reklama

Je nejvyšší čas na nákup osiv, než vyhodíte ta stará, vyzkoušejte jejich klíčivost

Přelom měsíců ledna a února se blíží mílovými kroky. Je to nejvyšší čas na nákup osiv pro nadcházející sezónu. A určitě je vhodné vědět, jaké typy osiv zeleniny si vybrat, co můžeme udělat pro maximalizaci sklizně ještě před příchodem hlavní části vegetačního období a na co si dávat pozor. A pokud máme starší sáčky se semínky, neházejme flintu do žita, jak se říká.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Při výběru osiv se zaměřte hlavně na to, aby odrůda, kterou budete vysévat, byla vhodná do vašich podmínek (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Každoročně se vám rozzáří oči, když přijdete do obchodu se zahrádkářskými potřebami nebo prodejny se spotřebním zbožím a zde najdete nově doplněné stojany s barevnými sáčky a na nich vidíte poutavé fotografie. Dobří prodejci a výrobci osiv často zobrazují realitu, která ale může být na hony vzdálená skutečné úrodě, pokud si vyberete nevhodně.

V dnešní době  v prodeji zeleninových osiv převažují hybridní odrůdy, které poznáte zcela jednoduše. Za názvem odrůdy je označení F1. Hybridní odrůda vzniká řízeným opylováním dvou odrůd s cílem zvýšení výnosu, odolnosti a jednoduchosti pěstování. Rajčata, papriky, okurky, to jsou typičtí zástupci druhů, kde hybridy převažují. Zrovna u těchto druhů je jejich odolnost velmi důležitá, protože při venkovním pěstování jsou často na místech, kde by se klasickým starým odrůdám moc nedařilo, a to hlavně z důvodu rizika napadení plísněmi.

Rajčata hrají v zeleninových zahradách téměř prim, pěstují se jak v hybridní, tak nehybridní variantě - zde na obrázku poměrně výnosný hybrid Dafne F1, dávající plody s hmotností až kolem 300 g
i (Zdroj: Jaromír Malich)
Rajčata hrají v zeleninových zahradách téměř prim, pěstují se jak v hybridní, tak nehybridní variantě - zde na obrázku poměrně výnosný hybrid Dafne F1, dávající plody s hmotností až kolem 300 g

U rajčat bylo šlechtění dotaženo prakticky k dokonalosti, protože v minulých letech se objevily první protiplísňové hybridy, které výrazně usnadní život pěstitelům, kteří mají větší počet rostlin venku a neradi volí chemickou ochranu. Ale i tak, některé nehybridní a původní odrůdy se podařilo zachovat dodnes. Mezi nejoblíbenější patří rozhodně zelí "Pourovo pozdní“ a rajče "Stupické polní rané“.

Pokud se chystáte na nákup osiv, rozhodně je vhodné dokonale projít jednotlivé odrůdy a vybrat tu vhodnou pro vaše podmínky. Typickým příkladem jsou okurky nakládačky, kde jemnoostné typy se hodí do teplejších oblastí, hruboostné pak prospívají velmi dobře i v podhorských regionech. Nejde ale jen o ně, vybírejte opravdu pečlivě, a pokud jste narazili na dvojici kultivarů, které vás zaujaly, nebojte se vyzkoušet oba nebo i více. Pak se mnohem lépe doberete k výsledku, které odrůdy jsou pro vás ty nejlepší a dávají krásný výnos. Platí to dodnes, že vlastní zkušenost je ta nejlepší.

Květák patří mezi oblíbenou zeleninu, výběr odrůdy hraje roli jen částečně, kromě vhodných podmínek pozor na střídání plodin na záhonech
i (Zdroj: Jaromír Malich)
Květák patří mezi oblíbenou zeleninu, výběr odrůdy hraje roli jen částečně, kromě vhodných podmínek pozor na střídání plodin na záhonech

Po koupi semena uložte na chladné a suché místo, ideálně někam do spíže. Vnitřní sáček je dokonale uzavřený, ale přílišné teplo není úplně vhodné pro jejich uchování. Pokud máte několik sáčků z minulého roku nebo minulých let, ze kterých jste již semínka odebrali, a balení je tedy otevřeno, udělejte si jednoduchý test klíčivosti.

Cuketa má ráda teplo, vláhu, jinak je nenáročná a téměř vždy poskytne vysoký výnos
i (Zdroj: Jaromír Malich)
Cuketa má ráda teplo, vláhu, jinak je nenáročná a téměř vždy poskytne vysoký výnos

Připravte si substrát nebo vatu. Do substrátu nebo na vatu vysejte vzorek semínek, vatu se semínky je pak vhodné zakrýt druhou vrstvou vaty a celý výsev udržujte v teple a na světle. Za několik dní máte výsledek a semínka tak mnohokrát není potřeba vyhazovat.

Zdroj informací: semo.cz; dobrasemena.cz; zahradnickakucharka.cz

Publikováno: 28. 1. 2023, Autor: Jaromír Malich, Profil autora: Jaromír Malich