Tak, jak každoročně přichází doba předpěstování sazenic nejen zeleniny, spousta pěstitelů zbytečně spěchá a přitom udělá spoustu zbytečných přešlapů. A ty největší chyby si připomeneme na následujících řádcích.

Úplně první a nejčastější chybou při předpěstování sazenic zeleniny je používání nevymytých pěstebních prostředků, tedy nádob. Právě v nich mohou zůstat rezidua chorob a škůdců, proto je vhodné před použitím jejich opláchnutí vlažnou vodou, ideálně s přídavkem octa, který působí jako účinná desinfekce. Nejlepší je kelímky, sadbovače, květináče a další nádoby vymýt již v květnu, když vysazujete na finální stanoviště.
Velký problém představuje nevhodný substrát. Pro předpěstování používejte nejlépe ošetřený speciální typ, tzv. supresivní substrát, obsahující užitečné houby k zabránění houbových chorob a prevenci napadení některými hmyzími škůdci. Pokud si substrát nechcete kupovat, namíchejte si jej z krtinců, kompostu, písku a přidejte i perlit jako provzdušňující element. Domácí substrát ale nezapomeňte propařit v troubě při teplotě alespoň 70°C po dobu 30 minut. Tím se zničí jak zárodky houbových chorob, tak vajíčka škůdců, i semena plevelů.

Pozor na přílišnou vlhkost. Je to jedna z obrovských chyb, která i v ošetřených substrátech dokáže rozpoutat naprostou zkázu. Substrát po výsevu zavlažujte nikoliv proudem vody, ale pouze mírným rosením, pravidelně větrejte a výsevu udržujte pokud možno konstantní teplotu. Pozor, podobné účinky má i přehuštěný výsev, sazenice jsou pak slabé, vytáhlé a náchylné k napadení chorobami či škůdci.

Pokud vysejete brzy, v květnu vám sazenice často až přerůstají. Je nutné tedy číst pokyny na zadní straně sáčku s osivem. Například rajčatům to vůbec nevadí, ty můžete zasadit hlouběji, čímž podpoříte tvorbu dalších kořenů, ale například přerostlá brukvovitá zelenina po vysazení je často slabá, vytáhlá a déle špatně prospívá. Jen silné a zdravé sazenice dobře odolávají škůdcům přirozenou cestou bez zásahů chemií.

Sazenice, a to hlavně teplomilných zelenin, jako jsou rajčata, okurky nebo papriky, před výsadbou na venkovní stanoviště otužujte. Z tepla domova nebo skleníku je postupně navykejte na venkovní prostředí a také na více světla. Bez otužování sazenic může dojít k teplotnímu šoku, se kterým se rostliny dlouho vyrovnávají.
Zdroj informací: blizekprirode.cz
Publikováno: 7. 2. 2023, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček