reklama

Tipy, jak uskladnit ovoce a zeleninu

Blíží se podzim a s ním doba sklizně zeleniny i ovoce. Sluníčka bylo letos víc než dost, a pokud jste rostlinám doplnili potřebnou vláhu, určitě si na špatnou úrodu nemůžete ztěžovat. Asi pro vás není nic nového, že natlučené či lehce přezrálé ovoce se dá použít k přímé konzumaci, zavařování marmelád nebo k moštování. Připravili jsme pro vás pár rad, jak nejlépe uskladnit „zdravé“ ovoce a zeleninu, aby vydržely co nejdéle.

i (Zdroj: Pixabay.com)
Správné uskladnění ovoce a zeleniny prodlužuje jejich čerstvost a snižuje plýtvání

Vyčistěte koše a ovoce pečlivě vybírejte

Možná se vám to bude zdát na první pohled zbytečné, ale také tady je především důležité dbát na „hygienu“. Je totiž důležité, aby se plody během sběru a ukládání neinfikovaly. K tomu může dojít prostřednictvím košíků, naběráků i bedýnek na uskladnění. Proto všechno předem umyjte, odstraňte případné zbytky z loňské úrody a nechte uschnout na slunci. S plody zacházejte opatrně, aby se zbytečně nepotloukly.

Plody k uskladnění musí být dokonale zdravé
i (Zdroj: Pixabay.com)
Plody k uskladnění musí být dokonale zdravé

Opravdu se vyplatí, když každý utržený kousek ovoce pozorně prohlédnete. Ke skladování byste měli určit jen ty kusy, které jsou nepotlučené a mají stopku. Jakmile objevíte na ovoci jakékoli známky napadení škůdci nebo je byť jen trochu natlučené či bradavičnaté, zapomeňte na výjimky a poškozený kus bez milosti vyřaďte.

Jablka ukládejte v chladném a tmavém místě odděleně od ostatního ovoce kvůli ethylenu
i (Zdroj: Pixabay.com)
Jablka ukládejte v chladném a tmavém místě odděleně od ostatního ovoce kvůli ethylenu

Ideální je suchý sklep s teplotami mírně nad nulou

K uskladnění volte suché a vzdušné prostory, ve kterých je chladno, ale přitom v nich nemrzne. Teplota by se tam měla ideálně pohybovat mezi 1 až 4 stupni Celsia. Vlhkost vzduchu by se však měla pohybovat okolo 80 %, což vám zaručí, že plody nebudou tak rychle vadnout. To zajistíte třeba pomocí bedny s mechem, který budete udržovat vlhký. Pokud ve sklepě či jiném skladovacím prostoru větráte, dbejte na to, aby se tam nedostal hmyz nebo hlodavci.

Úrodu stále kontrolujte

Plody skladujte v dřevěných lískách nebo na policích, a to ideálně v jedné vrstvě. Budete tak mít stálý přehled o tom, zda některé kusy nezačínají hnít. Ty okamžitě odstraňte. Zabráníte tak šíření hniloby na další zdravé plody. Jablka uskladňujte stopkami nahoru, hrušky by měly mít stopky dolů.

Nikdy nedávejte ovoce vedle brambor. Nejenže jimi snadno načichne, ale navíc ho pravděpodobně napadnou plísně.

Dodržováním základních pravidel pro teplotu, vlhkost a oddělení jednotlivých druhů ovoce a zeleniny můžete zajistit, že vaše potraviny zůstanou co nejdéle čerstvé a chutné
i (Zdroj: Pixabay.com)
Dodržováním základních pravidel pro teplotu, vlhkost a oddělení jednotlivých druhů ovoce a zeleniny můžete zajistit, že vaše potraviny zůstanou co nejdéle čerstvé a chutné

Nemáte sklep? Nevadí

Pokud nemáte sklep, můžete ovoce skladovat v bednách se suchou rašelinou. Mezi jednotlivými vrstvami ovoce by měla být vrstva rašeliny alespoň 3 centimetry. Dbejte na to, aby se jednotlivé plody navzájem nedotýkaly.

Zeleninu dejte jinam

Co se týká zeleniny, neměli byste ji uskladňovat na stejném místě jako ovoce, přestože jí vyhovují podobné podmínky. Když ji uložíte na chladné mírně vlhké místo, zvýšíte trvanlivost plodů.

Skladovací prostor by měl být pokud možno temný. To je důležité hlavně při skladování brambor. Světlo totiž způsobuje, že se v nich začne tvořit jedovatý solanin.

Brambory skladujte na tmavém, chladném místě (ale ne v lednici) v papírovém nebo jutovém pytli
i (Zdroj: Pixabay.com)
Brambory skladujte na tmavém, chladném místě (ale ne v lednici) v papírovém nebo jutovém pytli

Použijte bedýnky s pískem nebo perlitem

Zeleninu je nejlepší ukládat do dřevěných a plastových bedýnek s pískem či perlitem, který velmi dobře udržuje vlhkost a neplesniví. Zeleninu dobře očistěte, ale nemyjte. Odstranili byste totiž ochrannou vrstvu, takže by plody snadno zplesnivěly. Jednotlivé kusy pečlivě prohlédněte, protože stejně jako u ovoce je důležité, aby byly nepoškozené. To se týká také pravidelné kontroly a odstraňování poškozených kusů. Než ale zeleninu uložíte do sklepa, musíte ji nechat důkladně oschnout.

Cibuli uchovávejte na suchém, tmavém a dobře větraném místě mimo lednici
i (Zdroj: Pixabay.com)
Cibuli uchovávejte na suchém, tmavém a dobře větraném místě mimo lednici

Vydrží dokonce i cukety nebo patisony

Možná budete překvapení, ale skladovat můžete docela hodně druhů zeleniny. Jedná se o cukety, tykve, patisony, česnek, cibuli a samozřejmě kořenovou zeleninu jako celer, mrkev, petržel, pórek, křen či řepu.

Udržení správné vlhkosti je důležité pro zabránění vysychání nebo hnilobě
i (Zdroj: Pixabay.com)
Udržení správné vlhkosti je důležité pro zabránění vysychání nebo hnilobě

Trochu jiné prostředí zvolte pro uchovávání cibule a česneku. Ty skladujte na suchém teplejším místě, svázané a pověšené či vyskládané v bedýnkách.

Zdroj informací: Ivana Kukalová

Publikováno: 11. 9. 2018, Autor: