Ať máme zahradu, zahrádku, balkon, terasu či jen okenní parapet, můžeme si vytvořit svou vlastní bylinkovou zahrádku. Představujeme 6 léčivých koření a aromatických bylin, které si právě teď v březnu můžeme předpěstovat. Uspíšíme tak dobu sklizně a kromě toho budou i vzrostlejší, protože mají náskok oproti těm, které bychom seli až po zmrzlých přímo na záhon.
1. léčivé koření: bazalka
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je populárním aromatickým zeleným kořením a ceněnou univerzální léčivkou. Pro letní pěstování vyséváme v březnu bazalku pro předpěstování sazenic. Semínka vyséváme do vlhkého výsevního substrátu přibližně 3 semínka na 1 cm2 do hloubky 0,5–1 cm. Po vzejití nejsilnější rostlinky přepícháme do zahradnického substrátu do sadbovače nebo do truhlíku do sponu 4 x 4 cm. Pro pěstování můžeme zvolit jakoukoli odrůdu bazalky. Například typickou širokolistou bazalku Dark Green, Lettuce Leaf s jemnými listy do salátů, ale i kompaktní, méně vzrůstnou širokolistou odrůdu Mammolo Genovese nebo drobnolisté odrůdy Mánes či Compakt a pro zpestření červenolistou bazalku Red Rubin.
![Bylinková zahrádka: bazalka pravá (Ocimum basilicum) - odrůdy Red Rubin a Lettuce Leaf](https://img.primadoma.cz/w_10/ec/fd/column/ecfd5f4d5b2a2072f4f84df3fb3e578a_4701484-1_bazalka_red_rubin_a_lettuce_leaf.jpg)
2. léčivé koření: saturejka
Saturejka (Satureja) je bylinka s charakteristickým výrazným aroma, chuťově připomínající pepř, který může v jídle nahradit. Jako léčivka pomáhá zejména při potížích s trávením. Saturejku (Satureja) sejeme do konce března do truhlíků, výsev udržujeme při teplotě 16–20 °C a přepichujeme na 5 x 5 cm do sadbovačů. Saturejka při předpěstování v truhlících vytváří jen slabý kořenový bal. Můžeme vysévat saturejku zahradní (Satureja hortensis), která je nízkou letničkou s keříčkovitým habitem, nebo saturejku vytrvalou (Satureja montana), označovanou zkráceně montana, vytrvalou bylinu vysokou asi 30 cm.
![Bylinková zahrádka: saturejka zahradní (Satureia hortensis)](https://img.primadoma.cz/w_10/05/16/column/05160f5f38566d934a778c9dd758c36c_4701496-1_satureja_hortensis_hem06.jpg)
3. léčivé koření: šalvěj
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je označována jako bylina věčného mládí a všelék na všechny neduhy, má výraznou vůni a trpkou až hořkou chuť a jako koření patří především na skopové, jehněčí, telecí maso a k rybám. Pro výsev šalvěje je optimální na mírně přitlačený substrát v truhlíku přidat 1–2 cm jemného písku, do kterého rozhozem zasejeme semeno, mírně zasypeme a přitlačíme. Výsev udržujeme vlhký. Rostlinky přepichujeme do sponu 5 x 5 cm.
![Bylinková zahrádka: šalvěj lékařská (Salvia officinalis)](https://img.primadoma.cz/w_10/ad/14/column/ad144467748675231c7740908a6815ff_4701493-1_5955_salvej.jpg)
4. léčivé koření: libeček
Mohutný libeček lékařský (Levisticum officinale) se specifickým ostře kořeněným aroma a nahořklou chutí se používá především jako koření, nezanedbatelné jsou i jeho léčivé účinky na trávení a krevní oběh. Semínka libečku vyséváme v březnu do truhlíků, jen velmi jemně zasypeme, přitlačíme a podle potřeby opatrně zaléváme. Truhlíky umístíme ve skleníku při teplotě 15–18 °C. Rostlinky po vzejití přepichujeme nejlépe do sadbovačů.
![Bylinková zahrádka: libeček lékařský (Levisticum officinale)](https://img.primadoma.cz/w_10/b7/65/column/b7658d353832fc484b0ba433dc4ebc01_4701490-1_5930_libecek_detail.jpg)
5. léčivé koření: dobromysl
Dobromysl obecná neboli oregano (Origanum vulgare) je známá jako výrazné koření, ale také jako léčivka pro své lehce antibiotické účinky. Po výsevu a vzejití roste zpočátku velmi pomalu. Vyséváme ji do výsevního substrátu naširoko, velmi jemně zasypeme a přitlačíme. Dobře klíčí při teplotě nad 20 °C. Po vzejití přepichujeme buď do sadbovačů, nebo do truhlíků na vzdálenost 5 x 5 cm
![Bylinková zahrádka: Dobromysl obecná neboli oregano (Origanum vulgare)](https://img.primadoma.cz/w_10/19/46/column/194689fd5f1d4f7dfe9d004e6a472eb0_4701487-1_5910_oregano_2.jpg)
6. léčivé koření: tymián
Tymián obecný (Thymus vulgaris) je silně aromatická bylinka s ostřejší nasládlou chutí i vůní připomínající hřebíček. Jako léčivka pomáhá zdravému trávení i dobré náladě. Semínka tymiánu vyséváme v půli března do výsevního substrátu, sejeme řídce, semínka přitlačíme do země, nezasypáváme a udržujeme vlhké, případně překryjeme novinovým papírem nebo textilií. Po přepíchání do sadbovačů sazeničky ponecháme asi 10–15 dnů při teplotě 15–22 °C. Po zakořenění pak teplotu snížíme na 10–15 °C.
![Bylinková zahrádka: tymián obecný (Thymus vulgaris)](https://img.primadoma.cz/w_10/8d/ae/column/8dae21901bb0b2fd9a69be1cf26beac7_4701499-1_tymian_flora_2014_letni_005.jpg)
Publikováno: 14. 3. 2019, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce