reklama

I na podzim vysévejte a sklízejte. Stačí zvolit ty správné plodiny

Ke konci sezóny se dají zasadit ještě plodiny, které mají krátkou vegetační dobu, a stihnou tak vyrůst ještě do příchodu mrazíků. Můžete je pak sklidit, nebo si z nich udělat vitaminovou rezervu na příští jaro. Které z následujících druhů si ještě vysejete?

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vyzkoušejte letos také podzimní výsev (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Ředkvičky vyrostou do měsíce

Největším favoritem, který se dá ještě teď bez obav vysévat, je ředkvička, která má opravdu krátkou vegetační dobu. Dá se sklízet už měsíc od výsevu, a to postupně, jak jednotlivé kusy dozrávají. Další její výhodou je, že můžete zpracovat i její listy – využijete je do salátů nebo k obložení pečiva, do krémových polévek či na pesto. Hodí se odrůdy Faraon, Lidka, Tercia či Zlata.

Nejoblíbenější na podzimní výsev je ředkvička
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nejoblíbenější na podzimní výsev je ředkvička

I saláty jsou na podzimní pěstování vhodné

Další plodinou, kterou můžete na podzim vysadit, jsou saláty určené k česání jednotlivých listů. Ty totiž můžete sklízet postupně a nemusíte čekat, až dozraje celá hlávka. Průběžně otrhávejte vnější listy a pochutnávejte si. Hodí se například Dubáček, Roset či Rekord, oba s červenými listy, To samé platí pro špenát i polníček.

Listový salát můžete sklízet postupně po listech
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Listový salát můžete sklízet postupně po listech

Další ze salátů je polníček

Kozlíček polníček v závislosti na poloze už nemusí stihnout letos vyklíčit, ale zase bude mít obrovský náskok na jaře. Dobře snáší mráz, i přesto je ale vhodné ho venku chránit netkanou textilií. Leckde ho ve fóliových krytech můžete sbírat už v polovině března. Pro přezimování se hodí odrůda Larged Leaved.

Zkuste i exotické druhy zeleniny

Pro podzimní výsev se hodí také asijské druhy zeleniny, které nejsou tolik známé. Patří mezi ně listová zelenina mibuna původem z Japonska. Úzké, měkké listy můžete sklízet už po 4 týdnech od výsevu, chuťově připomínají roketu, jen jsou jemnější. Další z nich je tzv. japonská hořčice – mizuna.

Rychle rostoucí a odolná rostlina se chutí podobá rukole, ale je opět jemnější. Poslední je čínské zelí Pak Choi, které chutná jako špenát, mangold či kedlubny – listy jsou jemně kořenité. Pak Choi je lepší předpěstovat než vysévat, úrody se pak dočkáte za 6 až 8 týdnů.

Zkuste také exotické druhy salátů
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zkuste také exotické druhy salátů

Vhodné je na podzimní výsadbu i koření

Na podzim můžete sázet také některé bylinky, které jsou v podstatě samovysévací. To znamená, že v době květu se vysemení a až přijde jejich čas, semena vyklíčí. Patří sem například koriandr. Vzejde ještě na podzim, nebo vyklíčí až na jaře. V takovém případě je lepší a rychleji roste. Stejně tak to platí pro kerblík.

Z bylinek je vhodný na podzimní výsev třeba koriandr
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z bylinek je vhodný na podzimní výsev třeba koriandr

Znáte batolku?

Batolka je málo známá zelenina pocházející ze Severní Ameriky. Je nenáročná na pěstební podmínky a její listy si můžete po podzimní výsadbě užívat brzy zjara. Jakmile se oteplí, batolka zmizí a můžete na jejím místě pokračovat v pěstování dalších rostlin. Za rok ji tam můžete čekat znovu. Využití křehkých, šťavnatých lístků je do zeleninových salátů nebo ke zpracování jako špenát.

Batolka je málo známá, ale výborná
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Batolka je málo známá, ale výborná

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 16. 11. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová