reklama

Jako červené korálky

Letošní příznivý podzim způsobil, že plody jeřábu, křehké jako červené skleněné korálky, pořád zdobí stromky kolem silnic. Je radost na takovou krásu pohledět.

Nenáročný strom roste od nížin až do podhůří po celé Evropě a v Asii. Daří se mu na okrajích světlých lesů, ale vytrvává i na skalnatých stráních.

Jeřáb ptačí( Sorbus aucuparia L.)
je strom nebo keř s větvičkami v mládí plstnatými, v dalších letech se mění červenohnědé. Lichozpeřené listy mají podlouhle kopinaté, pilovité tmavě zelené lístky. Na jaře vykvétají v bohatě latnatých, chocholičnatých květenstvích. Ta se skládají drobných, nenápadných kvítků. Na podzim se promění v kulaté malvice červenooranžové barvy.
Plody plné zdraví
V červených plodech se skrývá velké množství vitamínu C. Uvádí se, že obsah tohoto blahodárného vitamínu je až dvakrát vyšší než v citronech. Využijeme jeho mocné síly při léčbě chřipkových onemocnění a zánětu průdušek, při zahlenění, ale dobře pomáhá i při avitaminóze, parodontóze. Malvičky jsou mírně močopudné, zmírňují bolesti v kloubech třeba při revmatizmu a dně. Podobně jako borůvka účinkuje proti průjmům i zácpám, neboť normalizuje činnost střev. Jeřabiny také čistí ledviny a močové cesty od usazenin, příznivě ovlivňují žlučník a odstraňují jarní únavu. V poslední době se zjistily v květech jeřábu estrogeny dobře rozpustné ve vodě. Čerstvé plody nekonzumujeme ve větším množství, protože způsobují průjem nebo dokonce i otravu. Po usušení tuto vlastnost ztrácí. Trpkost jeřabin zničí i mráz a učiní je poživatelné. Lze je zavařovat nebo nakládat do rumu a ve střídmém množství požívat. Připravují se z nich i likéry a ocet. Velmi účinný a chutný je macerát ve víně.

Velká inspirativní galerie rostlin

Jako červené korálky
Jako červené korálky (Zdroj: )
Jako červené korálky
Jako červené korálky (Zdroj: )
Jako červené korálky
Jako červené korálky (Zdroj: )
Jako červené korálky
Jako červené korálky (Zdroj: )
Jako červené korálky
Jako červené korálky (Zdroj: )
Jako červené korálky
Jako červené korálky (Zdroj: )
Jako červené korálky
Jako červené korálky (Zdroj: )
Jako červené korálky
Jako červené korálky (Zdroj: )
Jako červené korálky
Jako červené korálky (Zdroj: )
Jeřabinové víno
Čerstvé očištěné jeřabiny podrtíme a vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme je dvojnásobným množstvím bílého vína. Dva týdny je necháme macerovat za občasného protřesení. Po uplynutí doby přecedíme a popíjíme decinku denně.
Arónie černá, neboli temnoplodec (Aronia melanocarpa)
Arónie jsou svými plody podobné jeřábům, s tím rozdílem, že mají temně fialovou až černou barvu plodů. U nás se pěstují tři druhy, z nichž asi nejlepší je Aronia melanocarpa (temnoplodec černý).
Arónie se pěstuje většinou jako keř vyrůstající do výše asi 2 metrů. Druhá možnost je roubování na jeřáb ptačí, na němž vytváří menší koruny.  Z důvodu praktičnosti sklizně se doporučuje keřová forma. Aronie začíná plodit brzy a hodně. Škůdci ani chorobami netrpí, je samosprašná. Je velice nenáročná, hodí se i pro menší pozemky, plodí i ve špatné půdě a v nepříznivých klimatických podmínkách. Plody uzrávají v září. Je potřeba úrodu brzy sklidit, protože plody záhy opadávají, zasychají nebo je odnesou ptáci.  Nesnáší zbytečné stříhání, nejvíce totiž plodí na konci větví a sama udržuje pěkný tvar a optimální velikost. Používá se i do volně rostoucích živých plotů a mezí. Plody se výborně hodí také k výrobě pálenky-jeřábovice.
Jindřiška Kodičková
Foto autor

Publikováno: 14. 11. 2006, Autor: