reklama

Chcete mít k dispozici čerstvé houby? Vypěstujte si žampiony v domácích podmínkách

Letošní houbařská sezóna byla skoro jako v ráji. Hub bylo někde až neuvěřitelné množství. Ale pokud chcete pěstovat i doma v zimě, máte jedinečnou možnost. Vyzkoušejte třeba žampiony, uvidíte, jak je jejich pěstování jednoduché.

Pěstování žampionů doma je snadné, když si pořídíte celou sadu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Příprava substrátu pro pěstování žampionů v domácích podmínkách nedává absolutně smysl. Zvláště tehdy, když si můžete pořídit pěstební sadu, díky které vám tyto lahodné houby porostou zcela a bez jediného problému.

Kostka se substrátem je základ, důležitá je také správná péče
Kostka se substrátem je základ, důležitá je také správná péče (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Sada pro pěstování obsahuje kostku, která je již naočkovaná podhoubím, a pěstební substrát. Kostka s naočkovaným podhoubím se jednoduše umístí do místnosti s teplotou vzduchu kolem 22 °C. Prorostlé podhoubí poznáte podle tvrdého povrchu kostky a přítomny mohou být i bělavé povlaky. Jakmile je podhoubí prorostlé, odstřihněte vrchní část krycí fólie, ale ne až úplně po okraj.

Provzdušnění substrátu před aplikací svrchní zeminy
Provzdušnění substrátu před aplikací svrchní zeminy (Zdroj: Prima Doma MEDIA, s.r.o.)

Opatrně, třeba vidličkou, narušte povrch kostky se substrátem. Krycí zemina musí být vlhká, ne mokrá. Nasypte ji na kostku, rovnoměrně rozhrňte a mírně zavlažte třeba pomocí rozprašovače. Celou sadu takto ponechejte při pokojové teplotě po dobu jednoho týdne, kdy podhoubí proroste i touto zeminou.

Žampiony spotřebujte přímo, nebo usušte
Žampiony spotřebujte přímo, nebo usušte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Poté celou sadu přemístěte do místa, kde je teplota asi o 5°C nižší a třeba přikryjte tmavým pytlem. Jakmile začnou žampiony růst, sklízejte ve vlnách. Sklizeň trvá po dobu nejdéle dvou měsíců. Jakmile je ukončena, celou vyplozenou sadu uložte na kompost.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 20. 12. 2022, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček