Česnek je stejně jako cibule nezbytným pomocníkem v teplé i studené kuchyni. Pokud si jej zakoupíte v obchodě, nemáte záruku kvality „síly česneku“, proto si jej raději vypěstujte sami na záhonku. Poradíme, jak jej vysít, jak se o něj starat, kdy jej sklidit a jak skladovat.
Česnek je dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletá. Dorůstá do výšky 60 cm a šířky 15 cm. Existují odrůdy s bílou nebo fialovou barvou cibulí a odrůdy přizpůsobené podmínkám v různých klimatických oblastech. V zimě potřebuje rostlina období dvou měsíců, kdy se teploty drží mezi 0 až 10 °C. Vždy vysazujte odrůdu pro příslušnou oblast. Nejčastěji se česnek vysazuje na podzim od října do začátku prosince, než půda promrzne.
Česnek ještě během toho období stačí zakořenit, ale nezačne rašit. Bude se mu dařit na otevřeném slunném místě v lehké půdě, která nemusí být příliš úrodná. Vyžaduje propustnou půdu s velmi nízkou hladinou dusíku. Ve velmi chladných oblastech a na těžkých půdách výsadbu odložte na brzké jaro nebo si jednotlivé stroužky vysaďte v zimě do buněk sadbovačů, které umístěte na volné prostranství, kde stroužky díky chladu předčasně nevyklíčí.

Pro sazenice česneku zvolte vždy jen certifikované sadby od šlechtitelů. Tato sadba je označena návěskou o specifikaci odrůdy, kdy a kde byla sklizena a číslo partie, která je důležitá proto, abyste nenaletěli pochybným obchodníkům, kteří vám budou nabízet česnek pochybné kvality. Nikdy k výsadbě nepoužívejte česnek konzumní, ale jen sadbový, protože by se do půdy mohly dostat choroby či škůdci.

Sadbový česnek se rozděluje na paličák - jedná se o klasický česnek, který vytváří stvol, na jehož konci je květ s cibulkami, který je nutné odstraňovat. Jinak cibule nemá dostatek síly a plody budou zakrslé. Jejich charakteristikou je tvrdý stvol, který brání vázaní do věnců. Výhodou je, že rychle vysychá a má velké stroužky. Nepaličák - tento druh nekvete, místo květu má středové stroužky, které jsou drobnější než u paličáku, jsou trvanlivější a mají výraznější chuť. Jejich nevýhodou je pracnější loupání díky nepravidelnému uspořádání v cibuli a také následné zpracování. Další rozdělení je podle ranosti na odrůdy rané, které se sklízejí od konce června do začátku července, polorané se sklízejí v červenci a pozdní, které se sklízejí koncem července a v srpnu.
České odrůdy česneku
Jarní odrůdy Adam, Japo II., Lumír. Matin, které jsou nepaličáky. Odrůdy Benátčan a Mirka jsou paličáky a hodí se jak k ozimému, tak jarnímu výsevu. Ozimé odrůdy česneku nepaličáků jsou Anton, Lukan a Štěpán. Ozimé odrůdy paličáků jsou Bjetin, Blanin II., Dukát, Havel, Havran, Ivan, Jovan, Karel IV., Slavin, Stanik, Tantal, Topaz, Tristan, Unikát, Václav, Vekan a Záhorský II.
Dukát
Poloraná odrůda ozimého palicového česneku, který je vhodný pro podzimní výsadby. Velmi dobře přezimuje. Cibule jsou poměrně velké o hmotnosti 75 -90 g, s počtem stroužků 5 – 7 kusů, které jsou velké s vysokým obsahem silic. Základní barva suknic je bílé barvy.
Havran
Ozimý širokolistý paličák s ušlechtilou, ostrou chutí, kulovitou cibulí, která je střední až velká s bílou obalovou suknicí, s výraznou skvrnitostí. Uspořádání velkých stroužků v cibuli je pravidelné v počtu 6 až 8. Velmi dobře se skladuje.
Matin
Pozdní jarní úzkolistý nepaličák ušlechtilé, příjemné, ostré chuti s možností podzimní sadby, kdy bývá větší výnos. Protáhlé, bílé cibule tvoří 15 stroužků, nejčastěji však 8-12. Velmi dobře se skladuje.
Výsadba
Nejprve zryjte záhon do hloubky cca 15 cm a odplevelte. Není vhodné sázet česnek do půdy, která byla čerstvě pohnojena. Pokud chcete hnojit kravským hnojem nebo jiným organickým hnojivem, musíte zeminu prohnojit alespoň dva týdny dopředu.

Stroužky pro výsadbu se prodávají v celých cibulích. Proto je nutné je jednotlivě oddělit od sebe. Pro kvalitní úrodu je vhodné nechat stroužky projít mořením v sirnatých prostředcích, které působí fungicidně proti houbovým chorobám (např. bílé hnilobě, která se projevuje bílým povlakem s černými tvrdými útvary na cibulích) a zároveň odpuzují škůdce (např. květilku cibulovou, jejíž larvy požírají kořeny i cibule, proto rostlina slabě roste a vnější listy jí žloutnou). V sirnatém přípravku mořte stroužky 6-12 hodin, nejlépe přes noc, po té je nehte dokonale okapat.

Sázejte vždy jen jednotlivé proschlé stroužky kořenovou částí dolů. Platí, že čím dříve česnek sázíte, tím je nutná větší hloubka. V říjnu sázejte do hloubky 8 cm, v prosinci stačí do hloubky 4 cm. Vzdálenost mezi jednotlivými stroužky by měla být 10-12 cm v rozestupu jednotlivých řádků 25 až 30 cm.
Pěstovat lze česnek i v truhlíku nebo obdobném prostoru, kde bude stačit jen jedna cibule česneku. Rozebrané neoloupané stroužky zatlačte do substrátu 2 cm hluboko a nechte rozestupy cca 15- 20 cm. Truhlík umístěte na prosluněné místo a nezapomeňte pravidelně zalévat. Úrodu můžete sklízet přibližně po 6 - 9 měsících.
TIP: Česnek vysazujte do záhonu, ve kterém jste v minulé sezóně pěstovali okurky, košťáloviny nebo brambory, předejdete tak přenosným chorobám a škůdcům, které mohou ovlivnit úrodu česneku. Na stejné místo nevysazujte česnek alespoň 4-5 let.
Pranostika praví, že se česnek se sází den před zmrznutím půdy nebo na Dušičky.
Zdroj: pořad Receptář prima nápadů, www.cesnek.cz, www.akcr.cz, www.ovosadba.cz, ISBN: 80-7202-569-4; Velká zahrádkářská encyklopedie, CH. Brickell a kolektiv
Publikováno: 16. 12. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská