Žížalí čaj nemá nic společného s čajem o páté… Jak tuhle dobrůtku pro rostliny plnou důležitých živin vytvořit, vám poví Soňa Valčíková, odbornice na vermikompostování. Prozradí vám také, na čem si žížalky nejraději pochutnávají.
Žížalí čaj
Pokud jste se lekli, že se jedná o horký nápoj, připravovaný z kroužkovců, můžete se uklidnit. Jedná se o tekuté organické hnojivo, které je pouze svým vzhledem podobné černému čaji. Toto hnojivo se hodí pro pěstování všech rostlin, ať už pěstujete bylinky v kuchyni, květiny v obýváku, nebo zeleninu na zahradě.

Co budete potřebovat na výrobu žížalího čaje
Především si musíte pořídit vermikompostér, který si můžete vyrobit sami z plastových krabic nebo si zakoupíte vermikompostér již hotový. Je to nádoba, která se skládá ze dvou až tří pater, do které se průběžně odkládají zbytky ovoce a zeleniny z kuchyně. Vermikompostér můžete umístit do kuchyně nebo na balkon. Tam však hrozí přílišná vedra či naopak mrazy, kdy se musí nádoba přenést domů. Nemusíte se bát, vermikompostér nezapáchá!

Kde pořídit žížaly
Jedná se o speciální kalifornské žížaly, které najdete na tzv. žížalí mapě na webu. Lidé si tam žížalí násady vyměňují.

Žížaly dokážou zpracovat veškerý odpad organického původu. Ideálně do vermikompostéru patří slupky a zbytky od ovoce a zeleniny, čajové sáčky, kávová sedlina, ale i roličky od toaletního papíru nebo proložky od vajec. Tropické ovoce se však příliš nedoporučuje. Prvního žížalího čaje se dočkáte asi za 3 až 6 měsíců.
Žížalí čaj je sám o sobě velmi silný, proto se musí ředit vodou v poměru 1:10.
Publikováno: 9. 3. 2018, Autor: Václav Postránecký , Profil autora: Václav Postránecký