reklama

Pěstujte saláty, klidně i na balkoně, budete mít čerstvou zeleninu po celý rok

Typy salátů, které jsou u nás oblíbené, si můžete nejen koupit v obchodě, ale i vypěstovat. Pojďte se s námi podívat, jaké saláty jsou ty nejoblíbenější a jaké jsou podmínky jejich pěstování.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Typy salátů, které u nás můžete pěstovat (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Typy salátů, které u nás známe 

Typy salátů jsou různé. V současné době jich existuje více než 2000. Samozřejmě ne všechny se u nás dají koupit. Saláty jsou oblíbené, protože mají široké využití. Některé z nich se třeba hodí do salátů, jiné do sendvičů, smoothies nebo džusů a některé z nich můžeme konzumovat dokonce jako hlavní jídlo. Přinášíme vám TOP 8 těch nejoblíbenějších, které můžete u nás pěstovat nejen na zahradě, ale třeba na balkoně. 

Hlávkový salát patří k těm nejoblíbenějším a nejznámějším salátům v Česku
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Hlávkový salát patří k těm nejoblíbenějším a nejznámějším salátům v Česku

Hlávkový salát 

Je jedním z nejoblíbenějších a nejdostupnějších typů salátů u nás. Existuje ho více než 100 druhů. V listech má mnoho vitaminů a vůbec nejlépe chutná s octovou zálivkou. Pěstovat ho můžete takřka po celý rok. Brzy na jaře můžete ochutnat raný typ, posléze letní a v závěru roku pak podzimní druhy tohoto salátu. Jeho pěstování potřebuje trochu větší péči. Semínka hlávkového salátu se vysévají 8 až 12 týdnů před předpokládanou výsadbou. Semena se sází do hloubky 0,5 až 1 cm. Nejprve se vysévají do truhlíků a misek, aby se později s prvními lístky přenesly do sadbovačů. Sazenice se nakonec zasadí do řádku s nižším obsahem živin tak, aby na jednu sazenici připadla plocha 25×25 cm. 

Ledový salát je nenáročný na skladování
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ledový salát je nenáročný na skladování

Ledový salát 

Ledový salát je svěží, šťavnatý a křupavý. Oblíbený je ale i proto, že je nenáročný na skladování. V lednici vydrží i déle než 1 týden. Hodí se do čerstvých salátů i hamburgerů, ale nesnese tepelnou úpravu. Čerstvost poznáte podle zabarvení košťálu. Pokud má tmavě hnědé zbarvení, již rozhodně není čerstvý. Vysévá se od konce března do července. Nesnese však mráz. Na jaře se sadí předpěstovaná sadba pro letní sklizeň. Pro podzimní sklizeň se na záhon vysévají rovnou semínka. Vegetační doba růstu je 70 až 95 dní, tedy 3 měsíce. 

Lollo Biondo je salát příbuzný čekance
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Lollo Biondo je salát příbuzný čekance

Lollo biondo a Lollo rosso 

Lollo biondo a Lollo rosso, česky také salát kadeřavý bílý nebo červený. Tyto saláty jsou blízkými příbuznými čekanky. Na rozdíl od ní se však nevyznačují nahořklou chutí. Vynikají naopak svou svěžestí a křupavostí. Přičemž bílý typ salátů je jemnější a červený má výraznější chuť. Používá se jako klasický salát a v lednici vám vydrží dva až tři dny.

Není náročné ho pěstovat. Z jedné výsadby můžete realizovat dokonce dvě až tři sklizně. S pěstováním můžete začít už v dubnu a skončíte s ním na konci září. Abyste si zajistili dostatečnou zásobu salátu, vysévejte ho každé tři týdny. Pokud máte skleník, můžete ho pěstovat dokonce celoročně. První rostlinky uvidíte již 7 až 10 dní po výsevu. Důležité u jeho pěstování je pravidelné odstraňování plevele. Salát se sklízí až ve chvíli, když je dostatečně velký, jednoduše se odřízne nožem. 

Rukolu můžete pěstovat klidně na balkoně
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Rukolu můžete pěstovat klidně na balkoně

Rukola 

Rukola je známá i jako roketa. Rukola má jemné menší listy, které se vzhledově podobají těm od pampelišky. Rostou samostatně, proto je můžete pěstovat i v truhlíku. Mají lehce nahořklou štiplavou chuť, která je podobná křenu nebo ředkvičkám. Použít ji můžete do salátů, toastů, sendvičů i baget. Hodí se na pizzu i jako obloha k masu. Rukola se na záhon vysévá od března do srpna do řádků 15 až 20 cm, 1 cm od sebe a 0,5 cm hluboko. Do truhlíků se pak vysévají do sponu 1×1 cm. Mladé lístky můžete sklízet již za 6 až 8 týdnů. Do nádob se dá rukola postupně vysévat během celého roku. Roste skutečně velmi rychle. 

Dubáčka vypěstujete i v truhlíku
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dubáčka vypěstujete i v truhlíku

Dubáček 

Dubáčka vypěstujete i v truhlíku. Vyznačuje se jemnou ořechovou chutí. Výborně se hodí do zeleninových salátů. Přidat ho však můžete i do ovocných salátů. I tento typ salátu můžete v průběhu sezóny sklízet opakovaně. Lístky mu totiž neustále dorůstají. Bohužel však velmi rychle uvadá, a proto se musí sníst v den sklizně nebo nákupu. 

Polníček má ořechovou chuť
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Polníček má ořechovou chuť

Polníček 

Kozlíček polníček je příbuzný kozlíku lékařskému. Má oříškovou chuť a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, které zklidňují nervovou soustavu. Pěstuje se obvykle v druhé polovině sezóny pro pozdní sklizeň, kdy už je čerstvé zeleniny málo. Pěstovat se však dá i na jaře, kdy se pak podruhé vysévá koncem léta a nakonec v polovině podzimu, kdy se pak z čerstvých listů můžete radovat po celý rok. Sklízet jde přitom hned, jakmile mu naroste zhruba čtvrtý pár listů. Použít můžete celou rostlinu, nebo otrháte pouze velké lístky a necháte ji dál růst. 

Římský salát patří k nejstarším odrůdám salátů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Římský salát patří k nejstarším odrůdám salátů

Římský salát 

Římský salát je jednou z nejstarších odrůd salátů. Tvarově se podobá čínskému zelí. Má pevné tmavě zelené listy a v Česku je známý ve své klasické velikosti nebo v tzv. baby variantě. Římský salát se konzumuje jak čerstvý, tak i tepelně zpracovaný. Do země se vysévá již koncem března, ale ven na zahradu se vysazuje až v druhé polovině května. Římský salát je totiž mimořádně citlivý na mráz. Sklizeň začíná zhruba 3 měsíce od výsevu, tedy v době někdy od začátku července. 

Štěrbák 

Štěrbák čili endivie je salát příbuzný čekance. Můžete ho jíst i syrový, protože je ale příliš hořký, mnoho ho v této formě nejspíše nesníte. Lépe chutná, když se podusí na olivovém oleji s kořením. Výborně se hodí ke grilovanému masu. Štěrbák se vysévá v červnu nebo v červenci a sklízí se pak od září do listopadu. Nicméně třeba jeho širokolistá batávská verze se vysévá dokonce až v srpnu do pařeniště nebo skleníku, díky čemuž máte přísun čerstvých listů až do konce podzimu. 

Zdroj informací: bydleniprokazdeho.cz; semena.cz; semenaonlin.cz; culinabotanica.cz

Publikováno: 10. 5. 2023, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová