reklama

Využijte svazenku vratičolistou jako zelené hnojivo

Je čas na výsev svazenky vratičolisté. Je to velmi zajímavá bylina, která se dá využít mnoha způsoby. Je výbornou rostlinou pro včely, ale je to také bylina a léčivka a lze ji využít jako zelené hnojivo.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Svazenka vratičolistá je ideální zelené hnojivo (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Svazenka vratičolistá jako zelené hnojivo

Zelené hnojení je druh organického hnojení, při kterém se do půdy zapravuje biomasa rostlin vypěstovaných právě pro účel hnojení. Má za cíl obohatit půdu o organickou hmotu i rostlinné živiny, a tím zvýšit celkovou půdní úrodnost. Díky tomu se zvyšuje kvalita půdy a protierozní ochrana. Udržování rostlinného krytu po největší část vegetačního období má velký význam pro ochranu půdního fondu.

Hlavním důvodem pěstování svazenky je její využití na zelené hnojení
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Hlavním důvodem pěstování svazenky je její využití na zelené hnojení

Pro účel produkce zeleného hnojiva jsou nejvhodnější druhy a jejich směsi, které svým rychlým vývojem a nárůstem organické hmoty splňují biologické a zároveň ekologické požadavky. Jedná se zejména o hořčici bílou, hrách setý, luskoobilní směsku, pelušku jarní, řepku ozimou, směs hořčice a řepky či právě svazenku vratičolistou.

Jak zpracovat zelené hnojivo?

Svazenku běžným způsobem vysejeme do uvolněných záhonů nebo na pole a necháme vyklíčit. Pro dobrý vývoj je nutné včasné setí, ideálně do poloviny srpna. Svazenku můžeme zasít po jakékoliv plodině. Přínosné je kromě jiného také to, že už měsíc po výsevu vykvétá, tudíž si ještě začátkem podzimu užijeme její krásné jemné květy.

Po vytvoření dostatečného množství zelené hmoty se rostlina zaryje do půdy, kde dochází k jejímu postupnému rozkladu. Rozkladný proces probíhá hlavně za pomoci půdních bakterií a jiných užitečných mikroorganismů, které touto činností zvyšují úrodnost půdy. Rostliny na zelené hnojení bychom měli zapracovat mělce do půdy nejpozději začátkem prosince, aby se do jara stihly dobře rozložit.

Pokud nestihneme svazenku zaorat před zimou a porost na záhonu zmrzne, můžeme rostliny nechat v půdě až do jara. Takto se na půdě vytvoří ochranná vrstva, jejíž zbytky se na jaře vpraví do půdy rýčem nebo pluhem (podle velikosti pozemku, kde budeme svazenku pěstovat).

Svazenka má velmi krátkou vegetační dobu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Svazenka má velmi krátkou vegetační dobu

Proč svazenka?

Svazenka vratičolistá (Phacelia tanacetifolia) je modrofialově kvetoucí rostlina z čeledi brutnákovitých. Je původem z Ameriky, kde roste spíše v teplejších a sušších pásmech. Do Evropy se svazenka dostala jako okrasná a nenáročná bylina. 

Svazenka není příbuzná s žádnou z tuzemských kulturních rostlin, nehrozí tedy přenos nemocí na zeleninu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Svazenka není příbuzná s žádnou z tuzemských kulturních rostlin, nehrozí tedy přenos nemocí na zeleninu

Svazenka vratičolistá je nejčastěji pěstována jako:

  • pícnina
  • zelené hnojení
  • okrasná květina
  • medonosná rostlina

Pro rychlý růst, křehké lodyhy, množství drobných lístků a hustý, měkký kořenový systém je vhodná jako letní meziplodina na uvolněné záhony na píci nebo na zelené hnojení, které potlačuje nárůst plevelů a po kterém se zlepšuje kvalita půdy. Rostliny jsou někdy vysévány na pole nedaleko včelích úlů a po odkvětu se zaorají. Svazenka totiž poskytuje velké množství sladkého nektaru.

Svazenka vratičolistá je charakteristická velmi dobrým růstem a vývojem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Svazenka vratičolistá je charakteristická velmi dobrým růstem a vývojem

Svazenka jako zelené hnojivo je vynikající pro zúrodnění těžkých a jílovitých půd a tím, že produkuje značné množství draslíku i dusíku, dodává půdě živiny potřebné pro růst dalších plodin. Dále zabraňuje vyplavování živin a přemísťuje živiny ze spodních vrstev do ornice.

Zdroj informací: gardenservis-zajicova.cz; zelene-hnojeni.cz; sazenicka.cz

Publikováno: 30. 10. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová