reklama

Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů

V dnešní době je naštěstí většina zahrádkářů už poměrně dost osvícená, takže se sami dobrovolně vracíme k pěstování tradičních druhů plodin, které v minulosti upadly do zapomnění. Není tomu ani tak dávno, co jsme si pro cibuli, česnek a zelí raději došli do obchodu nebo lépe k místním farmářům. Tyto druhy zeleniny si ovšem snadno vypěstujeme i na svém pozemku.

i (Zdroj: archiv redakce)
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů

Navíc se jim nemusí věnovat ani tolik péče, česnek a cibule snadno porostou i v suchu, které bude jistě aktuální i další roky. Zeleninu je ovšem dobré chápat také jako léčivo. Mezi takovéto zelené léky patří třeba i chřest nebo tradiční křen selský.

Kromě toho, že je tato tradiční česká zelenina oblíbená již našimi předky plná vitaminů a minerálních látek byla vždy používána i jako lék zevně. Jistě znáte inhalace křenu při ucpaném nosu, obklady ze zelných listů a tvarohu při zánětech nebo třeba životabudič z cibule a medu při nemocech horních cest dýchacích.

Pěstování česneku se před několika lety stalo opravdovým fenoménem, tehdy totiž „praskly“ informace o tehdy oblíbeném asijském česneku. Možná je třeba více takových afér, abychom si uvědomili, že to, co pěstujeme v našich podmínkách léta, je vlastně to nejkvalitnější. Je mnohdy velká škoda, že se těmto nenáročným plodinám věnujeme poměrně málo, ačkoli i na malé zahradě se můžete stát stoprocentním samozásobitelem česneku, cibule, zelí, křenu a dokonce i chřestu.

Pokud se ani přesto nechcete do pěstování svépomocí zapojit, pak určitě neuděláte chybu návštěvou některého z farmářských trhů. Právě zde je dostupná ta nejkvalitnější zelenina mnohdy i v BIO kvalitě. Zajímavé možnosti přináší také prodej „ze dvora“, který nabízejí někteří čeští farmáři.

Kromě toho, že je tato tradiční česká zelenina oblíbená již našimi předky plná vitaminů a minerálních látek, byla vždy používána i jako lék zevně. Jistě znáte inhalace křenu při ucpaném nosu, obklady ze zelných listů a tvarohu při zánětech nebo třeba životabudič z cibule a medu při nemocech horních cest dýchacích. Pěstování česneku se před několika lety stalo opravdovým fenoménem, tehdy totiž „praskly“ informace o tehdy oblíbeném asijském česneku. Možná je třeba více takových afér, abychom si uvědomili, že to, co pěstujeme v našich podmínkách léta, je vlastně to nejkvalitnější.

Je mnohdy velká škoda, že se těmto nenáročným plodinám věnujeme poměrně málo, ačkoli i na malé zahradě se můžete stát stoprocentním samozásobitelem česneku, cibule, zelí, křenu a dokonce i chřestu. Pokud se ani přesto nechcete do pěstování svépomocí zapojit, pak určitě neuděláte chybu návštěvou některého z farmářských trhů. Právě zde je dostupná ta nejkvalitnější zelenina mnohdy i v BIO kvalitě. Zajímavé možnosti přináší také prodej „ze dvora“, který nabízejí někteří čeští farmáři.

Česnek a cibule jako velký fenomén

O použití česneku jako univerzálního léku víme prakticky všichni. Vědci se dokonce před léty shodli, že tuto zeleninu lze použít opravdu na široké spektrum nemocí, dokonce i jako perfektní prevenci. Jeho štiplavá chuť z těla vymýtí střevní parazity a díky protizánětlivým účinkům se uplatní i při léčbě nachlazení, viróz nebo chřipky. Česnek i cibuli lze považovat za přírodní antibiotika, která si ovšem můžeme dovolit během celého roku.

V sortimentu česneku lze vybírat z paličáků a nepaličáků a z forem ozimých i těch, které jsou vhodné pro jarní výsadby. Za zkoušku stojí odrůdy Havran, Slavin, Jovan nebo Karel IV. od českého pěstitele.

Cibuli pak snadno vypěstujete jarní výsadbou cibulky sazečky, za zkoušku stojí červená odrůda Karmen, která sice není jedničkou v dlouhodobém skladování, ale díky své jemné chuti se hodí především do čerstvých salátů. Zajímavou odrůdou s bílou cibulí je odrůda Snowball. Odrůdy se žlutými cibulemi Sturon a Stuttgart slibují všestranné využití v kuchyni i léčitelství a navíc i možnost dlouhodobého skladování v k tomu určených prostorách.

Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů (Zdroj: )
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů (Zdroj: )
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů (Zdroj: )

Vypěstujte si zelí

Odrůdy Holt, Kamienna Glowa, Korino F1, Lena F1, červený Mars nebo maxi zelí Megaton F1 je jen zlomek nabídky odrůd, které nabízejí české semenářské firmy. Předpěstování sadby není nic složitého, sadbu ale na jaře seženete již předpěstovanou v zahradnictví.

Zelí bylo kdysi běžnou součástí českých zahrad, políčka u zemědělských usedlostí se bez této plodiny takřka neobešla. Jeho výhodou je především vysoký podíl vitaminu C.

Kdo byl někdy u lékaře a řešil příjem tohoto vitaminu, možná mu odborník poradil místo konzumace u nás nepůvodních citrusů jíst více čerstvého nebo kysaného zelí. Právě tato zelenina je v různých formách doslova vitaminovou bombou. Kromě toho, že podporuje imunitu, má také antibakteriální účinek, zlepšuje trávení a působí proti žaludečním vředům. Aby se mu na zahradě dařilo, dopřejte mu především dostatek vláhy a dobře vyhnojenou půdu.

Znovu vzkříšený chřest

Tato zelenina za socializmu spadla do škatulky buržoazní potravina, takže se časem úplně přestala pěstovat. Je škoda, že si tehdejší režim tuto plodinu spojil s třídním nepřítelem, dnes se ale už můžeme těšit s nabídkou chřestu na českých pultech.

Jeho pěstování je běžné především v Polabí, ale můžete si ho zkusit i na své zahradě v jiné oblasti. Působí protirevmaticky, brání vzniku zánětů, bojuje proti pálení žáhy, onemocnění jater a žlučníku. Je tedy škoda ho nezařadit i do velmi dietního jídelníčku. Ačkoli je dietní, nepatří mezi „prázdné“ potraviny, obsahuje totiž celou řadu minerálů a vitaminů.

Pálivý křen

Křen je jeden z druhů, které se dlouhou dobu krčily pouze na některých českých zahrádkách. Jeho nevýhodou je poměrně velký nárok na ruční práci při pěstování, díky čemuž se i tato zelenina vytratila ze sortimentu plodin pěstovaných ve velkém. Přesto i tato chyba byla napravena.

Český křen patří mezi ten nejlepší a není se čemu divit. Jeho chuť je totiž příjemně štiplavá. Kromě vitaminu C obsahuje také karoten a z minerálních látek pak železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor. Opět ho lze zařadit mezi přírodní antibiotika.

Text: Lucie Peukertová
Foto: Shutterstock

Publikováno: 11. 9. 2018, Autor: