Ačokča, které se lidově říká paprikookurka, se pěstuje jako dýně. Vzhledem plodů se podobá paprice a chutná tak trochu po hrášku či okurce.
Ačokča (Cyclanthera pedata)
Ačokča se nazývá také korila, ale lidově i paprikookurka, mexická okurka nebo také okurka divoká. Patří do čeledi tykvovitých stejně jako dýně a pochází z Jižní Ameriky, kde je velmi oblíbená. Konzumují se syrové nebo jako okurky nakládané vejčité lusky. Ačokča se sklízí, dokud není ještě docela zralá, protože později je plod plný tvrdých semen. Je zajímavé, že se dají jíst i listy, upravené stejně jako špenát.

Plody ačokči mají příznivý vliv na naše zdraví. Pomáhají při cukrovce, snižují cholesterol a upravují vysoký krevní tlak.

Jak pěstovat ačokču
Rostlině se dobře daří v teplém a vlhkém počasí, ale při dobré zálivce zvládne i suchá léta, jaká u nás poslední roky panují. Semínka zakoupíte jednoduše na internetu a vysévají se během března. Otužilé sazenice můžete vysadit na osluněné záhony v polovině května, aby už nehrozily přízemní mrazíky. Ačokča vyžaduje ke svému růstu oporu podobně jako okurky nebo dýně. Můžete ji i nechat plazit se po zemi.

Ačokča je samosprašná v rámci jedné rostliny, můžete tedy s úspěchem pěstovat i jen jedinou rostlinu. Samičí květy poznáte snadno, rostou samostatně. Samčí květy vyrůstají v trsech.
Publikováno: 19. 3. 2019, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce