Vlhko a chlad jsou ty nejlepší podmínky pro množení bakterií a virů, které nás pak na začátku a během zimy oslabují. Právě v této době si již i mnohem více vychutnáte bylinkové čaje, které si připravíte ze zásob nasbíraných bylinek, které jste během léta nasušili. Některé směsi si můžete sestavit sami, u jiných se klidně inspirujte našimi recepty. Správně namíchaná bylinková směs zabalená do sáčku s etiketou bude navíc i pěkným dárkem pro vaše známé.
Bylinné směsi si může umíchat prakticky každý, ale je třeba o bylinkách něco vědět. Některé si totiž příliš nesednou chuťově, jiné zase mohou způsobovat určité problémy například těhotným či kojícím ženám nebo třeba malým dětem.
Stejně tak některé obsahují látky, které interagují s užívanými léčivy, což je případ například třezalky tečkované (Hypericum perforatum), která tak ovlivňuje účinek léků na tlak, hormonální antikoncepci a mnoho dalších, běžně užívaných medikamentů. Pro těhotné a kojící ženy zase není vhodný například jinak velice účinný ostropestřec mariánský (Silybum marianum) nebo tužebník jilmový (Filipendula ulmaria) a mnoho dalších, proto míchání léčivých rostlin do směsí neberte na lehkou váhu.
Naprostá většina bylinek ovšem v rozumném množství neškodí, proto se jejich užívání nemusíte bát, zvláště pokud je užíváte jen krátkodobě. Jestliže se o bylinkách a jejich účinku chcete dozvědět více, navštivte některý z bylinářských kurzů nebo si nastudujte herbáře. Na sto procent zde ovšem platí, že se člověk o bylinách nejvíce naučí až zkušenostmi a jejich pěstováním.
Jak si sestavit směsi
Vždy si stanovte hlavní cíl, jakým se budete při míchání bylin řídit. Poměrně oblíbené jsou směsi bylin proti virózám, chřipce, na bolest břicha, pro dobrý spánek nebo na nervy.
Bylinná směs by měla být požitkem nejen pro vaše chuťové pohárky, ale může i hezky vypadat a zajímavě vonět. Pokud je směs určena výhradně pro léčebné účely, zřejmě vás tyto rozšiřující aspekty zajímat příliš nebudou, ale dárková směs pro dobrou náladu by měla být prostě zajímavá i vzhledově, proto do ní klidně zakomponujte i pestré léčivé květy.
Recepty, kterými se můžete inspirovat při míchání bylinkových čajů
Směsi jsou namíchány tak, aby vám na konvici o objemu 1,5 l stačily tři polévkové lžíce namíchaných bylin. Zatímco některé jistě budete mít nasušené z volné přírody nebo ze zahrady, pro jiné si možná budete muset skočit do bylinářského obchodu. Směsi s plody nezalévejte horkou vodou, abyste si nezničili vitamín C, který je v nich obsažen. Postačí přelití mírně teplou nebo vlažnou vodou a bylinky v ní delší dobu macerujte.
Zimní směs na zahřátí
- 2 polévkové lžíce sušeného oddenku zázvoru
- 2 polévkové lžíce sušeného plodu rakytníku řešetlákového
- 1 polévková lžíce kvetoucí natě mateřídoušky úzkolisté
- 1 polévková lžíce natě meduňky lékařské
Zdravá vitamínová směs s ovocnou chutí
- 2 polévkové lžíce sušeného plodu růže šípkové – plody je nutno nahrubo rozdrtit, aby uvolnily léčivé látky
- 2 polévkové lžíce sušeného plodu jablka
- 1 polévková lžíce květu bezu černého
- 1 polévková lžíce natě dobromysli obecné
- 1 polévková lžíce natě meduňky lékařské
Očistná kúra na jaro
- 1 polévková lžíce sušeného kořenu smetanky lékařské
- 1 polévková lžíce listů jitrocele kopinatého
- 1 polévková lžíce květů sedmikrásky chudobky
- 1 polévková lžíce listů kopřivy dvoudomé
Směs pro dobrou náladu
- 1 polévková lžíce sušeného plodu růže šípkové – plody je nutno nahrubo nadrtit
- 1 polévková lžíce listů jahodníku obecného
- 1 polévková lžíce květů bezu černého
- 1 polévková lžíce květů měsíčku lékařského
Směs pro dobrý spánek
- 2 polévkové lžíce natě meduňky lékařské
- 1 polévková lžíce kvetoucí natě mateřídoušky úzkolisté
- 1 polévková lžíce květů heřmánku pravého
- 1 polévková lžíce listů maliníku obecného
- 1 polévková lžíce kořene kozlíku lékařského
Na problémy s trávením
- 1 polévková lžíce květu slézu lesního
- 1 polévková lžíce listů brusnice borůvky
- 1 polévková lžíce listů maliníku obecného
- 1 polévková lžíce listů máty peprné
- 2 polévkové lžíce listů ostružiníku lesního
Foto a text: Lucie Peukertová
Publikováno: 16. 10. 2017, Autor: