reklama

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj lékařská je bylinka, která najde v naší domácnosti široké uplatnění. Jako léčivka je vyhledávaná pro své protizánětĺivé účinky, v kuchyni se pak projeví její specifická chuť, která ozvláštní i jinak běžná jídla.

i (Zdroj: archiv redakce)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj je známá jako středozemní kuchyňská bylina, u nás je zažitá spíše jako léčivka. Tato vytrvalá bylina vytváří přes 75 cm vysoký keř a vyskytuje se v mnoha kultivarech (červenolistých, žlutolistých i vícebarevných). Pro použití v kuchyni jsou však nejvhodnější obyčejné úzkolisté a nekvetoucí širokolisté kultivary. Další druhy šalvěje, mimo šalvěje lékařské, jsou např. šalvěj zahradní (jednoletka s plstnatými, šedivými listy a fialovými kvítky), šalvěj luční (s kadeřavými lístky), šalvěj muškátová (dvouletá bylina, zdroj muškátového oleje) či šalvěj červená (choulostivá trvalka, na podzim a v zimě šarlatově kvete, čerstvé listy mají ananasové aroma).

Použití: Všechny druhy mají společnou jemně nahořklou, trpkou chuť, výborně se hodí k tučnějšímu vepřovému masu, ale i k telecímu a k drůbeži. Výborná je do omáček a nádivek. (V anglosaských zemích bývá šalvěj základním kořením nádivky krocana.) Tuto poměrně silnou bylinku lze použít v omezeném množství i k přípravě ryb. Hojně ji využívá středozemní kuchyně např. i k ochucení sýrů. Lze ji použít i při přípravě fazolí. Z byliny užíváme především listy (čerstvé i sušené), dále i květy, z nichž se destiluje olej.

Velká fotogalerie bylinek a koření:

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) (Zdroj: )
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) (Zdroj: )
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) (Zdroj: )
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) (Zdroj: )
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) (Zdroj: )
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) (Zdroj: )
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) (Zdroj: )
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) (Zdroj: )
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) (Zdroj: )

Šalvěj vyžaduje úrodnou půdu, přímé slunce a stanoviště chráněné proti větru. Množí se na jaře nebo v létě pomocí řízkování nebo odnoží. Abychom měli z této bylinky pěkný keřík, zaštipujeme ji a rostliny je také vhodné jednou za 5 let obnovit, protože starší keře odspodu vyholují.

Šalvěj má také léčivé účinky, listy mají především antiseptické účinky. Šalvěj se používá do kloktadel při bolení v krku, k osvěžení dechu a při čistění zubů. Šalvějový čaj se používá proti pocení, uvolňuje nervové napětí, vhodný je také pro diabetiky. Tato bylina nachází své uplatnění i při léčení jaterních poruch. Éterický olej se používá v kosmetickém průmyslu. Sušené listy, obyvláště barevných odrůd, jsou atraktivní složkou potpourri.

Tip: Kloktadlo proti bolení v krku: Dvě čajové lžičky sušené šalvěje zalijte vroucí vodou a nechte vyluhovat po dobu deseti minut. Pak nechte schladnout a vlažným čajem kloktejte dle potřeby.

Odvar z šalvěje můžeme použít také na oplachování tmavých vlasů po umytí. Ty získají znovu svůj lesk.

Publikováno: 7. 11. 2001, Autor: