reklama

Jak vypěstovat zeleninu ve skleníku co nejdřív?

První vlastní zeleninu si můžeme vypěstovat ve skleníku nebo pařeništi. Skleník je pro tyto účely lepší volbou, ale ještě před zahájením pěstování nesmíme opomenout několik kroků. Kromě základních rad pro péči o půdu se také podíváme na druhy, které zde můžeme rychlit.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
První zelenina ze skleníku vás napumpuje vitaminy, před výsevy nezapomeňte na řádnou přípravu půdy (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Skleník je fantastickým urychlovačem růstu zeleniny, a to nejen té s krátkou vegetační dobou. Aby zde ale zelenina dobře a rychle přirůstala, je nutné půdu udržovat ve vynikající kondici. Ještě při podzimním rytí je zapotřebí půdu dokonale otočit, přidat dostatek organického materiálu a následně půdu ponechat v hrubé brázdě.

Na jaře je nutné půdu ve skleníku uhrabat. Velmi vhodná je v době předjaří aplikace dusíkatého vápna, které zlikviduje rezidua škůdců a chorob, a také obohatí půdu o vápník, který je nutný hlavně pro náročnou zeleninu, jako jsou rajčata nebo papriky. Nedostatek vápníku se projevuje hlavně tím, že v době dozrávání jim černají konce plodů.

Listová zelenina, jako je rukola, salát a kozlíček, má v našem jídelníčku svoje místo
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Listová zelenina, jako je rukola, salát a kozlíček, má v našem jídelníčku svoje místo

Po aplikaci dusíkatého vápna je nutné jeho zapravení a pravidelná zálivka. Aby nedocházelo k rychlému odparu vláhy pryč, je možné zakrýt půdu ve skleníku fólií. Po zhruba třech týdnech je půda připravena a je možné začít s výsevy.

Pravidelně zalévejte, pak bude sklizeň ještě časnější
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pravidelně zalévejte, pak bude sklizeň ještě časnější

Tradičními druhy jarní zeleniny jsou salát, ředkvičky, cibule sečka, rukola nebo kozlíček polníček. Ve skleníku také velmi dobře prospívá řeřicha, sloužící jako první velký zdroj vitaminu C. Po výsevu pravidelně zalévejte a poté, co zeleň vyklíčí, výsev vyjednoťte. Tím zajistíte, a to hlavně u salátu a ředkviček, že tyto rostliny velmi rychle narostou.

Ředkvička patří k nejoblíbenějším druhům vůbec, její výraznější chuť podporuje trávení
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ředkvička patří k nejoblíbenějším druhům vůbec, její výraznější chuť podporuje trávení

Pokud máte ve skleníku dostatek místa, pak se nebojte improvizovat. Jednotlivé druhy zeleniny mezi řádky střídejte tak, abyste omezili únavu půdy. Postupně sklízejte a dosévejte dle potřeby. Nezapomeňte, že ve skleníku by neměly chybět některé teplomilné bylinky jako například bazalka, která je výborným dochucovadlem zeleninových salátů a pesto z ní nesmí chybět například při přípravě masa.

Zdroj informací: ceskestavby.cz

Publikováno: 17. 3. 2023, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček