reklama

Vypěstujte si na zahradě kávovník!

Káva – lahodný nápoj, který si svým výrazným aroma podmanil celý svět, z kávových plantážníků učinil kávové barony a nakonec se jeho konzumace stala samostatnou kulturou. Ať tak či onak, káva je zkrátka naprostý fenomén. Proč si tedy kávovník, rostlinu, jež hýbala dějinami, nevypěstovat i u vás na zahradě.

Historie
Kávovník (Coffea) pochází z čeledi Mořenovitých zahrnuje kolem 50-ti druhů těchto dřevnatých keříků. Samotný název „káva“ vznikl ze slova gah-wah, což  byl původně výraz pro veškeré etiopské nápoje. Pravlastí kávy je tedy Etiopie (provincie Kaffa), kde se ještě v současné době nachází divoce rostoucí keře kávovníku. Na Evropský kontinent se první zrnka kávy dostala na Benátských lodích a zpočátku se prodávala pouze v lékárnách. Po mnoha nezdařených pokusech v roce 1714 se podařilo z Holandska do Francie dovézt sazeničku kávovníku. Ten nakonec věnovalo město Amsterodam Ludvíkovi XIV.

Inspirativní zahrady a terasy – Velká fotogalerie

Vypěstujte si na zahradě kávovník!
Vypěstujte si na zahradě kávovník! (Zdroj: )
Vypěstujte si na zahradě kávovník!
Vypěstujte si na zahradě kávovník! (Zdroj: )
Vypěstujte si na zahradě kávovník!
Vypěstujte si na zahradě kávovník! (Zdroj: )

Jak vypadá?
Jde o původně pralesně vegetující keř subtropického a tropického podnebného pásma. Všechny kávovníky kvetou pěticípými, bílými, voňavými a jasmínu podobnými květy. Z oplozeného květu se vyvíjí zpravidla dvou semenná peckovice, která je nejdříve zelená, pak žloutne a až nakonec zčervená. Tento děj trvá v závislosti na odrůdě a poloze plantáže. Bobule dozrávají průběžně 6 až 9 měsíců po odkvětu. Pokud se v plodu vyvine pouze jedno semeno, bývá oválné a říká se mu perlová káva.

Kávovník arabský (Coffea arabica)
Nejrozšířenější a nejdůležitější druh kávovníku, je stálezelená samosprašná tropická rostlina. Své místo našla i mezi oblíbenými pokojovými květinami – je totiž nenáročná na pěstování a navíc velmi dekorativní.

Celý článek Vypěstujte si na zahradě kávovník si můžete přečíst na Magazínu Zahrada

Publikováno: 26. 2. 2011, Autor: