Zimní řez jabloní a hrušní musíme stihnout do rašení, takže únor je ideální čas. Prořezáním dáváme ovocným stromům novou vitalitu na jaro a řezem také udržujeme korunu v požadovaných rozměrech, prodlužujeme životnost stromu a podporujeme budoucí úrodu.
Důvodů, proč právě teď prořezávat ovocné stromy je hned několik: řezem odstraňujeme poškozené a odumřelé větve, výhony napadené chorobami, dále prosvětlíme korunu a podpoříme nový růst. Zimní řez je nezastupitelnou součástí ve vývoji a růstu ovocných dřevin. Ideálním obdobím je předjaří, tedy po skončení velkých mrazů. Určit obecně přesný termín není snadné, obyčejně je to koncem února až začátkem března. Řezání ale vždycky musíme stihnout do rašení. Odstraňujeme výhony směřující kolmo do koruny, výhony, které se křižují, dále výhony slabé, napadené nebo vlky.

Jabloně jsou otužilé stromy. Většinou plodí na tříletých nebo starších větvích, ze kterých vyrůstají zkrácené postranní výhonky. Nejdůležitější je zimní řez, kdy zkracujeme postranní větve tak, abychom podpořili tvorbu krátkých plodných větévek. Vždy odstraníme jen část větví, nikdy neodstraňujeme větší množství najednou v jednom roce. Strom by pak začal vytvářet vysoký počet vlků.
Hrušně plodí na dvouletém a starším dřevě, ze kterého vyrůstají zkrácené postranní výhony. Cílem zimního řezu je zkrácení postranních větví tak, aby se podpořila tvorba krátkých plodných větévek.

Zimní řez jabloní a hrušní musíme stihnout do rašení: jak řezat ovocné stromy
- Řez provádíme nad pupenem nebo ve větvení, vždy asi 0,5 cm nad pupenem pod úhlem 30–45°. Pupen nesmíme poškodit.
- Řezy Ø 1 cm a větší zatřeme včelařským voskem, aby nedošlo k napadení stromu infekcí.
- Slabší větve odstraňujeme či zakracujeme zahradnickými nůžkami. Při řezání silnějších a pevných větví pracujeme s kvalitními pilami a pilkami.
- Pro zdravý vývoj stromu je velmi důležité, aby řezy byly hladké, s čistými, neotřepenými okraji.
Zimní řez jabloní a hrušní musíme stihnout do rašení: vhodné nástroje
Na tenké a měkké výhonky (průměr max. 2 cm) používáme zahradnický nůž či zahradnické nůžky. Obě ostré čepele by měly v místě řezu působit proti sobě, aby větev nepoškodily rozdrcením, zkuste například nůžky zahradní převodové PowerGear X, dvoučepelové (M) PX92 Fiskars. Ke stříhání starých a tuhých větví jsou však vhodnější nůžky kovadlinkové, zejména se srpovitou čelistí, umožňující tzv. „klouzavý střih”. Výhony a větve s tloušťkou 2 až 4 cm lze stříhat jen pákovými nebo tzv. převodovými nůžkami, zahradnickými nůžkami bychom stromek poškodili.

Větve v průměru nad 4 cm již odřezáváme pilkou. Nepoužíváme však standardní pilky, ale speciální s listy se zuby, které netrhají křehké živé dřevo stromů a keřů. Pilka zahradní Xtract (L) SW75 se pyšní funkcí zatažitelné čepele a integrovaným držákem na pásek. Má 255 mm dlouhou čepel a je určená pro řezání čerstvého dřeva. Řezací potenciál je až 120 mm na jedno přitažení pilky. Šikovné madlo zajišťuje pevný úchop při řezání a chránič prstů zamezuje sklouznutí prstů na čepel.

Zimní řez jabloní a hrušní musíme stihnout do rašení: typy řezů
- Výchovný: U mladých stromů v období 2 až 5 let po výsadbě provádíme výchovný řez. Zkracujeme při něm hlavní výhon – terminál a přírůstky hlavních a postranních větví. Terminál ponecháváme o 1/3 delší než ostatní hlavní větve. Ostatní nevyhovující výhony, které se kříží či rostou směrem do koruny, odstřihneme. Vhodně rostoucí nové výhony necháme bez řezu.
- Zmlazovací: Používáme ho u starých stromů nebo takových, které nebyly pravidelně formovány. Účelem zmlazovacího řezu je odstranění větví suchých, poškozených, rostoucích směrem do koruny, křížících se, přehoustlých či větví omezujících dozrávání kvalitních plodů.
- Udržovací: Provádíme jej pravidelně v době, která je adekvátní pro řez konkrétního ovocného stromu. Pomocí udržovacího řezu dbáme především o dostatečné prosvětlení koruny a odstranění poškozených větví a zpříma rostoucích silných výhonů.
- Tvarovací: Tímto řezem dáme požadovaný tvar především mladým stromům. Zpravidla se při kvalitním tvarování korunky stromů nevyhneme také jejich vyvazování.
Publikováno: 7. 2. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce