reklama

Právě teď je vhodný čas na prořezání vinné révy. Víte, jak na to?

Pěstujete vinnou révu? Právě teď je vhodná doba na přípravu před jarním rašením pupenů. Pokud jste zkušení „vinaři“, tento zimní prostřih provádíte pravidelně. Kdo si ovšem není jistý a má obavy, že by mohl jednotlivé hlavy neodborným zástřihem poškodit a přijít tak o cennou úrodu, jistě uvítá pár rad, jak na to.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
V únoru je vhodná doba na prořez vinné révy (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Měsíc únor je vhodným obdobím, kdy se má vinná réva zastřihávat, aby měla ideální podmínky pro násadu květenství, ze kterého na podzim sklidíte zralé hrozny. Tento proces má pravidla, která je vhodné dodržet. Jen pravidelným prořezem dosáhnete kvalitní úrody, která se může pyšnit hrozny s dostatečným množstvím cukru a nízkým obsahem kyselin.   

Jedním z důležitých kritérií pro prostřih je počasí, které teď v únoru vinnou révu udržuje ve vegetativní fázi – postdormanci (rostlina je připravena rašit, ale chladné počasí jí to nedovoluje). V oblastech obvyklých na pěstování vinné révy můžete s prostřihem začít po odeznění největších mrazů. V méně příznivých oblastech je nutné počkat, až se teplota ustálí mírně pod bodem mrazu (okolo – 2 °C).

Optimální je suché počasí bez srážek a mlhy. Pro řez stromků je důležitý průhled, který zaručí ponechání výhonů, které jsou správně vyzrálé. Keř, který nemá opadané všechny listy, se bude střihat hůře. Řez by měl být ukončen před začátkem „slzení“ (vytékání mízy), které začíná s oteplením půdy na 5-6 °C.

Velmi plodné odrůdy střihejte na 3-4 výhony. Při samotném řezu je viditelné, zda je výhon promrzlý živý (zelené zbarvení) nebo promrzlý (hnědé zbarvení). Takovýto výhon i s pupeny ve většině případů nebyl na podzim dostatečně vyzrálý, a proto nebyl dostatečně připraven na zimu.

Třetí rok zkraťte postranní výhony na 8-12 pupenů a ponechte 60 cm silného přírůstu. Na středovém výhonu ponechte alespoň 3 - 4 dobré pupeny pro nadcházející sezónu
i (Zdroj: Šárka Miškovská)
Třetí rok zkraťte postranní výhony na 8-12 pupenů a ponechte 60 cm silného přírůstu. Na středovém výhonu ponechte alespoň 3 - 4 dobré pupeny pro nadcházející sezónu

Ne všechna místa na révovém keři jsou stejně citlivá na mrazy. „Očka“, tedy pupeny na jednoletém dřevě, promrzají při teplotách -15 °C. Pro řez si vyberte očka, která na stromku nechcete, tedy odstřihnete taková, ze kterých nebude nic rašit. Krátkým řezem zkracujte jednoleté dřevo na dvě až tři očka.

První rok po vysazení zkraťte rostlinu na výšku cca 15 cm nad zemí a ponechte alespoň dva pupeny
i (Zdroj: Šárka Miškovská)
První rok po vysazení zkraťte rostlinu na výšku cca 15 cm nad zemí a ponechte alespoň dva pupeny

Dlouhým řezem zkracujte rovněž jednoleté dřevo s tím rozdílem, že ponecháte dlouhou část jednoletého výhonu, kterému se říká „tažeň“. U tohoto střihu je nutné zohlednit druh vinné révy, kolik hroznů dokáže během roku uživit a zároveň, zda úrodu udrží bez poškození. Většinou se u odrůd s velkými hrozny a velkými výnosy řežou na nízké zatížení 4-6 oček na m², u hroznů s průměrnými výnosy na 6-8 oček na m². U odrůd s menší produkcí hroznů můžete zkrátit na 8-10 oček na m². Dalším kritériem je spon výsadby (vzdálenost stromků od sebe – průměrně okolo 80 cm) a výška kmene.

Druhý rok zkraťte terminální výhon na cca 38 cm
i (Zdroj: Šárka Miškovská)
Druhý rok zkraťte terminální výhon na cca 38 cm

Ponechanému zbytku jednoletého keře se říká “čípek“, který se dělí na plodonosný a zásobní, který má za úkol vyprodukovat letorosty využitelné pro řez v následujícím roce. Při každém řezu se plodina omlazuje právě pomocí zásobního čípku. Tato metoda je nazývána Guyotův řez a spočívá v naříznutí dvouokého čípku (plodného nebo tažného) u jednoletého dřeva, zároveň ponechejte blíže kmeni na starém dřevu vždy ještě čípek zásobní.

Révu lze pěstovat v kordonových tvarech, které mají vetší podíl starého dřeva a jejich řez je složitější vzhledem zachování zásobních a plodonosných čípků. Tyto keře častěji trpí houbovými chorobami. Pro pěstování ve tvarech vysokého vedení je typické držení u kmínku až k vrcholům sloupku, které tvoří opěrnou konstrukci, a zelené listy společně s hrozny visí dolů. Rozděluje se na jednoduchou anebo dvojitou záclonu. Tento tvar ale není vhodný do našich klimatických podmínek.

Při řezu je dobré si vše ještě jednou promyslet, protože i zde platí pravidlo: Dvakrát měř a jednou řež. Někdy můžete využít i loňský čípek, u něhož horní čípek zakrátíte do požadované délky podle zatížení a spodní zkraťte na dvě očka. Postačí jen loňský „tažeň“ za čípkem odříznout a máte hotovo.  

Zkraťte výhony vždy dle konkrétní odrůdy vinné révy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zkraťte výhony vždy dle konkrétní odrůdy vinné rév

Snažte se používat kvalitní nůžky, kterými minimálně poškodíte místo řezu. Můžete je ošetřit podobně jako u ovocných stromů, zabráníte tak vstupu dřevokazných hub do rostliny. Výhony pro střih musejí být dobře uzrálé, nepoškozené, dostatečně dlouhé a s přiměřenou tloušťkou. Příliš silné výhony se mohou při ohýbání a následném přivazování k opoře lámat.

Ke střihu používejte kvalitní nůžky
i (Zdroj: Šárka Miškovská)
Ke střihu používejte kvalitní nůžky

Po prořezu nezapomeňte keře řádně pohnojit hnojivy na organické bázi a vydatně zalijte. Nevíte-li si stále rady, poproste souseda či známého, který má s vinnou révou více zkušeností. Určitě vám rád poradí a vy získáte zkušenost, kterou využijte příští rok při předjarním řezu.

Zdroj informací: izahradkar.cz; vinarskepotreby.cz; vinna-reva-pestovani.cz; CH. Brickell a kolektiv: Velká zahrádkářská encyklopedie

Publikováno: 12. 2. 2023, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská