez dostatku světla bude ztrácet listy.
Žádný další výrazný zásah ale do rostliny není potřeba. Snížená teplota zajistí, že se funkce rostliny zpomalí, proto snižte i pravidelnou zálivku. Zálivka v zimním období pro oleandr bude stačit jednou, dvakrát v měsíci. Ven rostlinu vyndejte nejdříve, až nebudou hrozit mrazy a teploty pod 10 °C. Ideální je postupný přesun, kdy ji v březnu dopřejete teplejší místo, aby se pomalu probrala ze zazimování, a až pak ji vyneste přímo ven.

Oleandr stříhejte střídmě a opatrně
Oleandr zbytečně nestříhejte ani na podzim pro zazimování. Jenom ho přesuňte do interiéru, jak radíme výše, a odstraňte poškozené a suché části. Při silnějším zásahu byste mohli rostlinu připravit o kvetení. Mohli byste ho tím zablokovat dokonce na několik sezón.
Na podzim po odkvětu můžete udělat menší tvarovací řezy, oleandr vypadá hezky i v květináči, když mu ponecháte keřovitý tvar. Květy se tvoří na dvouletém dřevě, tak na to při tvarování myslete a ponechte si právě starší větve. Odstraňte ještě odkvetlá květenství rostliny a ponechte již do jara rostlinu v klidu. Do větší nádoby přesazujte raději až na jaře.

Pozor, oleandr je jedovatý!
Celá rostlina je jedovatá. Dřevo z oleandru ani nepalte a stříhejte raději v rukavicích. Dávejte zvýšenou pozor, aby se vám šťáva nedostala do očí nebo otevřené rány.
Zdroj informací: levnepostriky.cz; cestakbydleni.cz
Publikováno: 28. 10. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Simona Sedláčková, Silva Pokorná