Těšíte se každoročně na bohatou sklizeň kořenové zeleniny, výsledky se ale nedostavují? Mnohokrát to ale není chyba pěstitele, protože toto se děje i na půdách s dokonalou přípravou. Podzimní výsev vyřeší tento problém jednou provždy a my vám řekneme proč.

Podzimní výsev kořenové zeleniny, hlavně tedy petržele a mrkve, využívá čím dál více pěstitelů. Je to hlavně z toho důvodu, že jarní počasí bývá často bez výraznějších dešťových přeháněk a osivo těchto druhů přirozeně špatně klíčí. Semínka totiž obsahují inhibitory klíčení, látky, které tento proces zpomalují a pokud se k tomu přidá málo vláhy, je zaděláno na problém.
Podzimní výsev je efektivnější z mnoha důvodů. Tím nejlepším je právě dostatek vody, osivo natáhne vláhu, za nízkých teplot ale nezačne klíčit. Klíčení v dobře připravené půdě se děje od jara a často spolehlivě vyklíčí jak volný výsev, tak semínka, obsažená ve výsevních páskách, které klíčí často ještě pomaleji.

Před zahájením výsevu nejprve důkladně připravte půdu. Kořenová zelenina vyžaduje hluboko zpracované a na živiny bohatou půdu, mrkev a petržel pěstujte jako zeleninu 2. tratě, kde se hnojí kompostem, posekanou trávou a listím, což je vyrovnaný mix, který zajistí, že rostliny budou mít z čeho čerpat pro svůj růst.

Po zrytí ponechejte půdu minimálně dva týdny odležet v hrubé brázdě. Kombinace nízkých teplot a dešťových přeháněk výrazně pomůže s tím, aby se případné hroudy rozpadly a příprava na výsev pomocí hrábí byla snazší.

Osivo se sáčku vysypte do menší misky a smíchejte s prosítovaným pískem. To proto, aby výsev neklíčil příliš hustě, růst semenáčků byl rovnoměrný a nebylo nutné ani přílišné jednocení porostů na jaře.
Výsev se provádí do rýh, které jsou hluboké do 5 cm a jednotlivé řádky se označí pomocí kolíčků. Po výsevu a zahrnutí ještě nezapomeňte půdu přitlačit. Tím je výsev hotový a nyní se už můžete začít těšit na jaro. Kromě mrkve a kořenové petržele je vhodný podzimní výsev i u pastináku a kopru.
Zdroj informací: zahradnickakucharka.cz
Publikováno: 22. 11. 2022, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček