Ke konci sezóny se dají zasadit ještě plodiny, které mají krátkou vegetační dobu, a stihnou tak vyrůst ještě do příchodu mrazíků. Můžete je pak sklidit, nebo si z nich udělat vitaminovou rezervu na příští jaro. Které z následujících druhů si ještě vysejete?
![](https://img.primadoma.cz/w_10/ad/7b/column/ad7bd6a33bcbf041d3da06291999add8_28c2635222325480fb59d20bbad47c19.jpg)
Ředkvičky vyrostou do měsíce
Největším favoritem, který se dá ještě teď bez obav vysévat, je ředkvička, která má opravdu krátkou vegetační dobu. Dá se sklízet už měsíc od výsevu, a to postupně, jak jednotlivé kusy dozrávají. Další její výhodou je, že můžete zpracovat i její listy – využijete je do salátů nebo k obložení pečiva, do krémových polévek či na pesto. Hodí se odrůdy Faraon, Lidka, Tercia či Zlata.
![Nejoblíbenější na podzimní výsev je ředkvička](https://img.primadoma.cz/w_10/9b/1a/column/9b1a4bb0d81b2512f0dde35685c9e13b_redkvicka.jpg)
I saláty jsou na podzimní pěstování vhodné
Další plodinou, kterou můžete na podzim vysadit, jsou saláty určené k česání jednotlivých listů. Ty totiž můžete sklízet postupně a nemusíte čekat, až dozraje celá hlávka. Průběžně otrhávejte vnější listy a pochutnávejte si. Hodí se například Dubáček, Roset či Rekord, oba s červenými listy, To samé platí pro špenát i polníček.
![Listový salát můžete sklízet postupně po listech](https://img.primadoma.cz/w_10/5a/af/column/5aaf3629bb274a4ecbea14c956e00788_listovy-salat.jpg)
Další ze salátů je polníček
Kozlíček polníček v závislosti na poloze už nemusí stihnout letos vyklíčit, ale zase bude mít obrovský náskok na jaře. Dobře snáší mráz, i přesto je ale vhodné ho venku chránit netkanou textilií. Leckde ho ve fóliových krytech můžete sbírat už v polovině března. Pro přezimování se hodí odrůda Larged Leaved.
Zkuste i exotické druhy zeleniny
Pro podzimní výsev se hodí také asijské druhy zeleniny, které nejsou tolik známé. Patří mezi ně listová zelenina mibuna původem z Japonska. Úzké, měkké listy můžete sklízet už po 4 týdnech od výsevu, chuťově připomínají roketu, jen jsou jemnější. Další z nich je tzv. japonská hořčice – mizuna.
Rychle rostoucí a odolná rostlina se chutí podobá rukole, ale je opět jemnější. Poslední je čínské zelí Pak Choi, které chutná jako špenát, mangold či kedlubny – listy jsou jemně kořenité. Pak Choi je lepší předpěstovat než vysévat, úrody se pak dočkáte za 6 až 8 týdnů.
![Zkuste také exotické druhy salátů](https://img.primadoma.cz/w_10/f3/9f/column/f39f11291f12b787f96063adbc7f723b_mizuna.jpg)
Vhodné je na podzimní výsadbu i koření
Na podzim můžete sázet také některé bylinky, které jsou v podstatě samovysévací. To znamená, že v době květu se vysemení a až přijde jejich čas, semena vyklíčí. Patří sem například koriandr. Vzejde ještě na podzim, nebo vyklíčí až na jaře. V takovém případě je lepší a rychleji roste. Stejně tak to platí pro kerblík.
![Z bylinek je vhodný na podzimní výsev třeba koriandr](https://img.primadoma.cz/w_10/a4/75/column/a475207e943e503aabe342325b8fdda6_koriandr.jpg)
Znáte batolku?
Batolka je málo známá zelenina pocházející ze Severní Ameriky. Je nenáročná na pěstební podmínky a její listy si můžete po podzimní výsadbě užívat brzy zjara. Jakmile se oteplí, batolka zmizí a můžete na jejím místě pokračovat v pěstování dalších rostlin. Za rok ji tam můžete čekat znovu. Využití křehkých, šťavnatých lístků je do zeleninových salátů nebo ke zpracování jako špenát.
![Batolka je málo známá, ale výborná](https://img.primadoma.cz/w_10/e4/b0/column/e4b0782429fcfeb9d4fc5728118a1384_f1c1b115c6a148cd64d01fd09eca5e61.jpg)
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Publikováno: 16. 11. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová