Pokud jste se rozhodli, že si letos vypěstujete vlastní sazenice rajčat, v březnu už můžete vysévat semena. Přesněji 6 až 8 týdnů před předpokládanou výsadbou sazenic na záhon, což je druhá polovina května. Sazeničkám vyhovuje pokojová teplota, proto si budou pěkně lebedit na okenním parapetu. Nebojte se toho a předpěstujte si vlastní sadbu rajčat.
1. Výsev semen rajčat
Semena rajčat vysévejte 6 – 8 týdnů před předpokládaným termínem výsadby do navlhčených výsevních substrátů, přibližně 1 semeno na 1 cm2, hloubka 0,5 až 1 cm. Semena klaďte do misky s kvalitní zeminou, nejlépe do řádku, na vzdálenost přibližně 3 cm od sebe. Aby zemina nevysychala, můžete misku zakrýt sklem nebo průhlednou fólií. Máte-li hybridní osivo rajčat (s klíčivostí až 99%), můžete ho vysít po jednom semínku do sadbovače nebo kelímků. Kvalitní osivo v dobrých podmínkách vzejde za pět až osm dní.

2. Přepichování rajčat
Po prvním vytvoření listů rostlinky rozsaďte do malých květináčků, nejlépe rašelinových. Na správný růst stačí teplota asi 18 ˚C. Mladé rostlinky potřebují hodně světla, proto je dejte na okno na východní straně. Podle rychlosti růstu je můžete ještě jednou přesadit do větších nádob. Přepichujte do zeminy se středním obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadlo 40 – 80 cm2.

3. Otužování sadby rajčat
Před výsadbou na záhon, tedy v druhé polovině května, kdy už nehrozí mrazíky, sazdbu rajčat alespoň deset dnů otužujte. Zalévejte pravidelně tak, aby pěstební zemina byla mezi jednotlivými zálivkami přibližně stejnou dobu vlhká i suchá (zajištění přístupu vzduchu ke kořenům). Zdravé sazenice rajčat by už měly mít první květní pupeny, silný, ale pružný stonek, dobře vyvinuté kořeny a musí být hustě olistěné.

Prima tip: osvědčené odrůdy rajčat
Nejlepší chuť i hodně vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek mají klasické odrůdy rajčat jako Tornádo F1 nebo odolnější k praskání Tipo F1. Vynikající je odrůda Bejbino F1. tzv. koktejlový typ o velikosti plodů okolo 3 cm.

Publikováno: 23. 2. 2019, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce